Madde Bağımlılığı ile mücadele, çok yönlü ve ciddiyetle ele alınması gereken bir kavram. Bütün kurumlara önemli görevler düşüyor. Arz ve talebi azaltmadan tutun da, ailelerin bilinçlenmesine kadar geniş bir yelpazeyi kapsıyor. Yazar Arzu Öner üstadımız haftalar öncesinden aileleri bağımlılık konusunda uyarmak için bizi onore eden bir davet organize etmişlerdi. Organizasyonun adresi de İstanbul Avcılar İlçesi Belediyesi idi. Son dönemlerde belediyeler de sosyal sorumluluk kapsamında bağımlılıkla mücadelede önemli atılımlarda bulunuyorlar.

Aynı zamanda aile hekimi ( Tıp Doktoru ) olan Avcılar Belediye Başkanı H.Handan Toprak Benli geçtiğimiz Cumartesi günü anlamlı bir organizasyona ev sahipliği yaptı. İstanbulun çeşitli semtlerinden gelen aileler çağımızın illeti olan bağımlılıkla ilgili bilgilendirildiler. Avcılar Belediyesinin Barış Manço Kültür salonunda gerçekleşen Uyuşturucu her yerde, korkmayalım savaşalım isimli panelinde bütün yönleriyle bağımlılığı ele alındı.

Moderatörlüğünü Kadın Kolları Başkanı Arzu Önerin yaptığı Panele Avukat Ayşegül Erez, Ruh Sağlığı Uzmanı Psk. Dr. Saime Vicdan Yücel ile birlikte ebeveynlerle söyleştik. Panelden önce Avcılar Belediye Başkanı H.Handan Toprak Benli bir anne duyarlılığı ile yaklaşım göstererek, madde bağımlılığı ile her alanda mücadele vereceklerini belirtti. Gençlere yönelik projeler gerçekleştirdiklerini ve bunların devamının geleceğini sözlerine ekledi. Avcılar Belediye Başkanı H.Handan Toprak Benli ve ekibi bu alanda oldukça heyecanlı ve kararlı. Bir de proje gerçekleştirmek üzere kolları sıvamışlar. Madde bağımlısı gençleri topluma kazandırmak ve sorunlarını aşmalarını sağlamak için Venezueladaki 'El Sistema modelini hayata geçireceklerini belirtiyorlar.

Konuşmasında Dünya Sağlık Örgütü (WHO) sağlığı şöyle tanımlanmıştır; 'herhangi bir hastalık ve güçsüzlük halinin olmaması ve bedenen, ruhen ve sosyal bakımdan tam bir iyi olma durumudur.' Ben bugüne kadar beden ve ruh bölümü ile ilgilendim. Sosyal yönü ile de yerel yönetimlerin büyük katkısı ve sorumluluğu olduğunu düşünüyorum. Gençlerimizle ilgili madde bağımlılığı sorunumuz var. Madde bağımlısı gençlerin yaşadıkları travmayı sanatla aşacaklarına inanıyoruz.

Venezüella bu sorunu El Sistema adı verilen her eve bir enstrüman sloganı ile gençleri sanatla buluşturarak başardı. Biz de bunu yapmak istiyoruz. Madde bağımlılığı içinde bonzai çok önem arz ediyor. İşte belediye olarak sanat ve spor projelerimizle gençleri bu maddelerin bağımlılığından kurtaracağımızı düşünüyoruz. Yoksul kesimi kendi öz kaynaklarımızla buluşturup sanatla buluşturacağız. Her mahallede bir spor ünitesi yapacağız. Gençlerin zamanını sanatla dolu dolu geçirmesini sağlayacağız. Öğretmenlerimiz gönüllü başladılar. Büyük para harcamadık. Hedefimiz 120 öğrenci. Gelecek nesillere piyano biçiminde özel mimarisi olan binası ile çok güzel bir konservatuvar bırakmak istiyoruz. Var olanlarla başladık, yaratacağımız kaynaklarla bunu başaracağız. Konservatuvarı kuracağız demedik ve kurduk. Tüm mevzuatla ilgili işlemleri tamamladık. Panelde Avukat Ayşegül Erez, ailelere madde Bağımlılığı ile ilgili hukuksal işleyişi ayrıntılı bir şekilde anlatarak görülen aksaklıkları ve ne yapılması gerektiği konusunda örnekler verdi. Ruh Sağlığı uzmanı Dr. Vicdan Yücel ise ülkemizin yakından tanıdığı çok değerli bir akademisyen. Konuşmasında Amatem adı verilen madde bağımlılığı tedavi merkezlerinin hizmetleri hakkında bilgi vererek, bilhassa ergen psikolojisi ve ailelerin yaklaşımlarıyla ilgili örnekleri anlattı. Gençlerin maddeyle tanışmasında ruhsal kırılmaların, değişimlerin etkisi üzerinde durdu. Sosyal sorumluluk alanında son derece anlamlı bir etkinlik oldu. Ama şu gerçeği hatırdan çıkarmamak gereklidir. Bağımlılık ile mücadelede sadece Belediyelere değil, tüm kurumlara iş düşüyor. Yazılı ve görüntülü medya araçları, sivil toplum kuruluşları, okullar ve eğitimciler de bu alanda duyarlı ve hassas olmaları gerekiyor. Toplumsal gündemde pek yer bulamayan bağımlılık illeti daha çok canlar yakmadan önüne geçilmesi amacıyla hepimize çok iş düşüyor.

'El sistema nedir?

1975 yılında Venezüellada piyanist besteci José Antonio Abreunun başlattığı ve kendisinin deyimiyle 'Yoksulluk ve suçla mücadele eden sosyal bir sistem' olan El Sistema, şu an dünyada klasik müzik adına gerçekleştirilen en önemli proje. Yetenek kriterinden bağımsız, çocuk ve gençlerin suça eğilimlerini engellemek için başlatılmış olan müzik projesi, özellikle yoksul çocukları sanatla topluma kazandırmayı hedefliyor.