Evet… 2018-2019 eğitim öğretim yılını bitirdik. Haziran ayı yoğun bir sınav dönemiyle geçti. Bursluluk Sınavı, iki oturumla gerçekleşen Liselere Geçiş Sınavı ve yine iki ayrı sınavla yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı derken yoğun bir sınav sürecini geride bıraktık.

Artık sınav süreci geride kaldığına göre sırada sınav analizlerinin yapılması ve en önemlisi eğitim öğretim yılının genel değerlendirilmesinin yapılmasıyla yaz tatiline girmek doğru olacaktır.

Hem öğrenciler hem de aileleri yılın yorgunluğunu üzerlerinden atmak için yaz tatilinin en mutlak doğruyu bulacak şekilde planlamaları doğru olacaktır.

Bana kalırsa tatil anlayışımızı sadece dinlenmek ve ‘hiçbir iş yapmamak’ yerine sanatsal, kültürel ve sportif etkinliklerle zenginleştirilmelidir. Öğrencilerin önünde 3 ay gibi hiç de azımsanamayacak uzunluktaki yaz tatili bir fırsat sunarak öğrencilerin kişisel ve sosyal gelişimlerini olgunlaştırarak yeni döneme hem bedenen hem de zihnen hazır bir şekilde girmelerini sağlayacaktır.

Öğrenciler yaz tatili sürecinde neler yapabilir?

Tiyatroya ve sinemaya gitmek, kültür sohbetlerine katılmak, resim çizmek, hobi bahçesiyle uğraşmak, bağlama, gitar, keman vb. yeteneklerini keşfedici kurslara katılmak, hikâye yazmak gibi sanatsal faaliyetlerle katılım sağlama; kamp kurmak, spor yapmak, futbol, voleybol vb. takım oyunlarına bulunmak son derece faydalı olacaktır.

Bu süreç içinde mesleki kurslara giderek bir mesleği tanımak da öğrencilerin ilgi ve yeteneklerinin farkına varmasına yardımcı olacaktır. Özellikle LGS maratonunun sona ermesiyle yaz tatili sürecinde zaman zaman mesleki tanıtımlar LGS tercih sürecinin önündeki belirsizlikleri ortadan kaldıracaktır.

Tabii yaz tatilinin imkânlarını arttırmak için yerel yönetimleri de bu konuyla ilgili çalışmaları mevcut. Velilerimiz yerel yönetimlerimizin yaz tatili kamplarına ilgi göstermesini de öneriyorum.

Muhakkak kitap okunmalıdır.

Ebeveynler yaz tatili süreci içinde belirledikleri kitapları, her aile bireyi kendi kitabını okuyacak şekilde, kitap okuma saatleri içinde gerçekleştirebilir. Mesela bu yaz tatilinde öğrencilerimiz tarihi bir şahsı araştırıp, hayatını öğrenip, kitaplarını okuyabilir.

Zaman zaman ise yeni eğitim öğretim müfredatını incelemek ve hangi konularla sorumlu olunacağını bilmek öğrencinin yeni eğitim öğretim dönemindeki motivasyonunu arttıracaktır.

Milli Eğitim Bakanlığımız yaz tatiliyle ilgili öğrencilere ilk kez çok anlamlı bir paylaşımda bulundu. Yapılan paylaşımda onlarca faydalı ve bir o kadar da ekonomik etkinlikler mevcut. Tüm veliler bu paylaşımı incelemelerini öneriyorum. Örneğin; beştaş oynamak, müze ziyaretine gitmek, kuşlara yem vermek, güneşin doğuşunu ve batışını izlemek gibi… Unutmayın tatil demek hayattan kopmak değildir. Esenlikler dilerim.