uçak ve lazer savunma sistemlerinden sonra dünyanın en büyük tank ve uçakları için 250 tonluk motorların üretimine başlandığını söyledi.

Komisyon üyesi milletvekilleri ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ'yi (TUSAŞ-TAI) gezdiklerini belirten Milletvekili Mehmet Erdoğan, 250 ton ağırlıkta yerli uçakların üretildiğini kaydetti. Türkiye'nin bugüne kadar sadece motor üretemediğini hatırlatan Erdoğan, artık motor üretimi konusunda çok önemli çalışmaların olduğunu söyledi. Bin mühendisin görev aldığı çalışma ile 250 tonluk motorların üretildiğini vurgulayan Erdoğan, motor üretiminin 2021 yılına kadar bitirileceğini de kaydetti.

UÇAK YAPIYORUZ

Milli ve yerli uçakların 2023'te uçurulacağını anlatan Erdoğan, "Şimdi uçak yapıyoruz. Şu anda uçakların gövdeleri hazırlanıyor. Kanatları yapılıyor. 250 ton ağırlıkta uçaklar yapılıyor. Sordum kanatlar, sadece 130 kilo. O 250 ton gövdeyi sadece 130 kilo ağırlığındaki iki kanat taşıyor, uçuruyor. 50 bin tane içerisinde malzeme var. Tamamını biz üretiyoruz. Malzemesine kadar, bütün aksamlarına kadar her şeyi biz üretiyor. Sadece bir şey kaldı. O da motor. bizi bir odaya aldılar bizi. Orada da motor üretmeye başlamışlar. 2021’e kadar bitireceklerini söylüyorlar. Hedef 2023. Yerli ve milli yolcu ve savaş uçaklarımızı 2023’te uçuracağız. Ve hem de dünyanın en gelişmiş teknolojisi ile. Bir tek motor yapılmıyordu. Şimdi bir odada motor çalışması var. Şuanda motor yazılımında, bin mühendisimiz çalışıyor. Bizim TUSAŞ’ta bin mühendisimiz, motor üretiyor. Bunun üzerinde çalışıyoruz" dedi.