TÜBİTAK 45. Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmasında ilk elemeleri geçen Özel Sanko Koleji 6 projesi ile Mersin bölge sergisine davet edilme hakkı elde etti.
Dördü Fizik, biri Tarih, diğeri Bilgisayar olmak üzere altı proje ile Gaziantep’ten TÜBİTAK yarı finallerine katılan tek okul olan Sanko Koleji, 17-19 Mart tarihlerinde Mersin sergisinde yer alacak. 12 bölge merkezinin yer aldığı yarışmada Mersin bölgesinden katılan 1182 proje arasından 100 proje yarı finalde sergilenmeye hak kazanırken TÜBİTAK sonuçlarına göre 100 projeden 10’u Gaziantep’ten bunun da 6’sı Özel Sanko Koleji’nden çıktı.
YERÇEKİMSİZ KÜTLE ÖLÇÜMÜ
Fizik dalında danışman öğretmenleri Hasan Gökhan Aslan rehberliğinde Oğulcan Ahi ve Muratcan Nacak “Yerçekimsiz Ortamda Kütle Ölçümü” adlı projeleriyle yerçekimsiz ortamlarda çalışabilen ve çok hassas ölçüm yapabilen yeni, ekonomik ve kullanışlı bir kütle ölçüm aygıtı tasarladı. Öğrenciler bu yolla uzay araştırmalarına katkı sağlamayı amaçlıyor. “Güneş Isıtmalı Gaz Basınç Kuvvetli Piezoelektrik Santrali” adlı projelerinde Kerem Tekin ve Ata Öztürkmen öğretmenleri Ahmet Acar danışmanlığında Piezoelektrik kristallerini elektrik üretiminde ön plana çıkararak verimliliğini araştırdı ve güneşten gelen enerjinin dünyadaki kullanım alanlarını artırma yollarını gösterdi.
DİJİTAL SEÇİM SANDIĞI
“Dijital Seçim Sandığı” projesinde M. Derviş Aslan öğretmeni Şerif Özer danışmanlığında seçimlerde oy sayım süresini kısaltmayı ve yanlış sayımları engellemeyi amaçladı. Danışman öğretmenleri Şerif Özer rehberliğinde Bora Çarpınlıoğlu ve Eren Karaturan “Paralel Aynalarda Görüntüler Arası Uzaklıklarının Denklemlerle Hesaplanması” projelerinde paralel aynalar arasında oluşan herhangi iki görüntü arasındaki mesafeyi bulmak için bir model oluşturdu. Böylece öğrenciler, Matematiksel denklemler elde etmek suretiyle karmaşık problemlere bir çözüm getirmek istedi.
YOKLUĞUN SESİ
Tarih dalında danışman öğretmenleri Şeniz Güner rehberliğinde Kerem Erturhan ve Nazlı Külekçi hazırladıkları ''Yokluğun Sesi" adlı tarih projesiyle "Taktakı" ve "Sahan Bombası" gibi silahları araştırıp yokluk içerisinde gerçekleşen Antep direnişine katkılarını ortaya koydular. Öğretmenleri Mehmet Başaran danışmanlığında Burak Erkılınç ve İsmet Erdem Demir “Görüntü İşleme Yöntemi ile En Kısa Yol Bulma Algoritması ve Yazılımı” adlı projeleriyle kendi geliştirdikleri bir algoritma ve yazılım ile verilen herhangi bir harita veya yolu, görüntü işleme tekniği ile çözümleyerek en kısa yoldan, hedeflenen noktaya varmayı amaçlayan algoritma ve yazılım tasarladılar.
İLKE İMZA ATTILAR
Mersin bölge sergisindeki değerlendirmelerden sonra Türkiye finali için Ankara’ya gidecek projelerde emeği geçen bütün öğretmen ve öğrencilerini kutladığını ifade eden Özel Sanko Liseler Müdürü İhsan İçbudak, okulun donanımlı çalışma ortamlarını öğrencilerinin iyi değerlendirdiğinin altını çizdi. İçbudak, Özel Sanko Liseleri’nden 30 proje gönderildiğini, ilk defa altı proje ile yarı finale kalarak bir ilke de imza attıklarını vurguladı. HABER MERKEZİ