Kurumlar vergisinde ise ödediği 77.881.884.61 TL vergi ile Çimko Çimento ve Beton Sanayi Tic. A.Ş. 1. sırayı aldı. Avukatların, Eczacıların, Noterlerin, Halı İmalatı yapanların Müteahhit ve GSMİ'cilerin yer aldığı listede isminin açıklanmasını istemeyen rekortmenlerde bulundu. Çember, “Gaziantep’te kendi muayenehanesinde çalışan 66 tane doktorumuz var. Bunlardan 59 tanesi kâr beyan etmiş. 7 tanesi zarar beyan etmiş. Bu doktorların beyan ettiği yıllık kazançları ise 31 bin TL. Bize beyan edilen rakamlar bunlar. Tabi bu ortalama bir rakamdır. Bize beyan edilen bu rakamların doğruluğu birimlerimizce denetlenmektedir" dedi.

MALİ MÜŞAVİR ÖN PLANDA

Çember, ilk 100'e giren mükelleflerin meslek grupları olarak incelendiğinde ise 17 yeminli mali müşavir, 14 GSMİ, 11 noter ve 7 ücret+GMSİ+MSİ bulunduğuna dikkat çekerek, “2011 yılında 37 bin 989 adet beyanname verildi. Beyan edilen vergiye tabi gelir toplamı ise 370 milyon 364 bin 378 TL’dir. Tahakkuk eden vergi toplamı 89 milyon 103 bin 823 TL olarak hesaplanırken, ödenecek vergi toplamı ise 32 milyon 568 bin 184 TL’dir. 2011 yılında beyanname veren mükellef sayısı 2010 yılına göre 3 bin 721 kişi artmıştır. 2010 yılında ortalama vergi 2 bin 258 TL olurken, 2011 yılında ise ortalama vergi 2 bin 341 TL’ye yükselmiştir" diye konuştu.

ASGARİ ÜCRETLİDEN AZ

VERGİ ÖDEYEN MESLEK GRUPLARI

Çember, yıllık asgari ücret matrahının 9 bin 801 TL olduğunu hatırlatarak, yıllık asgari ücret matrahı toplamı altında ortalama matrah beyan eden mükellefleri ise şöyle sıraladı: "Sebze ve meyve komisyoncuları, minibüs işletmecileri, kuyumcular, özel hastaneler ve poliklinik işletmecileri, tekstil ticareti, matbaalar, özel okul ve dershaneler, şekerleme ve tatlı imalatçıları, mobilya, halı ve kilim ticareti, ayakkabı ticareti, lokantalar, pastaneler, emlakçılar, komisyoncular, berberler, kuaförler, halk otobüsü işletmeciliği, LPG, tüp gaz perakende ticareti ile inşaat malzemeleri ticareti asgari ücretliden daha az matrah beyan eden mükellefler arasında bulunuyor. Yıllık kazançlarının, yanlarında çalışanlardan daha az olduğunu beyan eden mükelleflerin kazançları ne kadar gerçekçidir, kamuoyunun takdirine bırakıyorum” Çember, 2011 yılının ikinci yarısından itibaren yapacakları analizler çevresinde sektör taramalarına ağırlık vereceklerini, komik rakamlarda matrah belirten sektörleri ise ciddi anlamda tarayacaklarını kaydetti.

ALIŞVERİŞ FİŞİNİZİ MUTLAKA ALIN

Vergi dairemize sunulan beyanların doğruluğu Maliye Bakanlığı ve Gelir Dairesi tarafından taranarak kontrol edilmektedir. Bunlarla ilgili bir kayıp ya da kaçak söz konusu ise bu oranlar bir sonraki yıla eklenmektedir. Sektörler itibariyle yaptığımız taramalarda çok ciddi vergi kaçıran önemli mükellefler var ama bunları Türkiye’deki o sektörlerin tamamına genellemek doğru değildir. Burada sorumluluk sadece sektörel bazda hizmet verende değildir. Vatandaşın üzerine de sorumluluk düşmektedir. Vatandaşımız yaptığı alışverişlerin tamamının belgesini almalıdır" dedi.

VERGİ DOĞRU YERE ULAŞSIN

Vatandaşımızın belgeleri hem kendi tüketici haklarını korumak adına birer belgedir, hem de bu belgeler vatandaşın ödediği verginin hazineye ulaşmasını sağlamaktadır. Vatandaşımız yaptığı her alışverişte yüzde 18 KDV ödemektedir. Yapılan alışverişlerden belge alınması verilen yüzde 18’lik KDV’nin devlet hazinesine ulaşmasını sağlarken, belge alınmaması demek o ödediğimiz KDV’nin alışveriş yaptığımız kişi ya da kurumun cebine kalması demektir. Bu nedenle vatandaşımız verdiği verginin doğru yere ulaşması ve devletin kalkınması için mutlaka alışveriş belgelerini almalıdır” dedi.

BELGE ALIN

Çember yaptığı açıklamada, alışverişlerde alınmayan fiş, fatura ve benzer belgelerin vergi kaybına yol açtığını belirterek, “Tüketici kanunlarına göre, bir tüketici almış olduğu bir hizmetin ya da almış olduğu malın kusurlu olması durumunda hak edebilmesi için bunun belgesinin olması lazım ki hakkını arayabilsin. Vatandaşın tüketici vasfıyla hem hakkını koruyabilmesi için, hem de ülkenin kalkınması adına vatandaşlık ödevinin yerine getirilmesi adına bu belgenin alınması gereklidir" dedi.

LAFTA VATANPERVERLİK OLMAZ

"Hepimiz vatanperveriz ama lafla vatanperverlik olmaz" diyen Çember, "Çünkü anayasal olan vergisel ödevde, herkesin ekonomik gücüne göre vergi ödemekle mükellef olduğu beyan ediliyor. Ülkemiz sosyal devlet ilkesi gereği eğitim, sağlık, güvenlik hizmetleri gibi bir takım sosyal hakları vatandaşlarımıza sunmak zorundadır. Bu konuya kadar hemfikiriz. Ama vergi ödemeyle ilgili olarak vatandaşın sosyal devlet ilkesi gereği alması gerektiği ödevleri yerine getirebilmesi için de kendi üzerine düşeni yapması gerekmektedir" ifadelerini kullandı Erol Çember, vatandaş yapmış olduğu alışverişte belgesini istemiyorsa malın içerisinde katma değer vergisi ödediği aşikar belge alınmadığı durumda, hazine yerine bu miktarın malı satanın cebinde kalacağını belirtti.

DANIŞMA HATTINA ŞİKAYET EDİN

Vatandaşların alışveriş sonrasında belge ve fiş vermeyen işletmeleri vergi ve danışma hattına şikayet etmelerini öneren Çember, “Söz konusu hizmetin ve malın içinde yüzde 18, yüzde 1 ya da yüzde 8 malın cinsine göre katma değer vergisi dahil fiyatı sunmak zorundadır. Eğer alışveriş sırasında belge istediğiniz takdirde malın fiyatı şu kadar olur, şunu da ödemek zorundasınız denirse 444 0 189 numaralı vergi ve danışma hattını arayarak şikayette bulunabilirsiniz. Vergi Dairesi Başkanlığı'na ya da internetten de bu şikayetler bildirilebilir" şeklinde konuştu. Çember, şöyle devam etti: "Buna benzer şikayetler gelmektedir ve oluşturduğumuz ekiplerce belge vermeyen ve sıkıntıya neden olan mükelleflere çok hızlı bir şekilde cezai işlem yapılmaktadır. Burası hukuk devletidir. Hiç kimse hukuksuz olarak hareket edemez.” MAHMUT ÖZKILIÇ