Bir önceki yapılandırmaya göre başvuru sayısında yüzde 64.2, yapılandırılan tutarda yüzde 96.3 artış olduğunu kaydeden Ağbal, “Bu kez olağanüstü bir ilgi vardı” dedi.

MALİYE Bakanı Naci Ağbal, dün düzenlediği basın toplantısıyla vergi borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin sonuçları açıkladı. 25 Kasım’da sona eren vergi borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin 8.5 milyon başvuru dilekçesi alındığını belirten Ağbal, 77.6 milyar liranın yapılandırıldığını söyledi. Bir önceki yapılandırmaya göre başvuru adedinde yüzde 64.2, yapılandırılan tutarda yüzde 96.3 artış olduğunu kaydeden Ağbal, “Rakamlar bu defa yeniden yapılandırmaya olağanüstü bir ilginin söz konusu olduğunu ortaya koyuyor” dedi. Yasanın getirdiği imkanlardan yararlanmak için ilk başvurunun yasanın yayımlandığı gün Kayseri’den tapu borcu bulunan bir mükellef tarafından yapıldığını, ilk ödemenin ise 5 Eylül’de Hatay’da yapılandırılan birtrafik para cezası olduğunu söyledi. Yapılandırmanın hitap ettiği en geniş kitlenin kesinleşmiş borcu olan mükellefler olduğunu ifade eden Ağbal, en yüksek başvurunun da kesinleşmiş alacakların yapılandırılması alanında olduğunu kaydetti. 4.8 milyon kişinin kesinleşmiş alacaklar için başvurduğunu söyleyen Ağbal, yaklaşık 54 milyar liranın yapılandırıldığını bildirdi.

% 76’SI YAPILANDIRDI

Yapılandırma Kanunu’na başlarken yapılan tespitlere göre yaklaşık 6.3 milyon borçlunun kanundan yararlanabilecek durumda olduğunu dile getiren Ağbal, “Kanun kapsamında 4.8 milyon vatandaşımız borçlarının yapılandırılması talebinde bulunmuş ve böylece borçlularımızın yüzde 76’sı borçlarını yapılandırmıştır” dedi. Kanunu uygulamaya başlarken 90 milyar lira vergi alacaklarının olduğunu hatırlatan Ağbal, bunun yüzde 51’ini yapılandırdıklarını ifade etti. Ağbal, “6111 sayılı Kanun’da her 100 liralık alacağın 25 lirası yeniden yapılandırmaya konu edilmiş iken, bu defa her 100 liradan 51 lirası yeniden yapılandırmaya konu edilmiş oldu. Böylece 46 milyar lira vergi aslı, kanun kapsamında ödenecek hale geldi. Bu da yakaladığımız başarı oranının bir önceki kanuna göre iki kat olduğunu ortaya koymaktadır” dedi.

Ağbal’ın açıkladığı uygulama sonuçlarına göre; kapsama giren, 6.3 milyar lira gelir vergisinin, 3.2 milyar lirası yapılandırıldı. Basit usul mükelleflerinin 241 milyon lirası, gayrimenkul sermaye iradı mükelleflerinin 128 milyon lirası, kurumlar vergisinden 4.8 milyar lira, KDV’den 15.5 milyar lira, ÖTV’den de 1.8 milyar lira yapılandırıldı. Motorlu Taşıtlar Vergisi için 956 bin kişi başvurdu, 1.7 milyar lira yapılandırıldı. Trafik para cezası için 1.3 milyon kişi başvurdu, 1.4 milyar lira yapılandırıldı. Köprü ve otoyollardan usulsüz geçişler için 90 bin kişi başvurdu, 271 milyon lira yapılandırıldı. YURT-KUR öğrenim ve harç kredileri için 311 bin kişi başvurdu, 1.2 milyar lira yapılandırıldı. Ecrimisil borçları kapsamında 36 bin kişi başvurdu, 265 milyon lira yapılandırıldı.

4.1 MİLYAR LİRASI TAHSİL EDİLDİ

BAKAN Ağbal, yapılandırılan tutarlardan şimdiye kadar 4.1 milyar liralık tahsilat sağlandığını açıkladı. Ağbal’ın verdiği bilgiye göre 1 milyon 224 bin 704 mükellef peşin ödemeyi tercih ederken, 1 milyon 219 bin 854 mükellef 6, 351 bin 504 mükellef 9, 616 bin 201 mükellef 12, 2 milyon 394 bin 200 mükellef ise 18 taksiti tercih etti. Ağbal, ilk taksit için son ödeme süresinin 30 Kasım’da sona erdiğini hatırlatarak, ilk iki taksidin ödenmesi gerektiğini vurguladı. Ağbal, “Vergisini düzenli ödeyen mükelleflere yönelik vergi indirimine ilişkin çalışmayı yeni yılla birlikte getireceğiz” dedi.