Yüzde 80’ ini Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesinin kullandığı Yapı laboratuvarının kalan kısmının fakültenin kullanımına verilmesine İnşaat Mühendisleri Odası'ndan tepki geldi. İMO Gaziantep Şube Başkanı Gökhan Çeliktürk, Laboratuvarın kapatılmasına bir anlam veremediklerini belirterek, bu yanlıştan bir an önce dönülmesini isterken,. GAÜN Rektörü Prof.Dr.Ali Gür, mezbelelik hale gelen laboratuvarı kapatmak zorunda kaldıklarını ve laboratuvarın başka bir alanda öğrencilere yeniden hizmet vereceğini söyledi.

ÇELİKTÜRK: REKTÖR BEY'E ANLATTIK

Gaziantep Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı A.B.D. Laboratuvarının, bölümün en önemli laboratuvalarından birisi olduğunu, bu laboratuvarlarda yapılan deneylerin Boğaziçi Üniversitesi,İTÜ ve ODTÜ’den geri kalır hiçbir tarafı bulunmadığını belirten Gökhan Çeliktürk, "Burada öğrenciler deneyler yapıyorlar, meslekle alakalı daha kaliteli beton nasıl üretilir, daha mukavemetli inşaat malzemesi nasıl üretilir, bunların yapıldığı, demir çekme deneylerinin yapıldığı bir yerdi. Laboratuvarın ne kadar önemli olduğunu Rektör beye anlatmamıza rağmen laboratuvarın lağvedilip kapanması bizleri derinden yaraladı. Merkez laboratuvar var diyor ama ben merkez laboratuvarda böyle bir şey yapılacağını sanmıyorum.Laboratuvar zenginliği açısından özellikle yurt dışından birçok yüksek lisans ve doktora öğrencisinin tercih etmesi bunun göstergesidir. Halihazırdaki bu laboratuvarda birbirinden kıymetli ve yüksek maliyetli cihazlar bulunmakta olup, yılların birikimiyle kurulmuş ve bölümün bel kemiği durumundadır. Yapı anabilim dalının ihtiyaçlarına uygun bir şekilde dizayn edilen bu odalarda, malzeme bölümleri, kür havuzları, büzülme ve rötreye uygun ve çeşitli deney koşullarına uygun bir şekilde odalar ayarlanmıştır" dedi.

ÇOK ÜZÜLDÜK

Yapı laboratuvarının şu anda yüzde 80’ ini Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesinin kullandığını belirten Çeliktürk, "Yapı laboratuvarının bir kısmı Geoteknik ve Ulaştırma laboratuvarındaki odalarda çalışmalarına devam etmektedir. Zaten büyük bir bölümü 15 Temmuz Kampüsü’nde bulunan Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi İnşaat Mühendisliği Yapı laboratuvarının yüzde 80’ini kullanmaktadır ve laboratuvarın kalan yüzde 20’lik kısmınıda boşaltıp 2 adet derslik yapmak için, bu özel dizayn edilen laboratuvar kapatılmıştır. Orada bulunan cihazlar buradaki diğer odalara taşınıp depo edilecektir. O binada yüzde 20'lik kısım laboratuvar olarak kalmıştı ve biz övünüyorduk Gaziantep Üniversitesi mezunu gerçekten kaliteli mühendis yetiştiriyordu. Laboratuvarlar vardı imkanları var diye övünüyorduk. Çok üzüldük, meslek açısından kabul edilecek bir durum değil. Bölümle laboratuvar içiçeydi. Orada milyonluk cihazlar var, onun akıbetini çok merak ediyorum. Bu yanlıştan bir an önce dönülmesini istiyorum. Zaten Ulaştırma A.B.D. gibi çok önemli bir anabilim dalının olmadığı bir bölümde Yapı A.B.D. dahada iyileştirileceği yerde pasifize edilmektedir" diye konuştu.

VİCDANLARA BIRAKIYORUZ

'Bunun yanında Mühendislik Fakültesi içerindeki en büyük bölümlerden birisi olan İnşaat mühendisliği bölümü MÜDEK (Mühendislik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği) tarafından akredite değildir' diyen Çeliktürk şunları söyledi:"Bunun için daha önce başvuru yapılmasına rağmen birkaç eksikten dolayı akredite edilememiştir. Koşulları dahada iyileştirmek yerine böyle bir şeyin yapılması kaliteyi ve eğitim şartlarını dahada düşürecektir. Öyleki MÜDEK tarafından akredite edilmeyen bölümlerden alınan mühendislik diplomaları tanınmamaktadır. 100% İngilizce eğitim veren bir bölümün yabancı uyruklu öğrencileri ve Türk vatandaşı olup yurt dışında çalışmak isteyen mühendislerin diplomaları tanınmamaktadır. Bu büyük sorunu çözmeyi bir kenara bırakıp mevcut koşulları dahada kötüleştirmeyi vicdanlara bırakıyoruz. Bu büyük yanlışın durdurulması herkesin boynunun borcu olup her üniversiteye nasip olmayacak böyle donanımlı labaratuvarı ve cıhazlarının atıl duruma getirilmesine sebep olacak bu duruma engel olmak herkesin görevidir."

GÜR:DEKAN İLE BİRLİKTE ALDIK

Laboratuvarın kapatılma olayını doğrulayan GAÜN Rektörü Prof. Dr.Ali Gür, üniversite revizyona gittiklerini, atıl ve mezbelelik halde duran laboratuvarı bu çalışmalar kapsamında kapattıklarını anlattı. Laboratuvarın kapatma kararını dekan ile birlikte aldıklarını söyleyen Gür, öğrencilerin laboratuvarsız kalmayacağını, çalışmalarına devam edeceklerini belirtti. Gür, "Malzemelerin bir kısmını diğer laboratuvarlara taşıyacağız. Ayrıca yeni laboratuvarda yapılacak" dedi. Meral KINACILAR