TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Gaziantep İl temsilcisi Ali Serindağ, yapı güvenliğinin, odaların da son çıkarılan torba yasa ile denetim süreçleri dışında bırakılmasıyla bugün daha fazla denetim dışı bir hale geldiğini söyledi. Serindağ, "Yaşadığımız çevre bugün, düne göre afetlere karşı daha güvenli değildir" dedi.

BELEDİYELERDE JEOLOJİ MÜHENDİSİ YOK

Ülkemizin dünyanın en önemli tektonik kuşaklarından birinde yer aldığını, bu nedenle coğrafyamızın yüzde 96'dan fazlasının deprem tehdidi altında olduğunu belirten Serindağ, "Gaziantep de deprem tehlikesi içinde bulunmaktadır. Ancak yönetsel ve toplumsal düzeyde deprem tehlikesinin farkında olduğumuz söylenemez. Türkiye’nin 6. büyük ili olan kentimiz metropol belediyelerinde bu konularla ilgili Jeoloji Mühendisi bulunmamaktadır" diye konuştu.

ODALAR DENETİME DAHİL EDİLMELİ

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yaptığı düzenlemelerle TMMOB'ye bağlı odaların da denetimin dışında tutulmaya çalışıldığını ifade eden Serindağ, "Yapı güvenliği açısından büyük önem arz eden Zemin Etüt Raporlarının kalitesi açısından derin kuşkular yaratmaktadır. Çünkü zemin etüt raporlarının arazide denetimi ve standartlara uygunluğunun olup olmadığını belirleyen denetim yapılamamaktadır. Bu durumun ortadan kalkması için Belediyelerimizin İlgili Odaları mutlak surette denetime dahil etmesi gerekmektedir" şeklinde konuştu.

Meral KINACILAR