Gaziantep Medical Park Hastanesi’nde görev yapan Uzman Klinik Psikolog Elçin Külahçıoğlu, çocukların okula başlama sürecinde, velilerin dikkat etmesi gereken konular hakkında bilgiler verdi. Külahçıoğlu, " Çocuğunuzun okula başlama konusunda heyecan duymasını sağlamak için okul alışverişini beraber yapmanız, onun sevdiği kahramanların araç-gereçlerini birlikte seçmeniz, hazırlanma sürecinde faydalı olacaktır" dedi.

"Unutmayın ki belirsizlik ne kadar az olursa çocuğunuzun kaygısı da o kadar az olacaktır" diyen Külahçıoğlu, "Bu nedenle okul ortamı hakkında; sınıfta bir öğretmen var, başka çocuklar var senin yaşında, okulda zil çalınca sınıfa girilir, sıralar var ona oturacaksınız, bir yere giderken sıraya gireceksiniz gibi bilgilendirmeleri yapar, hatta bunu resimlerle çizerek oyunlaştırırsanız, çocuk okulda neyi beklemesi gerektiğini bilir ve bu duruma hazırlıklı olması, yaşadığı kaygıyı azaltacaktır. Verdiğiniz mesajların gerçekçi olmasına özen gösterin, aksi takdirde çocuğun size ve okula güveni sarsılacak ve kaygısı artacaktır. Hemen bitecek bak eve geleceksin yerine saat üzerinde okulun ne zaman bittiğini gösterin. Veya bak ben buradayım bir yere ayrılmıyorum dediğinizde o fark etmeden ortamdan uzaklaşmak yerine, gideceğiniz zaman gittiğinizi ona bildirmeniz, yokluğunuzu fark ettiği anda yaşadığı kaygıyı azaltabilir" şeklinde konuştu.

KURALLAR ÇOK ÖNEMLİ

Külahçıoğlu açıklamasında şu görüşlere yer verdi: "Unutmayın ki evde kurallar olması ve bu kuralları uygulama konusundaki kararlılığınız, çocuğun okuldaki adaptasyonu ve kendini güvende hissetmesi için faydalı olacaktır. Çocuğunuzda yoğun ayrılık anksiyetesi gözlemlenen durumlarda, yaşına uygun bağımsız davranışları destekleyip sözlü pozitif geribildirimlerde bulunun. Okul öncesi dönemden başlayarak çocuğunuzun bazı bağımsız davranışlarını, yaş grubunun ihtiyaçları doğrultusunda desteklemeniz, okul sürecinde de ayrışmayı kolaylaştıracaktır. Çocuğunuzda okul fobisi geliştiğini gösteren belirtiler gözlemlerseniz, örneğin; okula gideceği saatte mide bulantıları, kusma, vücudun belli yerlerinde ağrı ve sancılar gibi, mutlaka bir uzmana başvurmanızda fayda vardır" BÜLTEN