Birçok lisede art arda eylemler düzenlenirken okullar eylem alanına döndü. Lise öğrencilerin eylemleri de bugün de devam ediyor. Gaziantep Vehbi Dinçerler Fen Lisesi öğrencileri, atamaları protesto ederek “Boyun Eğme Öğretmenine Sahip Çık” sloganlarıyla eylem düzenledi. Okul önünde yapılan basın açıklamasının ardından öğrenciler pankart ve dövizlerle yürüdü.
YÜRÜYÜŞ YAPTILAR
Gaziantep’in Şehitkamil ilçesindeki Vehbi Dinçerler Fen Lisesi öğrencileri, “Boyun Eğme Okuluna Sahip Çık” sloganıyla eylem yaptı. “Okullarımıza ve geleceğimize sahip çıkacağız” diyen öğrenciler, Eğitim İş Gaziantep Şubesi ile birlikte öğretmenlerinin sürgün edilmesine karşı okul önünde yürüyüş ve ardından açıklama yaptı.
TEPKİ BÜYÜK
Eğitim İş Gaziantep Şube Başkanı Ali Arpat, ”Proje okulları adı altında yapılan şey açıkça eşitsizliğin kurumsallaştırılması öğretmenin hukuki güvenlerinin yok edilmesi eğitimde liyakatin tahrip edilmesidir. Bu sürecin mimarı bugünün Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin daha 2014 yılında bizim şehrimizde dönemin müsteşarı iken söylediği şu sözler bugün yaşadıklarımızın habercisiydi: ‘Mevzuatlar bize engel oluyor ama biz siyasi iradeyle hareket ediyoruz. Mevzuatlara rağmen bildiğimizi yapacağız’ dediler ve de yaptılar” dedi.
YETKİLER KISITLANMALI
Proje okullarına yapılan atamaları eleştiren Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Ömer Parlakçı, liyakat ilkesinin hiçe sayıldığını söyledi. Atamaların şeffaflıktan uzak bir anlayışla gerçekleştirildiğini belirten Parlakçı, “Milli Eğitim Bakanı’na tanınan ve keyfiyete neden olan bu yetkiler sınırlandırılmalıdır” dedi.
MESLEKİ BİRİKİM YOK SAYILIYOR
Parlakçı, Bakanlığın; herhangi bir kriter ilanı yapmadan, kıdem, hizmet puanı ya da mesleki yeterlilik gibi objektif göstergelere bakmadan, istediği öğretmeni ya da eğitim yöneticisini proje okullarına atayabildiğini dile getirdi. Bu uygulamanın, yıllardır eğitimde adalet ve hakkaniyet duygusunu ciddi anlamda zedelediğini söyleyen Parlakçı, “Emek, birikim ve mesleki yetkinlik yok sayılmaktadır. Yüzlerce nitelikli ve deneyimli öğretmen ve eğitim yöneticisi hak ettikleri halde “Bakanlık takdiri” sonucunda proje okullarına atanmamıştır. Bu durum, sadece kişisel mağduriyetler yaratmakla kalmamakta; aynı zamanda eğitimin niteliğini doğrudan etkilemektedir” diye konuştu.
KOMİSYON BELİRLESİN
Atamalarda eğitimde eşitlik, adalet ve bilimselliğin esas alınması gerektiğini dile getiren Parlakçı şöyle konuştu: ”Atamalarda mesleki kıdem, hizmet süresi, akademik yeterlilik ve performans gibi nesnel kriterlerin olmaması, bu uygulamanın keyfiliğini gözler önüne sermektedir. Bu uygulamalar, kamu yönetimi ilkelerine, hukuka ve kamu yararına açıkça aykırıdır. Öğretmen atamalarının ve yönetici görevlendirme süreçlerinin şeffaf, denetlenebilir ve liyakat esaslı hale getirilmesi, kamusal eğitimin geleceği açısından hayati önemdedir. Eğitimde eşitlik, adalet ve bilimsellik esas alınmalıdır. Öncelikli olarak proje okullarının statüsü keyfiyetten kurtarılmalıdır. Hangi okulların proje okulu olacağı, illerde kurulacak bağımsız ve liyakat temelli komisyonlarca belirlenmelidir.
BAKAN’IN YETKİSİ SINIRLANDIRILMALI
Öğretmen atamaları, yönetici atama ve görev uzatma kriterleri liyakate dayalı olmalıdır. Görevlendirmeler, somut ölçütlere bağlanmalı; mesleki deneyim, hizmet puanı gibi kriterler esas alınmalıdır. Proje okullarına yapılacak atamalarda tüm yetkinin Bakan’a bırakılmasının, eğitim sisteminde eşitsizliği ve adaletsizliği derinleştirdiği açıktır. Milli Eğitim Bakanı’na tanınan ve keyfiyete neden olan bu yetkiler sınırlandırılmalıdır. Proje okullarına atanan öğretmenlerin yer değiştirme hakları sadece proje okulları ile sınırlandırılmamalı, genel tayin sistemi içinde değerlendirilmelidir. Eğitim Sen olarak bu adaletsizliğe karşı hukuki süreci sonuna kadar sürdüreceğimiz bilinmelidir. “ Meral KINACILAR ERBEKTE