Referans niteliğinde bir proje

Türkiye Rehabilitasyon Modeli; dünyadaki en iyi uygulamaları da özümseyerek, ülkenin farklı risk durumu, bölgesel özellikleri, sosyo-kültürel arka planı dikkate alınarak geliştirilecek. Bir yıl sürecek çalışma kapsamında işletme modeli, yatırım fizibiliteleri, teşvik sistemi önerisi, merkezlerin akreditasyonu ve yapılması gereken mevzuat değişikliklerini de kapsayan bütüncül bir sistem ortaya koyulacak. Türkiye’de açılacak olan tüm rehabilitasyon merkezleri için bir referans olması hedefleniyor. Çalışma dünyanın önde gelen danışmanlık firmalarından Mckinsey ile beraber birçok yerli yabancı uzman aracılığı ile yürütülüyor.

“Bağımlının tedavisinden sosyal uyuma kadar verimlilik artacak”


Yeşilay Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, 96 yıldır bağımlılıklarla mücadele eden Yeşilay’ın, “Türkiye Rehabilitasyon Modeli”ni geliştirirken dünya çapında gerçekleştirilen en iyi uygulamaları, tüm öğeleri ile inceleyeceklerini ve ülkemize en uygun modeli gerçekleştireceklerini söyleyerek, “Bu modelleme çalışması, konuya sadece hasta, tedavi merkezi veya sosyal destek açısından bakmak yerine daha bütüncül öğeler içeren ve sürdürülebilir bir hizmet modeli kurgulama gayesi güdüyor. Bu sebeple modelden hareketle yapılacak düzenlemeler neticesinde madde bağımlılığı tedavisinden sosyal uyuma kadar tüm süreçlerde verimliliğin artması bekleniyor. Ortaya çıkacak çalışmanın dünyanın diğer ülkeleri için de örnek olacağını düşünüyoruz. Çalışmanın sonuçlarının toplumumuza hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Bağımlılıkla mücadelede Federasyon ve Üniversite İşbirliği

Sağlıklı bir nesil oluşturma hedefi için el ele veren Yeşilay, Uluslararası Yeşilay Federasyonu ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Bağımlılıkla Mücadele İşbirliği Protokolü’ne imza attı. Söz konusu protokol ile bağımlılıklarla mücadele çalışmalarının bilimsel temelinin daha da güçlendirilmesi, tütün, alkol ve uyuşturucu gibi zararlı maddelerin tüketiminin en aza indirilmesi, toplumun bu konuda bilinçlendirilmesi kapsamında ortak çalışmaların yürütülmesi planlanıyor.

Yeşilay ve Uluslararası Yeşilay Federasyonu, Sağlık Bilimleri Üniversitesi ile “Bağımlılıkla Mücadele İşbirliği Protokolü” imzaladı. Bilgilendirici, önleyici ve rehabilite edici bir görev üstlenerek tütün, alkol ve uyuşturucu gibi zararlı maddelerin tüketimini en aza indirmek, sağlıklı bir nesil ve toplumun oluşmasına zemin hazırlamak, bağımlıların kurtulmalarına yardımcı olacak yolları geliştirmek, tedavi etmek ve bu bireylerin topluma yeniden kazandırılmasını sağlamak, henüz bağımlı olmayanları uyarmak ve eğitmek amacı ile yapılan işbirliği anlaşması kapsamında ortak çalışmaların yürütülmesi planlanıyor.