Gaziantep'te hava kirliliği had safhaya ulaştı. Özellikle kenar semtlerde adeta zehir solunuyor. Müslüm Keklik, gerek ithal, gerek yerli kömürde kükürt oranının düşürülmesi gerektiğini belirtti. Bu konuyu yetkililere de ilettiğini belirten Keklik, "Hava kirliliğinin önüne geçilmesi için tek çare kükürt oranı düşük kömür yakılması. Şu anda Gaziantep'te yerli kömürde kükürt oranı 2, ithal kömürlerde 0.9. Oysa havamızın temiz olması için bu oran yerli kömürlerde yüzde 0.1, ithal kömürlerde 0.56 olmalı. Böylece havamız en azından yüzde 50 daha temiz olur" dedi.

KÜKÜRT ORANI YÜKSEK

Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünde belediye yetkililerinin de katılımıyla hava temizliği ile ilgili bir toplantı yapıldığını bu toplantıda hava kirliliğinin masaya yatırıldığını belirten Müslüm Keklik şunları söyledi:"Şehre giriş izni verilen ithal ve yerli kömürlerde kükürt oranı yüksek. Bu oran mutlaka düşürülmeli. Şu anda yerli kömürde kükürt oranı 2. Bu çok yüksek. Bu oranın 0.1'e düşürülmesi gerekiyor. İthal kömürde kükürt oranı 0.9. İthal kömürde de kükürt oranı 0.56'ya düşürülmesi. Yani ithal veya yerli kömürün kalitesi artırılmalı. Aksi halde bu yüksek kükürt oranlarıyla hava kirliliğinin önüne geçilemez" diye konuştu.

FAKİR FUKARAYA KÖMÜR KARTI VERİLMELİ

'Gaziantep'in yarısı fakir fukara fonundan ısınıyor' diyen Keklik, "Gaziantep'te bu yıl dağıtılan kömür tutarı 70 bin ton. Biz fakir fukaraya kömür dağıtılmasın demiyoruz, ancak kaliteli kömür dağıtılsın. Kömürün kalitesi zenginleştirilsin. Fakir fukaraya kömür kartı veya kuponu verilip esnaftan alması sağlanmalı. Böylece hem esnaf faydalansın, hem de vatandaş daha kaliteli kömür alsın. En önemlisi de toplum sağlığı açısından Gaziantep'in havası temiz olsun" dedi.

VALİ'DEN DAHA ÇOK ÇABA SARFETMELİYİZ

'Bu şehir bizim şehrimiz. Burada çocuklarımız yaşıyor, yaşayacak. Vali bugün var yarın yok. Biz bu şehrin evlatlarıyız. O nedenle hava kirliliğinin önüne geçmek için valimizden daha çok çaba sarfetmeliyiz" dedi.

TÜRKİYE'DE ÖRNEĞİ YOK

Oda olarak, Türkiye'de bir ilke imza attıklarını, kalite kontrol uygulama noktası oluşturduklarını anlatan Keklik, "Böyle bir nokta başka bir ilde yok, sadece Gaziantep'te var. Türkiye'de örnek bir iliz. İthal gelen bütün kömürler bu kalite noktasında denetlenir. Kalitesiz kömüre geçit vermeyiz. 24 saat kömür denetimi var. Her gelen araçtaki kömür denetlenip, standartlara uygunsa valilik tarafından verilen 'bu kömür uygundur, şehre girebilir' uygunluk belgesi verilir" dedi. Meral KINACILAR