Ünverdi, “Şehrimizdeki Suriyeliler kendi ülkelerine döndüğünde sanayimiz, üretimimiz yine yoluna devam edecektir. İş gücü anlamında kısa süreli sıkıntılarımız olabilir ama bunu gençlerimizle, istihdam edilememiş ama çalışabilir durumdaki insanımızı aktif ederek, iş beğenmeyerek sosyal yardım alan kişilerin çalışma hayatına kazandırılması ile aşabileceğimize inanıyorum” dedi. Akıncı ise, “Suriyelilerin kendi topraklarına dönmesi, Türkiye ve Gaziantep’in üzerindeki sosyal ve ekonomik yükü hafifletirken, şehirdeki kaynakların daha verimli kullanılmasına olanak sağlayacaktır” mesajını verdi.
ÜNVERDİ: 13 YIL SONRA YENİ DÖNEM BAŞLIYOR
“Ülke olarak iç savaş dolayısıyla Suriye’den gelerek ülkemiz ve şehrimize sığınan insanlara ev sahipliği yaptık ve gelinen noktada 13 yıl sonra Suriye’de yeni bir dönem başlıyor” diyen Ünverdi, “Gaziantep bu süreçte resmi verilere göre 450 bin civarında Suriyeli ile en fazla Suriyelinin yaşadığı iller arasında yer almıştır. Suriye’ye sınır olan şehrimiz, sanayi ve ticaret hacmiyle göçle gelen insanların ilk durağı olmuştur, sosyal barış ve ekonomik sürdürülebilirlik için bu dönemde şehrimizde önemli çalışmalar yürütülmüştür” şeklinde konuştu.
YENİ SAYFA AÇILDI
Suriye’de yeni bir sayfa açıldığını anlatan Ünverdi, “Bu süreç kolay olmayıp, bölgenin sorunları ve dinamikleri çok iyi okunmalıdır. Suriye’nin geçmiş acılardan ders alınarak hızla kalıcı şekilde istikrara kavuşması ve sınır güvenliğimizin sağlanması en önemli önceliktir. Şehrimizde yaşayan Suriyelilerde de gelişmeler karşısında ülkelerine dönüş konusunda bir hareketlilik olduğunu da gözlemliyoruz. Bu doğrultuda, şehrimizdeki Suriyeliler kendi ülkelerine döndüğünde sanayimiz, üretimimiz yine yoluna devam edecektir. İş gücü anlamında kısa süreli sıkıntılarımız olabilir ama bunu gençlerimizle, istihdam edilememiş ama çalışabilir durumdaki insanımızı aktif ederek, iş beğenmeyerek sosyal yardım alan kişilerin çalışma hayatına kazandırılması ile aşabileceğimize inanıyorum” dedi.
SOSYAL VE EKONOMİK YÜK HAFİFLEYECEK
Ünverdi, “Göçle gelen insanlar kendi ülkelerine döndükçe, ülkemiz ve kentlerimizdeki sosyal ve ekonomik yükün de hafifleyeceği kanaatindeyim. Bununla birlikte beklentimiz olan normalleşme sürecinde, Suriye’nin yeniden inşasında ülkemiz ve en başta Gaziantep etkin rol üstlenecektir. Suriye’ye en yakın ve sanayisiyle bölgenin en güçlü kenti olan şehrimiz gerek altyapı gerekse üstyapı çalışmaları konusunda üzerine düşeni yapmaya ve gereken desteği vermeye de hazırdır. Halihazırda kasım ayı itibarı ile şehrimizden yapılan ihracatta Suriye 3’üncü sırada yer almaktadır. Suriye’de taşlar yerine oturdukça, artan ihtiyaçla birlikte ihracatımız daha da artacak ve ikili ticaretimiz gelişecektir. Zorluklar oldu ancak, 13 yılda kurulan güçlü bağların gelecek adına hayırlara vesile olmasını diliyorum”
Akıncı: KİLİT ROL ÜSTLENECEKTİR
Ticaret Borsası başkanı Mehmet Akıncı, “Gaziantep, Suriye’ye olan coğrafi yakınlığı, kültürel bağları ve geçmişteki deneyimleriyle, bu yeni dönemde önemli bir rol üstlenmeye hazırdır. Suriye’nin yeniden güvenli ve istikrarlı hale gelmesi, sadece bölge halkı için değil, Türkiye ve Gaziantep için de büyük önem taşımaktadır. Suriye ile olan sınır güvenliğimiz, bölgedeki tüm dinamiklerin sağlıklı bir şekilde işlemesi için kritik bir faktördür. Geçmişte yaşanan acılardan ders alınarak, sınırlarımızın güvenliği, bölgenin terör örgütlerinden temizlenmesi ve bölgedeki istikrarın kalıcı hale getirilmesi en öncelikli hedef olmalıdır. Bu süreç, yalnızca güvenlik önlemleriyle değil, aynı zamanda bölgenin yeniden yapılandırılması, siyasi ve ekonomik istikrarın sağlanmasıyla da mümkün olacaktır”
GEÇİCİ DEĞİŞİKLİKLERE YOL AÇABİLİR
Akıncı, “Suriye’deki gelişmelerle birlikte, Gaziantep’te Suriyeli mültecilerin ülkelerine dönüşlerine yönelik bir hareketlilik gözlemlenmektedir. Bu dönüşler hem insani hem de ekonomik açıdan önemli bir gelişme oluşturmaktadır. Suriyelilerin kendi topraklarına dönmesi, Türkiye ve Gaziantep’in üzerindeki sosyal ve ekonomik yükü hafifletirken, şehirdeki kaynakların daha verimli kullanılmasına olanak sağlayacaktır. Bu dönüş süreci, Gaziantep'teki iş gücü dinamiklerinde geçici değişikliklere yol açabilir. Ancak, şehrimizin genç ve dinamik nüfusunun etkin bir şekilde yönlendirilmesiyle, bu geçiş dönemi sorunsuz bir şekilde aşılabilir. Özellikle, iş gücü piyasasında aktif olarak yer alabilecek ancak henüz istihdama kazandırılmamış kesimlerin çalışmaya dahil edilmesi, şehrimizin üretim kapasitesinin devamlılığını sağlayacak ve geçici iş gücü eksikliklerini hızla giderecektir. Suriye’deki güvenliğin sağlanması ve bölgedeki istikrarın kalıcı hale gelmesi, sadece ekonomik açıdan değil, insani açıdan da büyük önem taşımaktadır. Gaziantep, geçmişteki dayanışma ve iş birliği deneyimiyle bu süreçte de önemli katkılar sunmaya devam edecektir”