Genel Merkez Kurucular Kurulu Üyesi Şükrü Yılmaz ise, “Toprak Mahsulleri Ofisi gelsin fiyat belirlesin ve bu fahiş fiyata son verilsin. Biz fıstık gibi bir Türkiye ve Gaziantep için Yeniden Refah Partisi olarak elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.

Gaziantep Yeniden Refah Partisi İl Başkanı Sedat Yıldız ile birlikte Nizip ve Karkamış ilçelerinde ki fıstık üreticilerini Genel Merkez Kurucular Kurulu Üyesi Şükrü Yılmaz, İl Sekreteri Ahmet Kılıçparlar, Sosyal İşler Başkanı Mecit Şahan, Nizip İlçe Başkanı Abdullah Kılıçlar ve Nizip ilçe yönetimi yer aldılar.

EN KIYMETLİ ÜRÜN

Genel Merkez Kurucular Kurulu Üyesi Şükrü Yılmaz,  “Dünyanın en kaliteli ürününü yetiştirerek Gaziantep fıstığı ünvanını bu memlekete ve topraklara vermiştir. Gaziantep olarak fıstığımız bizim için her zaman onur ve gurur kaynağımız olmuştur. Gaziantep gastronomi şehri olarak anılıyorsa yine bunun en büyük mimarı Gaziantep fıstığıdır. Gaziantep fıstığı gibi kıymetli bir mahsulün üretiminin altında çok büyük zahmetler ve çileler yatmaktadır. Üreticilerimiz bu kadar emeği verirken, 43 derece sıcağın altında beklerken insanın beynine belki de 50 derece sıcaklık değmektedir” dedi.

FİYATLAR KABULLENİLEMEZ

“Ancak mahsul günü geldiğinde sanki hiçbir şey olmamış gibi bir yıl önceki fiyatlarla aynı oranda satışa sunulması elbette kabullenilemez” diyen Yılmaz, “ Bizler tüketicilerimizin yüksek fiyatlarla ürün almalarını istemeyiz ama burada üreticinin de tüketicinin de memnun olmayacağı fiyat aralıkları bulunuyor. Üreticiden alınan fiyat tüketiciye 4 katı fazla olarak ulaşmaktadır. Bu toprağın insanları Gaziantep fıstığını tüketmekten aciz duruma gelmektedir.  Toprak Mahsulleri Ofisi gelsin fiyat belirlesin ve bu fahiş fiyata son verilsin. Biz fıstık gibi bir Türkiye ve Gaziantep için Yeniden Refah Partisi olarak elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.

ZARAR EDİYORLAR

Dülük için düğmeye bastılar Dülük için düğmeye bastılar

Yeniden Refah Partisi Gaziantep İl Başkanı Sedat Yıldız fıstık üreticilerinin sorunlarını dinlemesinin ardından şu açıklamayı yaptı. "Bugün medeniyetlere ev sahipliği yapan, kültürü yaşantısı ve çalışkanlığı ile örnek olan Gaziantep fıstığının anavatanı. Barak’ın göz bebeği Nizip ve Karkamış arasında bir fıstık bahçesinde emeği ve alın teriyle bu toprakları sulayan fıstık üreticisi kardeşlerimizin yanındayız.  Köylü milletin efendisidir sözü kulaklarımızda çınlarken sofralarımız çiftçilerimizin emekleri neticesinde renklenirken, çiftçilerimiz son yıllarda üretemez hale gelmiş ekip, sürüp zarar eder olmuştur". 

FISTIK TABAN FİYATI BELİRLENMELİ

Maliyetleri sıralayıp gördüklerini aktaran Yıldız, "çiftçi maliyetleri geçen yıldan bu en az artan kalem yüzde 100 artmış buna rağmen satış fiyatları 290-310, satılan kavlak fıstık bugün 270-280 TL’ye, geçen yıl 110 TL’ den satılan Boz fıstık bu yıl 90 TL satılmaktadır. Çiftçinin emeğinden kesilen, oğlunun ve kızının düğün masrafı, torunlarının eğitim masrafı olacak bu rakam tüketiciye yansıtılmadığı gibi 40 km ötede Gaziantep’te bile tüketici her geçen gün fıstığı daha pahalıya yemektedir.  Bu konuda en kapsamlı çözümün yerel yönetimlerin öncülüğünde fıstık birliklerinin kurulması, ticaret borsaları ve birliklerin hem üreticiyi ezmeyecek, hem tüketiciyi koruyacak şekilde fıstık taban fiyat belirlenmesi olacağı kanaatindeyiz" dedi. 
 

Editör: Ebru Kont