yakın zamana kadar amansız hastalık olarak bilinen verem yani tüberkülozun halen dünyada en sık görülen enfeksiyonlar arasında yer aldığını belirterek, erken ve hızlı tanı ile hastalığın önlenebildiğini söyledi.

Uzm. Dr. Recep Akgedik, tüberküloz bakterisinin kişi bağışıklığının en zayıf anını kollayarak hastalığa neden olduğunu ifade etti. Akgedik, 1 - 7 Ocak Verem Savaş Haftası nedeniyle tüberküloz hastalığına dikkat çekerek, "Tüberküloz mikrobunun neden olduğu hastalık, dünyadaki en yaygın enfeksiyonlar arasında yer almaktadır. Solunum yoluyla bulaşan tüberküloz, vücudun her bölgesinde tutunabilmekle birlikte, en sık akciğerlerde görülmektedir. Dünya Sağlık Örgütü’nün 2014 verilerine göre; dünya nüfusunun 3’te 1’ine tüberküloz mikrobunun bulaştığı bilinmektedir. Mikrobun bulaştığı 9,6 milyon kişinin hastalığı geçirdiği bildirilirken, 1,5 milyon kişi tüberküloz ya da ilişkili rahatsızlıklardan dolayı hayatını kaybetmiştir" dedi.

Bu belirtilere dikkat

Akgedik, tüberkülozun çok sinsi ilerleyebildiğini, aylar boyunca belirtilerinin anlaşılmayabileceğini de anlatarak, hastalığın belirtileri, tanısı ve tedavi yöntemleri hakkında ise şu bilgileri verdi: "Halsizlik, yorgunluk, ufak, kuru, gıcık tarzında öksürükler olabilir bazen bu öksürükler alerji ya da astım öksürüğü gibi yorumlanabilmektedir. Belirtiler hafif başlar ve yavaş yavaş ilerler. Dolayısıyla aylar boyunca belirtiler fark edilememektedir. Eğer tüberküloz hastalığı akciğerde bir yara şeklinde ise kanlı balgam ya da direk öksürükle kan gelmesiyle de kendini gösterebilmektedir. En belirgin belirtileri ise uzun süren kuru öksürük, göğüs ağrıları, iştahsızlık, akşamları yükselen ateş, halsizlik, kilo kaybı, ileri vakalarda nefes darlığı, öksürükle ağızdan kan gelmesidir."BÜLTEN