Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Salim Atay, kariyer fuarlarının 7'ncisini düzenlediklerini belirtti. Atay, "Biz 206 üniversitesi 7,5 milyon üniversite öğrencisi olan bir ülke olarak, artık yetenek üretimi yapmak zorundayız. Kurumlarımız, reel sektör, kamu bunu yapmak zorunda. Yani öğrenciyken sizi staja almak zorundalar. Son sınıfta iş aranmıyor." dedi.

ünretiml.jpg

YETENEK HER YERDE

Sloganlarının "Yetenek her yerde" olduğunu hatırlatan Atay, "Sadece büyük birkaç kentteki üniversitelerin mezunları en yetenekli anlamına gelmiyor. İki soru eksik yaptı diye başka üniversiteye giden insanın daha az yetenekli olduğunu kim söyleyebilir. 2-3 soru insanın kaderi olabilir mi? Hayat her gün yeni bir fırsat getirir, aynen yeni bir tehdit getirdiği gibi. Buradaki arkadaşım da yetenek, Kars'taki arkadaşım da İstanbul'daki arkadaşım da. Bize düşen devlet olarak herkese eşit mesafede olmak, herkese şeffaf davranabilmek ve herkese fırsat eşitliği sağlayabilmek." diye konuştu.

ETKİNLİKLERİ TAKİP EDİN

Organizasyonun son derece etkin olduğunu dile getiren Atay, iki gün sürecek fuarda 30 etkinlik gerçekleştirileceğini, öğrencilere etkinlikleri takip etmeleri önerisinde bulunduğunu söyledi. Atay, "yetenek üretimi" yapılması gerektiğini ifade ederek, "Biz 206 üniversitesi 7,5 milyon üniversite öğrencisi olan bir ülke olarak, artık yetenek üretimi yapmak zorundayız. Kurumlarımız, reel sektör, kamu bunu yapmak zorunda. Yani öğrenciyken sizi staja almak zorundalar. Son sınıfta iş aranmıyor. Dünyada gelişmiş ekonomilerde böyle bir uygulama yok. Son sınıfa geldiğinizde iş bitmiş olur. Erken yaşta buna başlamanız gerekiyor." dedi.

plaket.jpg

GÜL: BEŞERİ SERMAYE ÖNEMLİ

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde Türkiye genelinde gerçekleştirilen ve 10 paydaş Üniversitenin katılımı ile Gaziantep Üniversitesi ev sahipliğinde 7.'si düzenlenen 'İpekyolu Kariyer Fuarı' açılış töreni gerçekleştirildi. Vali Gül, burada yaptığı konuşmada Türkiye’nin en önemli sermayesinin beşeri sermaye olduğunu kaydetti. 250’nin üzerinde firmanın katılımı ile gerçekleştirilen fuarda salondakilere hitap eden Vali Gül, fuarın, üniversite öğrencilerine, birinci, ikinci sınıfta iken iki üç yıl sonrasının muhasebesini yapmalarını ve yol haritalarını belirleme şansını yakalayacaklarını aktardı. Üniversitelerde yetişen öğrencilerin bir kısmının dördüncü sınıfta kamuya yerleşmek için bir çaba içerisine girdiğini dile getirin Vali Gül, “Üniversiteler kamuya personel yetiştiren kuruluşlar değil tam aksine özel sektörün ve kendisinin de yararlandığı bir eğitim yuvasıdır. Biz kamuya eleman yetiştiren bir anlayıştan kurtulamadığımız müddetçe hem üniversiteler görevini yapmamış olur hem de bu beklentiyle üniversitelere gelen öğrenciler mutsuz olur. Burada kamunun katılması da çok önemli. Biz istiyoruz ki en iyi doktor kamuyu tercih etsin, en iyi öğretmen, en iyi mühendis kamuyu tercih etsin” dedi.

üretim.jpg

Gaziantep ve Türkiye’nin her geçen gün geliştiğini ifade eden Vali Gül, “Biz gelişirken petrol bulmadık, herhangi bir ülkenin doğal gaz kaynaklarını sömürmedik, herhangi bir yere ekstradan para da vermedik. Bizim en önemli sermayemiz beşeri sermayemizdir. Beşeri sermayemizi kaliteli kılan da üniversitelerimiz, liselerimiz, eğitim yuvalarımızdır” diye konuştu. Gaziantep’teki gelişmeyi rakamlarla aktaran Vali Gül, on beş yıl önce ilk 500’de olan firma sayısının dokuz iken şu an bu sayının yirmi dörde yine ikinci 500’de yedi olan firma sayısının otuz üçe çıktığını dile getirerek sayının yaklaşık dört kat arttığını belirtti.

KATKI SAĞLAYANLARA PLAKET

Konuşmaların ardından, fuara katkı sağlayan bölgedeki üniversite rektörlerine ve firma sahiplerine plaket verildi. Törenin ardından Atay ile Gaziantep Valisi Davut Gül, GAÜN Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, Gaziantep Cumhuriyet Başsavcısı Ali Ulvi Yılmaz, İl Jandarma Komutanı Halil Uysal ve beraberindekiler, stantları gezerek katılımcı firmaların yetkileriyle bir süre sohbet etti. AA