'yerim yeşil alan, yerim oyun alanı, yerim okul alanı, yerim yol, yerim belediye hizmet alanı…' Yerim…

Bu soruların çeşidi çoğalacak, Yamaçtepe planını yeni gören arazi sahipleri (daha önceden arazisinin ne olduğunu bilenler hariç) tanıdığı bir teknik elamana, yerinin ne olduğunu soracak, şayet umut ettiği gibi değil ise, yıllarca bekleyip hayal ettiği düşünceleri uçup gidecek…

Uzun yıllardır bekletilen Yamaçtepe imar planı, yaptıranların deyimi ile 'doğru plan' yaptırılarak açıldı ama maalesef açıldığı gibi kapandı… Neden bu doğru plan kapanmış olur? Bize göre kapanmış olur elbette… İbrahimli, Emek, Değirmiçem bölgelerinde 1972 Gaziantep imar planında çözümlenemeyen araziler ve halen şahıs mülkiyetinde olan 'yol ve okul alanları' bulunuyor, düne kadar bu yerler çözülemedi, kimi hala mağdur, kimi Karun gibi zengin… Unutmayalım imar planı yapımı günümüzde 'arazi sahibinin şansı değildir…'

İmar planları yapımında neden bunlar oluyor? Neden arazi sahipleri yerlerinin imara girdiğinde eşit ve adil dağılımdan faydalanamıyor?

Neden… Neden mi?

Bu durumu ifade edebileceğimiz, herkesin anlayabileceği bir şekilde açmaya çalışalım ama önce şunu ifade edelim…

Yamaçtepe de İmar kanununun 18. Maddesi gereğince yapılacak 'arazi ve arsa düzenlenmesi ile ilgili esaslar hakkında yönetmelik' uygulanacak olsa idi, bu plan gerçekten doğru olacaktı… Ve şunun 'kırk' dönüm arazisi var bunun arazisi 'ticaret' oldu, zenginlerin arazi alması için bunca yıl 'bekletildi' denilemeyecek, tüm arazi sahipleri (büyük- küçük) bu imar planı uygulamasından eşit ve adil yararlanacak, umutları bir başka bahara kalmayacaktı…

Önce ilgili yönetmeliğin herkesin anlayabileceği birkaç maddesini kopyala yapıştır yapalım…

18. MADDE

Madde 2 Bu Yönetmelik, belediye ve mücavir alan sınırları ile bu sınırlar dışında düzenlenmiş uygulama imar planı alanları içindeki 'binalı veya binasız arazi ve arsa düzenlemelerini' kapsar.

Madde 4

a) Düzenleme Sahası: Sınırı tespit edilerek, düzenlenmesine karar verilen sahadır…

b) Düzeleme Sınırı: Düzenlenecek imar adalarının imar planına göre 'yol, meydan, park, genel otopark, yeşil saha gibi umumi hizmetlere ayrılan ve tescile tabi olmayan alanlar ile cami ve karakol yerlerini çevreleyen sınırdır.'

c) Düzenleme Ortaklık Payı: düzenleme dolayısıyla meydana gelen değer artışları karşılığında düzenlemeye tabi tutulan arazi ve arsaların, düzenlemeden önceki yüzölçümlerinden % 35`e kadar düşülebilen miktar ve/veya zorunlu hallerde malikin muvafakati ile tespit edilen karşılığı bedeldir.

Madde 7 - Düzenleme sahasının tespitinde; düzenleme ile iskana açılacak sahanın imar planı ile getirilmiş 'park, otopark, yeşil saha' ve umumi 'hizmet' alanlarının sağlanması için bu alanların, düzenlemeye giren parsellerden 'dengeli olarak' alınacak düzenleme ortaklık payı ile karşılanmasına 'dikkat' edilir.

Bu kısa bilgide anlaşılmayan bir taraf yok sanırım… İbrahimli 2 imar planında olduğu gibi İmar Kanununda bulunan 18. Madde uygulaması yapılmak istenseydi, bunca yılın beklentisi Yamaçtepe imar planı, insanlarımızın çoğunluğunu mutlu sona kavuşturacaktı…

Yerim yeşil alan, yerim oyun alanı, yerim okul alanı, yerim yol, yerim belediye hizmet alanı soruları, planı görenler tarafından yoğunlaşacak ve cevaplar aranacak...

MAALESEF MAĞDURLAR VE KARUNLAR OLACAK…

Bize soranlara cevap ne olacak? 'Kamulaştırılıncaya kadar bekleyeceksiniz…' ya da 'kart hamili yakinimdir' yazan bir kartvizit sahibi bulacaksınız…