Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikribiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yasemin Zer, insan sağlığı için çok önemli olan suyun ve şebekelerinin iyi izole edilmesi, dış kirleticilerden uzak tutulması gerektiğini söyledi.

ALTYAPI ÖNEMLİ

Altyapının suyla temasının da önlenmesi gerektiğini anlatan Zer, "Doğada insan sağlığı için sayısız mikrop, bakteri bulunur ancak genelde insandan insana bulaşır. İnsan da insanı genellikle atıklarıyla bulaştırır. Bu açıdan bir bakmak gerekiyor. Suların muhakkak dezenfeksiyonu yapılıyordur ama bu tür şeyler mevsim değişikliklerine bağlı olarak da bizim gibi toplumlarda maalesef ki oluyor." dedi.

PANİK OLUŞABİLİR

Zer, Elbistan ilçesinde binlerce insanın rahatsızlanmasına ve hastanelere başvurmasına neden olan içme suyu kaynaklı virüslerin, genellikle gıda zehirlenmesi benzeri etki gösterdiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti: "Son olarak Erzurum'da çok sayıda kişi içme suyundan kaynaklı virüs nedeniyle hastanelik oldu. Bunlar bağırsaklardan emilmeyen virüsler. Lokal olarak etki gösteriyorlar. Suyla alındıktan sonra basit ishal yapıyorlar. Emilip de sistemik hastalık yapan virüsler değiller. Sistemik dağılımları yok. Hastalar genellikle birkaç gün içinde düzeliyor. Tabii ishal kaynaklı su kaybına özellikle küçük çocuklar ve yaşlılarla kronik hastalığı olanlarda dikkat etmek gerekiyor. Çok sıkıntı yaratan bir durum değil aslında ama birden çok sayıda kişide olunca toplumda bir panik oluşabiliyor."