“Müzeler Kenti” olarak tanımlanan Gaziantep’e yeni bir müze daha eklendi. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından hizmete açılan Ali İhsan Göğüş Müzesi ve Antep Araştırmaları Merkezi, Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler’inde katılımı ile gerçekleşti. Bey Mahallesi’ndeki Oyuncak Müzesi’nin yanı başında tarihi bir binada hizmete giren Ali İhsan Göğüş Müzesi ve Antep Araştırmaları Merkezi’nin açılışına ilgi büyüktü. Türkiye’nin ve Gaziantep’in ilk Turizm Bakanı olan Ali İhsan Göğüş’ün kızı gazeteci - yazar Zeynep Göğüş, bugünün kendisi için çok mutlu ve güzel bir gün olduğunu kaydetti. Tarihçi İlber Ortaylı da, siyaset ile kültürün bağdaşmayacağını, siyasetin bir sınırı olduğunu söyledi. Ortaylı, bundan sonra Gaziantep’e iki kat daha dikkat edilmesi ve buna göre hareket edilmesi gerektiğini kaydederek, "Osmanlı İmparatorluğu kültürel çevresini artık Gaziantep temsil edecek" dedi.

Babasına ait özel eşyaların yanı sıra cumhuriyet dönemine ait eşyalarının bu müzede sergilendiğini açıklayan Göğüş, bunun da bir önem arz ettiğini söyledi. Babasından örnekler veren gazeteci–yazar Göğüş, babası ile annesinin 62 yıl birlikte yemek yediği masanın bugün bir kütüphanede toplantı salonu için kullanıldığını aktardı.

AYRI BİR ANLAMI VAR

Bu müzenin kendisinin ve ailesinin yanında ayrı bir anlamının bulunduğunu ifade eden Göğüş, “Bu müze ile tüm ailelerin kendi kişisel tarihleri ile bir bağ kurmalarına vesile oluruz diye düşünüyorum. Çünkü aile tarihlerimize sahip çıkmak, tarih bilincini geliştirecek olan bir mesele. Cumhuriyet döneminde buna gereken önemi veremedik. Ancak bundan sonrası için önem vermemiz gerekir diye düşünüyorum. Bu müzede yerel düzeyden başlayarak Türkiye’ye örnek olur diye umut ediyorum.” diye konuştu.

62 YILLIK MASAMIZ DA BURADA

Babası’nın cumhuriyet döneminin bir politikacısı olduğunu dile getiren Zeynep Göğüş, 50 yıl önce bu memlekette bakanlık yaptığını ve şimdi O’nun adına açılan müzenin babasının yaşantısından bir kesit sunduğunu belirtti. Babasına ait özel eşyaların yanı sıra cumhuriyet dönemine ait eşyalarının bu müzede sergilendiğini açıklayan Göğüş, bunun da bir önem arz ettiğini söyledi. Babasından örnekler veren gazeteci - yazar Göğüş, babası ile annesinin 62 yıl birlikte yemek yediği masanın bugün bir kütüphanede toplantı salonu için kullanıldığını aktardı.

GÜZELBEY: CAZİBE MERKEZİ

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey 10 yıl önce bu alanda insanların buralardan geçmeye dahi korktuğu bir durumdayken şimdi kendilerinin burasını müzelerle birlikte cazibe merkezi konumuna getirdiklerini belirtti. Gaziantep’in kültür ve turizm açısından çok şanslı olduğunu aktaran Güzelbey, Gaziantep’in Ali İhsan Göğüş ve Abdülkadir Ateş ile birlikte iki tane turizm bakanı çıkarttığını bildirdi. Müze’nin yerini eski bir okul olarak (Kayacık İlkokulu) aldıklarında içinde 8 veya 10 TIR’a yakın çöp ve enkaz çıkarttıklarını söyleyen Güzelbey, “Mahalleli buradan çöp kokusunda buralara terk etmişlerdi. Ama bugün burası Gaziantep’in en güzel yerlerinden birisi oldu. Tabi ki buna rolü olan ve benimde çok sevdiğim Ali İhsan Bey’in adının verilmesi bizi ayrıca duygulandırdı. Eski bir Antep evi olan bu binayı kızı Zeynep Göğüş satın alarak belediyemize bağışladı ve biz de burasını O’nun adına müze yaptık. Başta kızı Zeynep Göğüş olmak üzere emeği geçen herkesi kutluyorum.” şeklinde konuştu.

ORTAYLI MUTLU

Tarihçi İlber Ortaylı da, cumhuriyet tarihinde önemli bir yere sahip olan ve kendisinin de yakından tanıdığı Turizm Bakanı Ali İhsan Göğüş’ün adına açılan bu müzede bulunmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti.

GÖĞÜŞ SÜPER BİR İNSANDI

Gaziantep’e Ali İhsan Göğüş’ün bakanlığı döneminde rehber ve tercüman olarak geldiğini ve o dönemde Gaziantep’in eski ve orijinal olduğunu, ancak fakir olduğunu söyledi. Daha sonra Gaziantep’in zenginleştiğini, ancak bu kez de güzelliğini kaybettiğini belirten Ortaylı, “Bugün belediyelerimizin bazı hatalardan döndüğünü ve adeta müspet bir hazine hücresi gibi eski güzelliğini yaydığını gördüm. Bundan da çok sevindim. Bu faaliyetin içerisinde benim de dostum olan ilk Turizm ve Tanıtım Bakanımızı anma bahtiyarlığında bulunduk. Gaziantep’in yerli ailesinden olup çok mütevazı bir insandı. Müthiş bir hafızası vardı. İşini bilen ve seven birisiydi. Ben bilmediğim tüm konuları ona sorardım. Gazeteciliğini ve politikacılığını sevdi. İlkelerine ters gelen bir gelişme olduğunda 500 yıllık partisinden bile istifa etti. Bunu beğenir veya beğenmezsiniz. Ama çok kişi şapka çıkardı. Ben diyorum ki bu şehri iyi ve likayatlı insanlar idare edeceklerdir.” şeklinde bilgiler verdi. BORA TOKTAŞ