Toplantıda, orta ve ileri yaşlı bireylere sağlıklı beslenme konusunda bilgilendirme yapılırken aktif bir yaşlılık için de önemli tavsiyelerde bulunuldu.Geriatrik Uzmanı Dr. Birkan İlhan, Türkiye’de yaşlı nüfusun giderek arttığını söyledi.

Dr. İlhan, “Dünyada birçok ülkede yaşlılık nüfusu farklılık gösteriyor ama hem Amerika’da hem Avrupa’da hem de ülkemizde giderek artan bir trend gösteriyor ve yüzde 5’lerdeyken şuan yüzde 9 civarında. Avrupa’nın birçok ülkesinde yaşlılık oranı yüzde 20 civarında ancak bu oranlar hayat koşullarına, ekonomik durumlara, mevcut hastalıklara göre de değişebiliyor. Fakat yaşlı nüfus ülkemizde de giderek artış gösteriyor. Yani yaşlılar hem sağlık profesyonelleri hem de bir takım sosyal mevcut kurumların hizmet ağını genişletmesi gereken bir popülasyon olmaya başladı. Dış ülkelerdeki yaşlılarla kendi ülkemizdekileri kıyasladığımızda, bizim yaşlılarımız biraz daha fonksiyonel olarak bağımlılığı artmış gibi görünüyor. Bunun sebebi biraz da geleneksel bizim tarzımızdan kaynaklanıyor. Yaşlı insana daha bir saygı hürmet gösterildiği için onlar bir daha ev içerisinde daha pasif tutulmaya çalışıyor. En büyük fark bu aslında” şeklinde konuştu.

ÜÇ ÖĞÜN YEMEK YEMELİ

Ayrıca Geriatrik Uzmanı Dr. Birkan İlhan, yaşlı bireylerin beslenme konusunda yaptıkları yanlışları da söyleyerek, “Beslenme açısından günde 3 öğün muhakkak öneriyoruz. Bu çoğu zaman 2 öğüne düşürülüyor. Hem bir takım maddi nedenlerle olabilir hem de bir takım yanlış duyumlarla kaynaklanabilir ‘az yiyelim kilo almayayım’ diye. Bir diğer nokta da her bir öğünde protein yönünden zengin beslenilmesi gerekiyor. Yumurta, peynir, süt ve ette yeterli miktarda protein var. Bunun dışında, mercimek, nohut, fasulye gibi baklagillerde de protein mevcuttur. Bu besinleri 3 öğün paylaştırmak çok uygun olur” diye belirtti.

KİLO ALIYORUZ

Gaziantep Üniversitesi Geriatrik Bilim Dalı Başkanı Abidin Öztürk ise kent mutfağının zengin olması nedeniyle yöre içerisinde kilolu bireylerin ortaya çıktığından bahsederek, “Gaziantep mutfağı, oldukça zengin besin öğelerini beraberinde barındırabilmektedir. Ancak ne yazık ki bu süreç içerisinde öğün dağılımlarıyla ilgili sıkıntıların yaşanması besin öğelerinin düzenli bir şekilde tüketilemiyor olması çok farklı problemlerin ortaya çıkmasına zemin hazırlamaktadır. Özellikle yağ içeriği yüksek ürünlerin tüketilmiş olması ne yazık ki yöremiz ve bölge içerisinde fazla kilolu bireylerin ortaya çımasına ve bununla birlikte kan şekeri ve kan basıncı kontrolü problemleri, kalp hastalıklarının daha yüksek oranda ortaya çıkmasına zemin hazırlamaktadır. Bunun haricinde gerçekten ürün yelpazesi yönünden Gaziantep mutfağı oldukça çeşitli protein içeriği yüksek ürünlerin bol miktarda olduğunu ve besin çeşitlerinin fazla olduğunu bunların tüketilmesiyle birlikte ilerleyen yaş grubunda ortaya çıkabilecek kas ve geriatrik hastalıkların daha kolay olabileceğini ifade edebilirim” dedi. AYŞEGÜL BAĞCI