“Hedefsiz başarı olmaz. Özellikle üzerinde durduğum konu, başarıyı sürdürebilir hale getirmektir. Altyapıyı iyi bir şekilde oturtmanın çabası içerisindeyim. Hedefimiz mutlaka şampiyonluk ama sürdürülebilir bir başarı olması için takımın alt yapısının güçlü olması gerekiyor.” Bu cümleler Gazişehir FK’nın kulüp başkanı Adil Konukoğlu’na ait. Bölgesel bir iş dergisine verdiği röportajda alt yapının ne kadar önemli olduğuna vurgu yapan Konukoğlu ‘Ülkenin futboldaki en önemli eksikliğini’ Gaziantep adına gidermeyi kafasına koymuş durumda. Nitekim alt yapıda yapılanlar, sadece ‘değişiklik’ kelimesiyle anlatılabilecek bir olgu değil. Bu düpedüz Devrim!
Başkanın bu umut vadeden röportajını okuduktan sonra Gazişehir FK tesislerinin yolunu tuttum, sabırsızlıkla, merakla. Zaten takip ettiğim bazı konularla ilgili bir gelişme var mı, yoksa tüm vaat edilenler bir söylemden ya da ümitten mi ibaretti? Bu bağlamda; zaten her zaman ulaşılabilir olan, küçük sporcularla vakit geçirmekten keyif duyan İsmail Acar’ı, tahmin ettiğim gibi, çimlerin üzerinde, ‘küçük bir sporcuya dizle top kontrolünü öğretirken’ buldum ve müsait olunca, aklıma gelen tüm soruları sordum. Güzel bir söyleşi olduğunu ve gördüklerimin, planlamaların, yapılanların beni gerçekten heyecanlandırdığını söyleyebilirim. İşte bu yazı dizisinin siz değerli okuyucularımıza Gazişehir alt yapısında yapılanlar/yapılacaklar hakkında ışık tutacağını umuyorum.
Genel Mantalite
Alt yapı genel koordinatörü İsmail Acar önderliğinde Gazişehir FK’nın genel mantalitesinin ‘modern futbol ilkeleri, bilimden faydalanma, oyuncunun teknik gelişiminin yanında kişisel gelişimine de önem verilmesi, hayat disiplini, oyuncu seçiminde rasyonalite’ gibi çok önemli değerlere sahip olduğunu söylemek gerekiyor. Bu değerleri dönem dönem bu sayfada işleyecek ve gelişmeleri hep beraber takip edeceğiz.
Modern Futbol İlkeri
Modern Futbol İlkeleri konusunda atılan ilk adım ‘Çim Saha’ yapımı. Şu anda alt yapı oyuncuları çim sahada, sırayla antrenman yapıyor. Tesis içerisinde hummalı bir çalışma var. Acilen 3 adet daha çim saha yapılırken bu sayıyı 12’ye kadar çıkarmayı düşündüklerini ifade eden İsmail Hoca, ‘Sahanın zemini ciddi anlamda kötü duruma geldi fakat en kötü çim saha en iyi sentetik zeminden iyidir’ diyor ve ekliyor, ‘Sentetik zeminlerde sakatlanan gençlere yazık oluyor’.
Bilimden Faydalanma
Sanko hastanesinden Uzman Diyetisyenlerle çalışan alt yapı ekibi, oyuncuların yedikleri hemen hemen her şeyi kontrol etmek arzusunda. Bu bağlamda sağlıksız beslenmenin önüne geçmeyi planlayan anlayış, oyuncuların fiziksel gelişimlerinde beslenmenin önemine işaret ediyor. Bunun yanında fiziksel gelişimler sürekli kayıt altına alınıyor. Özel kondisyonerler görev yapıyor. Yani eskisi gibi bir antrenör her şeyle uğraşmıyor. Her bölümün, her konunun uzmanı görev alıyor. Bir alt yapı takımı düşünün: Kaleci antrenmanları farklı saatlerde ve farklı formatta! Mustafa Hoca’nın önderliğinde ve bu çalışma şekliyle çok iyi kalecilerin yetişeceğinden şüphem kalmadı, izlediğim idmandan sonra.
Kişisel Gelişim ve Hayat Disiplini
Sporcuların teknik futbol bilgilerinin yanında mutlaka kültürel ve eğitim-öğretim seviyelerini de geliştirmeyi amaçlayan Gazişehir antrenör ekibi her öğrencisinin okuluyla kontak halinde. Üstelik tesislere bir kütüphane yapılıyor. Kütüphane bittiğinde okuma programları da başlayacak. Birçok eğitimin tesislerde verilebilmesi için eğitim ve sunum odaları inşa ediliyor. Ve bunlar Gaziantep’te yapılıyor, bu açık bir müjdedir!
Oyuncu Seçiminde Rasyonalite
Oyuncu seçimi ve takım oluşturma aşamaları için Almanya’yı örnek aldığını her fırsatta dile getiren Acar, ‘Almanya’da futbolcu tespit ve eğitim yaşı 3‘e kadar düştü. Bizde neden olmasın?’ diyor. Aşama aşama daha alt yaş gruplarına doğru takımlar oluşturacak olan Gazişehir’de, müsabaka takımları dışındaki bu minik oyuncu gruplarına ‘Akademi Takımı’ adını veriliyor. Akademi takımları içerisinde en küçük grup şimdilik 7 yaş grubu. Hedef 5 yaş grubuna kadar inmek. ‘Yeteneği bir maçta ya da antrenmanda tespit edemezsiniz’ anlayışında olan antrenörlerden kurulu bir ekibi olan İsmail Acar, bu ekipteki sayıyı arttırmaları gerektiğini, her oyuncuyla yeteri kadar ilgilenilmesinin Türk Futboluna yeni yetenekler kazandıracağının bilincinde oldukları iletiyor.
İlginç Anekdot!
Sözü ilginç bir anekdotla kapatalım isterseniz. Küçük yaş grubu antrenmanı sırasında tribüne doğru gelen ve çocuklarının antrenmanını izleyen ailelere “Çok rica ediyorum, lütfen yanlış anlamayın. Çocuklarımızın önünde hem de bir spor alanında sigara içmeyelim. Tribün arkasında boş yerimiz var.” uyarısı yapan İsmail Acar, sağlık ve spora bakış açısını bir kez daha vurgulamış oldu.
Sürekli bir gözlem, tespit çabası, çalışma ve hareketlilikle yapılan çalışmaları izlerken geçen zamanda birçok bilgiye ulaştım. Devamı bir sonraki yazıda…