Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım ve Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi, enflasyon muhasebesinin sanayicilere ve üreten kesim açısından vergisel anlamda haksız sonuçlar doğuracağını söyledi. Başkanlar, “Enflasyon muhasebesinin, işletmelerin mali tablolarını gerçeğe daha uygun hale getirmek için kullanılması doğrudur. Ancak bunun vergisel etkisi olmamalı ve geçici vergi dönemlerinde uygulanmamalı. İş dünyası olarak vergisel etkileri olan enflasyon düzeltmelerinin sağlıklı sonuçlar doğuramayacağı kanaatindeyiz” dedi. 

YILDIRIM: BÜYÜK KAYIPLAR YARATACAK

Ticaret Odası Başkanı Yıldırım, Enflasyon muhasebesinin, işletmelerin mali tablolarını gerçeğe daha uygun hale getirmek için kullanılmasının doğru olduğunu söyledi. Yıldırım, “Ancak bunun vergisel etkisi olmamalı ve geçici vergi dönemlerinde uygulanmamalı. Enflasyon nedeniyle mali tablolar güncellendiğinde, bazı işletmeler daha fazla vergi ödemek zorunda kalabiliyor. Bu da, zaten enflasyonla mücadele eden işletmeler için ek bir maliyet yaratıyor, KOBİ’ler başta olmak üzere işletmeler faaliyetlerini sürdürmekte zorlanıyor.  Neticede istihdam, üretim ve ticaret kaybına yol açan bu durum aslında ülke ekonomisine vergi geliri yerine uzun vadede büyük kayıplar yaratacaktır.  İş dünyası olarak vergisel etkileri olan enflasyon düzeltmelerinin sağlıklı sonuçlar doğuramayacağı kanaatindeyiz.

ÜNVERDİ: HAKSIZ SONUÇLAR DOĞURACAK 

PTT erişim ağı ile büyüyor PTT erişim ağı ile büyüyor

Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi ise, “İş dünyamız zorlu koşullarla boğuşurken, bu ay itibarı ile uygulamaya alınacak olan enflasyon muhasebesi sanayicilerimize ve üreten kesim açısından vergisel anlamda haksız sonuçlar doğuracaktır. Yapılan yatırımların geri dönüşleri alınmadan enflasyon vergisi kapsamında değerlendirilmesinin getireceği güçlükler ile mali müşavir ve muhasebecilerimizin iş yoğunluğu göz önünde bulundurulduğunda içeriğinin gözden geçirilmesi ve uygulanmasının ertelenmesinin ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz”

SORUN BÜYÜR

Ünverdi, “Bu doğrultuda enflasyon muhasebesi, öz kaynağı yetersiz olan işletmelerin çoğunlukta olduğu bizim gibi ülkelerde mükelleflerin aleyhine sonuç doğurmakta, faaliyet/kazanç olmadığı halde, mükelleflerin vergi ödemesine, yetersiz olan öz kaynaklarının daha da yetersiz hale gelmesine neden olmaktadır. Bu nedenlerle 2024 yılı geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi yapılmaması hususunda Maliye Bakanlığı’nın yasadan gelen yetkisini kullanması, buna bağlı olarak; mükelleflerin enflasyon muhasebesinin gerektirdiği altyapıyı oluşturması, gerekli ise bu konuda yetişmiş personel istihdam edilmesi ya da mevcut personellerin eğitilmesi ve enflasyon muhasebesinin mükellefler üzerindeki etkilerinin tespit edilmesi sağlanacaktır.“

Editör: Ebru Kont