3 katına çıktı

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, dünyada obeziteye bağlı hastalıklardan dolayı hayatını kaybedenlerin sayısının, açlıktan ölenlerin 3 misli olduğunu söyledi.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ise zirvede ele alınacak istemsiz göç ve insan ticareti konusuna dikkat çekerek, "Günümüz dünyasına ait en önemli sorunlardan biri. Hiç kimse zorunlu olmadıkça vatanından uzaklara, geleceği belirsiz tehlikeli bir yolculuğa çıkmaz. Hayatta kalabilmek ya da daha güvenli bir yaşam sürdürme kaygısı insanları böyle eylemlere iter. Ne yazık ki yüz binlerce insan açlık savaş ve benzeri nedenlerle kendisine güvenlikli bir liman ararken suç şebekelerinin ve insan tacirlerinin eline düşmekte. İnsan ticaretini önleme noktasında gerek dünya gerek ülkemiz değişik eylem planları oluşturuyor" diye konuştu.

SOSYAL ADALET YOK

Dünyada 6.5 milyon insanın sosyal adaletin olmadığı bir zeminde yaşam kriterleri açısından orantısız koşullarda yaşadığını söyleyen Müezzinoğlu, "Dünyanın bir yüzünde milyonlarca insan savaşlar, çatışmalara, yoksulluk, açlık, susuzluk gibi nedenlerle ölüyor. Açlıktan ölmemek için göç etmek zorunda kalıyor. Veya göç yolculuğunda üst üste bindirildiği teknelere alabora olmasıyla boğularak ölüyor. Dünyanın bir başka yüzünde ise hakkı olandan fazlasını tükettiği için şişmanlığa bağlı hastalıklardan milyonlarca ölümlerle veya milyonlarca hastalık oluyor. Sanıyorum 2010 yılına ait bir araştırmada 3 milyonu aşkın kişinin aşırı kilonun yol açtığı hastalıklardan dolayı öldüğünü duyurdu. Bu sayının aynı yıl açlıktan ölenlerin 3 misli olduğunu ifade etmek isterim. Bugün obeziteye ve obeziteye neden olduğu hastalıklardan ölenlerin sayısı açlıktan ölenlerin sayısının 3 misli. Ekonomik refah kadar, adil dağılımı da gündemimize almalıyız. Böyle bir dünya tablosunda insanlığı yeni trajedilerle karşı karşıya kalmaması için alınması gereken tedbirler olması gerektiğine inanıyorum. Daha fazla savaş, daha fazla kan, daha adaletsiz dünya, istismar edilen kadın çocuk, diğer tarafta tüketim çılgınlığı ve beraberinde getirdiği sorunlardan ölenler. Böyle devam ederse dünya her geçen gün daha çok karanlığa muhatap olacak gibi görünüyor" şeklinde konuştu.

İHA