Ersönmez, "Yeni ortaöğretime geçiş sistemi, sadece özel okulları ve emlakçıları sevindirmiştir" dedi.

NİYE KALDIRILDI?

Ali Ersönmez TEOG'un, öğrencileri ve velileri okul dışı kaynaklara (etüt merkezi, kurs, özel ders) yöneltmesi, sınavın olduğu gün 6. ve 7. sınıfların da okula gelemediği, öğrencilerin sınava hazırlık için devamsızlık yaptığı, sınava hazırlanırken öğrencilerin sosyal ve psikolojik gelişimlerini olumsuz etkilediği, öğrencileri ve velileri sınav stresinin olumsuz etkilediği ve yerleştirmeye esas puan belirlenirken okul başarı puanının da etki etmesinin özel okulların notları şişirdiği iddiasını ortaya çıkarması nedeniyle kaldırıldığını belirtti.

NİTELİKSİZ OKUL İTİRAFI

Bu gerekçelerle “Eğitim Bölgesi ve Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi” adı altında yeni bir sisteme geçiş yapıldığını belirten Ersönmez, "Yeni sistemde özetle öğrencilerin %90 ‘ı adresine en yakın olan 5 okulu tercih edecek ve bunlardan birine yerleşecektir. Böylece ortaöğretim çağındaki 1 milyon 200 bin öğrenciden 1 milyon 80 bini bu şekilde bir ortaöğretim kurumuna yerleştirilecektir. Milli Eğitim Bakanı’nın talihsiz bir şekilde ‘nitelikli okullar’ olarak ifade ettiği (fen lisesi, sosyal bilimler lisesi, proje okulları vb.) yine yapılacak merkezi sınavla öğrenci almaya devam edecektir. Türkiye’deki bütün okulların niteliğinden sorumlu olanların ‘nitelikli okullar’ vurgusu yaparak, Türkiye’deki okulların yüzde 90’ının niteliksiz olduğunu kabul etmesi, eğitimdeki başarısızlığının en açık itirafıdır" dedi.

SORUNLARI ARTIRACAK

Haziran ayının ilk hafta sonu yapılacak olan sınava isteyen tüm öğrencilerin girebileceklerini ve bu sınavın sözel ve sayısal olmak üzere iki bölümden oluşacağını söyleyen Ersönmez, "Toplam 60 sorunun sorulacağı ve tek oturumda yapılacak olan sınav çoktan seçmeli sorulardan oluşacak ve soruları MEB hazırlayacak. Öğrenciler sınava kendi okullarında girecek. Hangi okulların sınavla öğrenci alacağı ise Mayıs ayında açıklanacak. Sınav sonuçlarına göre öğrenciler adrese dayalı kayıt tercihleri ile aynı anda tercih yapacak ve sonuçlar beraber açıklanacak. Sınav Kalktı’ söylemi büyük bir kandırmacadır. Adrese Dayalı Kayıt Sistemi sorunları çözmeyecek, arttıracaktır. Nitelikli Okul’/’Niteliksiz Okul’ tanımlaması büyük bir skandaldır. Yeni ortaöğretime geçiş sistemi, sadece özel okulları ve emlakçıları sevindirmiştir. Sınavlara endekslenmiş bir eğitim sisteminin nitelikli olması mümkün değildir. Her öğrencinin kendi ilgi ve becerisi doğrultusunda hangi alanda okuyacağını kendisinin belirleyeceği bir eğitim sistemi oluşturmayı hedeflemeden atılacak her adım, eğitimde yaşanan kaosu derinleştirmekten başka bir işe yaramayacaktır. Öğrencileri birbiri ile rekabet eden değil, onları geliştiren, çok yönlü bilgi ve beceri kazandırıcı, nitelikli bir eğitim anlayışı benimsenmelidir. Bunun için öncelikli olarak yapılması gereken, öğrencilerimizi sınav cenderesinden kurtarmak olmalıdır" diye konuştu. Meral KINACILAR