TARİHİ GÖREV

İl binasında yapılan basın açıklamasında, Türkiye’nin, geleceğimizi belirleyecek kararların ve eylemin eşiğinde olduğunu söyleyen Ünverdi, “İkinci İsrail girişimini önlemek, toprak bütünlüğümüz ve bağımsızlığımız açısından tarihî görevdir. İsrail’in kışkırttığı ve ABD’nin desteklediği sözümona Kürdistan’ın bağımsızlığı için referandum, yalnız Batı Asya’da değil, dünya ölçeğinde saflaşmalara yol açtı. Batı Asya ülkeleri yanında, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin Halk Cumhuriyeti ve Güney Afrika’nın oluşturduğu BRICS ülkeleri dahil Gelişen Dünya ve Mazlumlar, referanduma karşı tavır aldılar" dedi.

ORTAK BİLDİRİ ANAHTAR DEĞERİNDE

Türkiye, İran ve Irak Dışişleri Bakanlarının New York’ta ortak bildiri yayınlayarak, Barzani’nin İsrail güdümlü referandum girişimine karşı ilan ettikleri kararlılığın, barışçı çözüm için anahtar değerinde olduğunu belirten Ünverdi şunları söyledi:"Bu birlikteliğin içinde dolaylı olarak kuşkusuz Suriye de bulunmaktadır. Tayyip Erdoğan yönetiminin Beşar Esad düşmanlığı çıkmazdadır. Suriye, Batı Asya Birliği’nin vazgeçilmez ülkesidir. Çünkü ABD-İsrail ortaklığının hedef aldığı ülkelerin başında gelmektedir. Suriye, bugün emperyalizme ve bölücülüğe karşı savaşıyor. Bu savaş, aynı zamanda Türkiye’nin toprak bütünlüğü içindir" dedi.

CHP'Yİ BEŞAR ESAD DOSTLUĞUNA DAVET EDİYORUZ

'Beşar Esad düşmanlığının bölgemizde hiçbir geleceği yoktur' diyen Ünverdi, "Rusya dahil Türkiye’nin toprak bütünlüğünü destekleyen bütün ülkeler, Suriye ile aynı cephededir. Bu koşullarda Beşar Esad yönetimiyle işbirliğini geciktiren tavır, aslında Türkiye’nin toprak bütünlüğü ve huzur ihtiyacına zarar veriyor. Suriye ile eylem birliği için kararlı adımların atılması zorunludur. Tayyip Erdoğan yönetiminin bu konudaki sorumsuzluğunun bedelini Mehmetçiğin kanıyla ödüyoruz. Bu tavır derhal terkedilmelidir. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu da, Beşar Esad’a “zorba ve diktatör” suçlamasıyla ABD ve İsrail planlarına hizmet etmektedir. CHP’yi de Beşar Esad dostluğuna davet ediyoruz" diye konuştu.

İŞTE BEKLENTİLERİMİZ

Vatan Partisi’nin yıllardan beri savunduğu Batı Asya ittifakının, artık hayata geçtiğini belirten Ünverdi, parti olarak beklentilerini ise şöyle sıraladı:"Yurtdışına asker sevketmeyi öngören tezkerenin süresi uzatılmalıdır. ABD’ye derhal nota verilmeli ve Suriye’nin kuzeyinde PKK/PYD/YPG’ye verdiği 1300 tır silahı geri çekmesi istenmelidir. Türkiye, sözde “Bağımsız Kürdistan” için referandumu önlemek için gerekirse askerî güç kullanma kararında olduğunu ilan etmelidir. Ankara’daki Erbil Temsilciliği, Kürdistan’ın bağımsızlığına yönelik referandum kararı kaldırılana kadar kapatılmalıdır. Irak Kürt Bölgesel Yönetimine, referandum kararından vazgeçmediği takdirde ilk yaptırım olarak Habur Kapısının kapatılacağı bildirilmelidir. Bu konuda iki gün süre verilmelidir. Türkiye’nin Irak ve diğer Batı Asya ülkeleri ile ticaret ve ilişkisini sağlamak için ikinci bir kapının açılması hazırlığına derhal girişilmelidir. İran, Irak ve Suriye hükümetleri ile ortak uygulamalar somut olarak saptanmalıdır ve hayata geçirilmelidir. İncirlik Üssü, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin denetimi altına alınmalı ve Amerikan uçaklarına kapatılmalıdır.” Meral KINACILAR