Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep’in turizmini canlandırmak için kendilerine yeni hedefler koyduklarını söyleyerek, “Geçen yıl ‘Şimdi Gaziantep’e Gelme Zamanı’ dedik. Müzeler şehri ve lezzet başkentine 1 milyon kişi geldi. 3.5 milyon hayvanat bahçemize ziyaretçi geldi. Şimdiki hedefimiz; ‘Uzaklarda Arama’ olacak. Uzaklarda arama Safari Park Gaziantep’te, uzaklarda arama lezzet Gaziantep, diyeceğiz” dedi.


SEÇİM YAPILDI
Gaziantep Büyükşehir Belediye Meclisi’nin nisan ayı toplantısı birinci bileşimi Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin başkanlığında yapıldı. Bileşimde düzenlenen encümen üyeliği seçiminde, Osman Toprak 44 oyla, Latif Karadağ 42 oyla, Şıh Mehmet Türk 42 oyla, Mustafa Doktoroğlu 41 oyla, Mehmet Ali Çiftçi 35 oyla encümen üyeliğine seçildi.

OTELLERİN DOLULUK ORANI ARTTI
Gaziantep’in turizmini canlandırmak için kendilerine yeni hedefler koyduklarını söyleyen Fatma Şahin, “Geçen yıl ‘Şimdi Gaziantep’e Gelme Zamanı’ dedik. Müzeler şehri ve lezzet başkentine 1 milyon kişi geldi. 3.5 milyon hayvanat bahçemize ziyaretçi geldi. Şimdi 2’nci hedefimiz; ‘Uzaklarda Arama’ olacak. Uzaklarda arama Safari Park Gaziantep’te, uzaklarda arama lezzet Gaziantep’te diyeceğiz. Kampanyanın ciddi bir alt yapısını yapıyoruz, şu an tanıtım zamanı. Daha bu sabah otelciler odası başkanıyla görüştüm, üç ay boyunca tüm otel rezervasyonlarının dolduğuna yönelik bilgi aldım. Otellerin doluluk oranı o kadar arttı ki şu an otelciler yaz mevsimine hazırlanmakta zorlandıklarını söylüyorlar” diye konuştu.

ÖMER ŞAHİN ÖNERGE SUNDU...
İYİ Parti Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Ömer Şahin, meclise turizm komisyonu kurulması için önerge verdi. Önerge öncesinde konuşan Şahin, “Bugün 2 milyon nüfusu olan Gaziantep’te bir turizm komisyonun kurulmaması bence bu meclisin bir eksikliğidir. Biz 5 yıldan bu yana Suriyelilerin kahrını çekiyoruz. Esnafımız ve çiftçimiz zaten darda. Gaziantep’in tanıtımı ve geleceği ile ilgili Gaziantep’in esnafının oyunu alarak iktidarda yıldızları vaat eden bugünkü iktidar partisinin encümen üyelerinden bakıyorum hiç ses çıkmıyor. Bu memleket damak tadında sizin sayenizde UNESCO ödülünü aldı. Bir turizm komisyonun kurulmamış olması bizim eksikliğimiz değil mi? Estetik komisyonu kurdunuz. Gaziantep’in caddelerine baktığınızda siz hiç estetiklik görebiliyor musunuz?” dedi.

ÖNERGE KABUL EDİLDİ


Meclis üyesi Ömer Şahin’in doğru bir şey söylediğini ancak konuşma üslubuna dikkat etmesi gerektiğini belirten Başkan Fatma Şahin, “Kültürel belediyecilikte biz iddialı bir şekilde söylüyoruz komisyon kurmamamız belki bir eksiklik olabilir. Komisyon kurmamız gerekiyorsa meclis vermiş olduğunuz önergeyi kabul edip komisyon kurabilir. Ben iddialı bir şekilde söylüyorum kültürel belediyecilikte Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu Daire Başkanlığı (KUDEB) gibi bir daire başkanlığı kurduk ve bu daire başkanlığımız çok da iyi çalışıyor” dedi.Konuşmaların ardından Estetik Komisyonu’nun ismi Turizm ve Estetik Komisyonu olarak kabul edildi.

SUCU: TEK YÖNLÜ UYGULAMAYI ELEŞTİRDİ


CHP Gaziantep Büyükşehir ve Şehitkamil Belediyesi Meclis Üyesi Mehmet Sucu, Büyükşehir Belediyesi’nin meclise sunduğu olumlu maddelere her zaman destek verdiklerini ve vermeyede devam edeceklerini söyledi. Bazı eksikleri görmezden gelemeyeceklerini ifade ederek, kentin trafiğini rahatlamak amacıyla uygulamaya konulan ‘Tek Yön’ uygulamasını eleştiren Sucu şunları kaydetti: “Tek Yön uygulaması ilk başta bize de olumlu bir uygulama gibi geldi. Ama bugün sahada baktığımız zaman aksi bir durumun yaşandığını gördük. Bunun bizzat yaşadığım için söylüyorum. ‘Tek yönlü’ uygulama kapsamında yollarda sağlı-soğlu açık otaparklar oluştuğunu görüyoruz. Hemen yanımızdaki Mitat Enç Caddesi’de buna örnek. Orada araçlar ikili üçlü şekilde park edilmiş durumda. Bu seferde otaparkatan çıkan araçlar, tarafiğin akışını engellemiş oluyor. Ve geçen bu noktada trafik kazası oldu. Bu uygulamayı daha denetli bir şekilde yapmalıyız.”

EMNİYET GÖREVİNİ YAPMIYOR
Bu noktada emniyete büyük iş düştüğünü belirten Sucu, emniyetin görevini yapmadığını iddia etti. Sucu, bu uygulama şu anda rezil durumda. Trafik denetlenmiyor. Emniyete iş düşüyor ancak emniyette görevini yapmıyor. Emniyet görevini yapsın. Kavşaklarla ilgili sorun var. Kavşakların sağına araçlar park ediliyor. Bu seferde arkasında 10 tane araç arka arkaya sıraya düzülüyor. Yeşil ışık yandığında en sağda park halindeki aracın arkasında bulunan araçlar, sollama pozisyona geçiyor. Bu seferde yeşil ışık yandığında keşmekeş trafik oluşuyor.
Her kavşakta bir trafik polisi, bir trafik ekibi görev yapardı. Şimdi bunlara göremiyoruz. O zamanda trafik içinden çıkılmaz bir hale dönüşüyor. Bunlar pratikte yaşıyoruz. Her sabah her akşam kalyon kavşağında bu zorluğu yaşıyorum. Bir an önce bunlara müdahele etmeniz gerekiyor. Bu sıkışıklık trafiği çıkılmaz hale getirecek” şeklinde konuştu.

KUZEY ŞEHİR’DE BAZI SORUNLAR VAR
Sucu, “Olumlu proje denildiğinde aklımıza ‘Kuzey Şehir’ projesi geliyor” diyerek, “Burada da bazı sorunlar var. Ben, Kuzey Şehrin civarındaki köyleri gezdim. Kuzey Şehrin kuzey tarafındaki köy halkının biraz endişeleri var. Orada temiz su deresi akıyor. Orada yaşayan halkın, “acaba alt yapı atık suyu bu dereye mi karışacak” şeklinde endişeleri var. Hemen akabinde Sayın Mehmet Karadağ’ı aradım. Burada bir takım arıtmanın yapılacağını, böyle bir şeyin olmayacağını söyledi. Sizlerden ricamız, Kuzey Şehir’de yapılacak olan bu atık su tesislerin o derelere karışmaması. Şehrin doğusundaki Suboğazı, Bedir Köyü halkı, derelere karışan atıklarla şu an kokudan oturamıyorlar. Kuzey Şehir hemen hemen tamamlanmak üzere. Belli etapları kaldı. Ne zaman, ne şartlarda, kime ne zaman verilecek? Bununla ilgili açıklama yaparsanız memnun kalırız” dedi

FATMA ŞAHİN: TEK YÖNLE İLGİLİ AYNI KAANATTEYİM
Fatma Şahin ise Sucu’nun trafik hakkında söylediği şeylere katıldığını dile getirerek şu açıklamaları yaptı: “Dönemimiz de 10’uncu köprülü kavşağı yaptık. Bütün dünya şehir merkezinde köprülü kavşak yapmıyor, kavşak yerine tek yön gibi düzenlemeler yapıyorlar dediler. Ulaşım Master Planı’nı yapanlarla sola dönüş ve tek yön yaptık. Tek yönle ile ilgili aynı kanaattayım, en büyük sorun denetim. Emniyet Genel Müdürü ile yaptığımız ilk toplantıda “Trafik emniyetin yoğun bir şekilde denetimi daha güçlü yapmalı” dedik. Emniyet Müdürü de “Başkanım, ciddi olarak personel ihtiyacımız olmasına rağmen, sabah saatlerinde masa başındaki memurları sahaya çıkartıyorum ve daha güçlü bir denetim yapmak içim çalışma yapıyoruz” dedi. Trafik zabıta ile birlikte bir çalışma başlatıldı, ama hala yetersiz. En büyük sorun direksiyon başındaki arkadaşlarımızın eğitimsizliği ve bilinçsizliği bizi bu hale getiriyor. Ama buna rağmen önlem almanın yolu iyi denetim. Bu konuyu bakanlarımıza anlattık, İçişleri Bakanımızlada konuştuk.”

İKİNCİ ÇEVRE YOLUNU YAPIYORUZ
Şahin, “Ayrıca Karkamış ve Nizip’te çalışacak personelin özlük haklarında bir düzenleme var ve Gaziantep’i de dahil ediyoruz. Bu şehirde 500 bin mülteci ile birlikte 2 milyon nüfus var. Kira fiyatlarının düzenlenmesiyle alakalı KuzeyAntep, her yönüyle doğru bir proje. 5,5 milyon metrekare üzerine yapılan bir çalışma, 2+1,3+1 ve 4+1 gibi alternatifler var. TOKİ Başkanı Nisan’ın ortasından sonra Gaziantep’e geleceğini, talep toplama çalışması yapacaklarını söyledi. Rahmetli Turgut Özal’ın Nurdağı’nda yaptığı viyadüklü yolun bin benzerini OFM’den geçer geçmez, viyadüklü 14 ayaklı 40 metre derinliğinde bir yolun ihalesini yaptık ve Eylül ayında da bitecek. Aslında ikinci bir çevre yolu yapıyoruz” diye konuştu.

SÖNMEZLER: 25 MİLYONLUK PROJEMİZ VAR
GASKİ Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler,‘Kuzey Antep Projesi’nde içme suyu ve atık suyu ile ilgili konuştu. Sönmezler, "Kuzey Antep yerleşim haline geldiğinde içme suyunu vermiş atık suyunu tamamlamış olacağız. İlk etapta içme suyu için 10 milyon lira, kanalizasyon içinde 15 milyon yani toplamda 25 milyonluk bir projemiz var. Önümüzdeki günlerde ihalesini yapacağız. İnşallah bir yıl içinde tamamlayacağız” şeklinde konuştu.
Şahin, 250 bin kişinin yaşayacağı Büyükşehir ve TOKİ iş birliğinde yürütülen 50 bin konutluk Kuzey Şehir projesi, Şehitkamil ilçesinde 8,5 milyon metrekare alana kurulacak. Büyükşehir, Türkiye'nin en büyük toplu konut alanlarından olacak Kuzey Şehir hakkında bilgiler verdi.
Başkan Şahin, TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan önümüzdeki hafta içerisinde Gaziantep’e gelerek talep toplayacağını, organize sanayi bölgesinde çalışan 150 bin kişiye öncelik tanınacağını, ancak kuzey şehirde ev sahibi olmak isteyenlerin de başvurabileceğini söyledi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Şahin, Türk siyasetinin önemli isimlerinden olan Hasan Celal Güzel’in hayatını kaybetmesinden duyduğu üzüntüyü meclis üyeleriyle paylaştı.
Yine şair, gazeteci, oyuncu ve çevirmen Ülkü Tamer’in 81 yaşında Bodrum ilçesinde hayata gözlerini yumduğunu bildiren Şahin, Tamer’in eserlerini ve çalışmalarını anlatan bir anma programı üzerinde çalıştıklarını belirtti.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Meclisi, 51 gündem maddesini görüştü, oy birliğiyle ilgili komisyonlar gönderdi. Meclis, nisan ayı toplantısının ikinci bileşimi için 13 Nisan 2018 Cuma günü saat 15.00’da toplanmak üzere dağıldı.

PLAN BÜTÇE KOMİSYONU
Ümmü Gülsüm Avcı
Latif Karadağ
Filiz Üzücü
Mehmet Kesik
Mehmet Alparslan Gökçek
Nihat Aydıngüler
Nurettin Zirek
Mahmut Demirel
Reslan Özer


ULAŞIM KOMİSYONU
Mehmet Okyay
Nihat Aydıngüler
M. Alparslan Gökçek
Ş. Mehmet Türk
Mehmet Kesik
Nurettin Zirek
Veli Bulut
Bekir Aksoy
Hasan Türk


EĞİTİM KÜLTÜR SPOR KOMİSYONU
Gülhan Dinç
Hasan Bal
Ali Korkmaz
Veysi Tekin
İbrahim Çobanoğlu
Mehmet Enver Özer
Ş. Mehmet Türk
Yusuf Taşdemir
Mehmet Sucu

HUKUK KOMİSYONU
Gülhan Dinç
Mehmet Ali Çiftçi
M. Ali Polat
Ümmü Gülsüm Avcı
Salih Uygur
Veysel Akbağ
Ş. Mehmet Türk
Şükrü Kurt


İMAR BAYINDIRLIK KOMİSYONU
Mehmet İhsan Tahmazoğlu
M. Rıdvan Fadıloğlu
Osman Toprak
Mehmet Kemal Sakaroğlu
Kemal Vural
Cuma Güzel
M. Murat Özgüler
Latif Karadağ
Mehmet Sucu


TARİFE KOMİSYONU
Ömer Çelik
Ayşe Teymur
Filiz Üzücü
Mustafa Dinçoğlu
Nihat Aydıngüler
Mehmet Kesik
Latif Karadağ
Cuma Altınbaş
Yusuf Taşdemir


ÇEVRE VE SAĞLIK KOMİSYONU
Hasan Bal
Ayşe Teymur
Ahmet İnal
Veli Bulut
Mustafa Gökkaya
Ali Korkmaz
Ş. Mehmet Türk
Yusuf Taşdemir
Hasan Türk


TURİZM VE ESTETİK KOMİSYONU
Ü. Gülsüm Avcı
Mustafa Dinçoğlu
Ayşe Teymur
M. Murat Özgüler
Nurettin Zirek
Filiz Üzücü
Bekir Aksoy
Hasan Türk
Yusuf Taşdemir

Ayşegül BAĞCI