Futbolcu İbrahim Akın, Süper Lig'de 1 Mayıs 2011?de oynanan Fenerbahçe- İBB, 15 Mayıs 2011'de oynanan Trabzon-İBB ile Türkiye Kupası finalinde oynanan Beşiktaş-İBB maçlarında şike yapmak suçundan 1 yıl 6 ay 22 gün hapis ve 83 bin 320 TL adli para cezası ile cezalandırıldı. Akın'ın spor kulüplerinin, federasyonların, bünyesinde sportif faaliyet icra eden tüzel kişilerin yönetim ve denetim organlarında görev yapmaktan yasaklanmasına da karar verildi. Akın, 6222 sayılı Kanun'un 18. maddesi uyarınca güvenlik tedbiri olarak spor müsabakalarını seyirden de yasaklandı. Ancak mahkeme seyir yasağının, mahkeme kararının kesinleşmesi (Yargıtay'ın onaylaması) ile birlikte uygulanmasına hükmetti.

İŞTE ŞİKE KARARLARI

Şike davasında Yargıtay kararını açıkladı: Kısmen onandı, kısmen düştü, kısmen bozuldu. Aziz Yıldırım ve Olgun Peker'in örgüt suçlarından cezası onandı. Aziz Yıldırım'ın birden fazla maçta şike ve teşvik primlerinden suçları onandı. Bu karar göre Aziz Yıldırım 3 yıl, 2 ay hapis yatacak.

Şike davasında Yargıtay kararını açıkladı. Yargıtay 5. Ceza Dairesi, Şike Davası'nda ''Kısmen onama ve kısmen bozma'' kararı verdi. Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım ve Olgun Peker'in cezası onandı. Aziz Yıldırım'ın birden fazla maçta şike ve teşvik primlerinden suçları onandı. Bu kararın ardından Aziz Yıldırım hapis yatacak.

Yargıtay 5. Ceza Dairesi, 93 sanıklı şike davasında 85 sanık hakkında inceleme yaptı. Daire, "Şike, teşvik primi, örgüt, dolandırıcılık, resmi belgede sahtecilik, rüşvet ve diğer suçları inceledi. Daire FB Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım ve eski Giresunspor Başkanı Olgun Peker hakkında örgüt suçundan verilen ikişer yıl altışar aylık mahkumiyet kararlarını onadı.

Daire; Aziz Yıldırım'a FB - İBB Spor, Karabük - FB, FB-Ankaragücü, Sivasspor - FB maçlarında şike yapmak, Trabzonspor - Bursaspor, Trabzonsopr - İBB Spor maçlarında teşvik primi verdiği iddiasıyla 3 yıl 6 aylık hapis ve 1.312.500 liralık adli para cezasını da onadı.

İŞTE CEZALAR

Bülent Uygun, teşvikten 11 ay hapis
Bülent İşçen şike ve teşvikten 2 yıl 4 ay hapis
Ali Kıratlı şikeden 1 yıl 10 ay hapis
Vederson teşvikten 5 ay hapis
Ali Yıldırım 1 yıl 1 ay hapis
İbrahim Akın, teşvikten 1 yıl 6 ay
İlhan Ekşioğlu, şike ve teşvikten 3 yıl 1 ay hapis, 900 bin lira adli para
Mecnun Otyakmaz örgüt üyeliğinden 10 ay hapis, Sivas-Fenerbahçe maçından dolayı da 1 yıl 6 ay hapis
Şekip Mosturoğlu, örgüt üyeliğinden 1 yıl 3 ay ertelemeli hapis, şike ve teşvikten 1 yıl 10 ay hapis
Mehmet Yıldız 1 yıl 3 ay hapis
Sami Dinç 1 yıl 14 ay hapis
Samet Güzel 2 yıl 2 ay hapis
Serdal Adalı 1 yıl 3 ay hapis
Tamer Yelkovan 1 yıl 3 ay
Ümit Karan 7 ay
Yavuz Ağırgöl şikeden 1 yıl 8 ay ertelemeli hapis
Yusuf Turanlı örgütten ertelemeli 1 yıl 3 ay, şikeden 1 yıl 18 ay hapis
Tayfur Havutçu 1 yıl 3 ay hapis cezalarına çarptırıldı.

BERAAT EDEN İSİMLER
SADİR ŞENER VE NEVZAT ŞAKAR'A BERAAT

Şike soruşturmasında adı geçen Trabzonspor Başkanı Sadri Şener ile birlikte Asbaşkan Nevzat Şakar beraat etti. Mahkeme ayrıca davada adı geçen isimlerden Zeki Mazlum, Zafer Önder İpek, Göksel Gümüşdağ'la birlikte Hikmet Karaman'ın da beraatına karar verdi.

BÜLENT UYGUN'A ÖRGÜTTEN BERAAT, ŞİKEDEN 11 AY 7 GÜN HAPİS

Mahkeme, Bülent Uygun'un "Türkiye Profesyonel Süper Ligi'nde spor müsabakalarının sonucunu şike ve teşvik pirimi ile etkilemek amacıyla Aziz Yıldırım liderliğinde kurulan örgüte üye olmakö suçundan beraatine karar verdi. Uygun'un 9 Nisan 2011?de oynanan Eskişehir-Fenerbahçe maçında şike suçundan beraatine hükmeden Mahkeme, Uygun'u 22 Nisan 2011?de oynanan Eskişehir-Trabzon maçının sonucunu etkilemek amacıyla teşvik suçunu işlemek suçundan toplamda 11 ay 7 gün hapis ve 125 bin TL adli para cezası ile cezalandırdı. Uygun, parayı 10 eşit taksitte ödeyecek.

UYGUN KULÜPLERDE GÖREV YAPAMAYACAK

Uygun'un, spor kulüplerinin, federasyonların, bünyesinde sportif faaliyet icra eden tüzel kişilerin yönetim ve denetim organlarında görev yapmaktan yasaklanmasına da karar verildi. Uygun, 6222 sayılı Kanun'un 18. maddesi uyarınca güvenlik tedbiri olarak spor müsabakalarını seyirden de yasaklandı. Ancak mahkeme seyir yasağının, mahkeme kararının kesinleşmesi (Yargıtay'ın onaylaması) ile birlikte uygulanmasına hükmetti.

EMENİKE İLE İLGİLİ KARAR VERİLMEDİ

Futbolcu Emmanuel Emenike hakkında 8 Mayıs 2011 şike iddiasıyla dava açıldığını belirten Mahkeme, CMK'nın 10. maddesi uyarınca Emenike'nin dosyasının ayrılmasına hükmedildi. Bu durumda, Emenike ile ilgili dosya ayrılıp yeni bir dava üzerinden devam edecek.

VEDERSON'A TEŞVİKTEN 5 AY

Futbolcu Gökçek Vederson'un 17 Nisan 2011?de oynanan Trabzon-Bursa maçının sonucunu etkilemek için teşvik suçunu işlediğini belirten Mahkeme, Vederson'u 5 ay hapis ve 30 bin 3 yüz 20 YL adli para cezası ile cezalandırdı. Vederson'un, spor kulüplerinin, federasyonların, bünyesinde sportif faaliyet icra eden tüzel kişilerin yönetim ve denetim organlarında görev yapmaktan yasaklanmasına da karar verildi. Vederson, 6222 sayılı Kanun'un 18. maddesi uyarınca güvenlik tedbiri olarak spor müsabakalarını seyirden de yasaklandı. Ancak mahkeme seyir yasağının, mahkeme kararının kesinleşmesi (Yargıtay'ın onaylaması) ile birlikte uygulanmasına hükmetti

.

GÜMÜŞDAĞ BERAAT ETTİ

TFF Eski Başkan Vekili Göksel Gümüşdağ hakkında Aziz Yıldırım liderliğindeki suç örgütüne yardım etmek ve 1 Mayıs 2011?de oynanan FB-İBB maçında şike yapmak suçundan "yeterli ve her türlü şüpheden uzak kesin ve inandırıcı kanıtlara ulaşılamadığı ve bu suçların sanık tarafından işlendiğinin sabit olmamasıö nedeniyle beraat kararı verildi.

AKIN'A 3 MAÇTA ŞİKEDEN 1 YIL 6 AY
Teknik Direktör Hikmet Karaman, 21 Şubat 2011?de oynanan Manisa-Trabzonspor maçında teşvik suçundan beraat etti. Futbolcu İbrahim Akın, Süper Lig'de 1 Mayıs 2011?de oynanan Fenerbahçe- İBB, 15 Mayıs 2011?de oynanan Trabzon-İBB ile Türkiye Kupası finalinde oynanan Beşiktaş-İBB maçlarında şike yapmak suçundan 1 yıl 6 ay 22 gün hapis ve 83 bin 320 TL adli para cezası ile cezalandırıldı. Akın'ın spor kulüplerinin, federasyonların, bünyesinde sportif faaliyet icra eden tüzel kişilerin yönetim ve denetim organlarında görev yapmaktan yasaklanmasına da karar verildi. Akın, 6222 sayılı Kanun'un 18. maddesi uyarınca güvenlik tedbiri olarak spor müsabakalarını seyirden de yasaklandı. Ancak mahkeme seyir yasağının, mahkeme kararının kesinleşmesi (Yargıtay'ın onaylaması) ile birlikte uygulanmasına hükmetti.