Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, 4'ncü etap olarak belirlediği ve 20 mahalleyi ilgilendiren, Tramvay projesi için yetkiyi 30 Mart seçimlerinden sonrası seçilecek yeni belediye başkanına bırakmaya karar verdi. Güzelbey, bunun için de ya ihaleyi yaparak onayını yeni başkana bırakmayı, yada ihaleyi tümden iptal ederek kararı yeni dönemdeki belediye başkanına bırakmayı planladıklarını ifade etti.

Mimarlar Odası Başkanı Sıtkı Severoğlu'nun ilk olarak dikkat çektiği, daha sonra da CHP Büyükşehir Belediye Başkanı Akif Ekici'nin dikkat çektiği bu projede Tramvay hayata geçirilirse, Karataş, Cumhuriyet, İnönü, Hürriyet, Atatürk Bulvarı ve Ordu Caddesi üzerinde 50 bin kişiyi taşıyacak. 4 Şubat'ta yapılacak olan tramvay ihalesi için kesin kararın önümüzdeki günlerde çıkması bekleniyor.

PROJE 3 YIL ÖNCE HAZIRLANDI

Hafif Raylı Sistem 4. Etap Projesinin yeni hazırlanmış bir proje olmadığını, 3 yıl öncesinden bu planı yaptıklarını söyleyen Asım Güzelbey, "Biz hafif raylı sistem projesinde sürekli şunu yapıyoruz. Etabın birisi bitince yenisinin ihalesini yapıyoruz. Birinci etap bittiği anda ikinci etabın, ikinci etap bindiği anda üçüncü etabın ihalesi yaptık. İbrahimli hattının ardından da 4. etabın ihalesini yapacaktık. Şehir içinden 50 bin kişiyi taşıyacak yerin ihalesini hazırladık" dedi.

FATMA ŞAHİN'İN ÇEVRESİ KARŞI

4. Etabın 20 tane mahalleyi ilgilendirdiğini, Karataş, Cumhuriyet, İnönü Caddesi, Hürriyet Caddesi, Atatürk Bulvarı, Ordu Caddesi üzerinde seyderecek olan tramvayın hemzemin olacağını belirten Asım Güzelbey, "Yani bu hattan hem tramvay geçecek, hem de normal taşıtlar geçecekti. Hazırlanan fizibiliteye görede tam 50 bin kişiyi taşıyacaktı. Ancak bizim süremiz bitiyor. Bu kadar tepki varsa bizde böyle bir işe girişmeyiz, böyle bir inşaata başlamayız. Bu işe hem Mimarlar Odası karşı, hem CHP karşı, hem de Fatma Şahin karşı, daha doğrusu Fatma Şahin'in çevresi karşı" diye konuştu.

KİMSENİN ELİNE KOZ VERMEM

'4. Etap hafif raylı sistem ihalesini hazırlayalım ama onayını gelecek olan başkana bırakalım' diye düşündüklerini ifade eden Asım Güzelbey, "Biz onayı yeni gelecek belediye başkanı versin istedik. Kim seçilirse hazır bir proje sunarız, hoşlarına gitmezse yapmazlar diye planladık. Böyle tepki varsa bende kimsenin eline koz vermek istemem. Ekibimizle oturup iptal edeceğiz. Bu işte bizim bir karımız, kazancımız yok. Ben başkanım, dediğim dedik çaldığım düdük diye bir düşüncede değilim. Sadece gelecek başkanın elini kolaylaştırmak için böyle bir düşüncemiz vardı.

ŞEHİR KAZANIR

Seçim öncesi bu projeyi kendilerinin yapmasının doğru olmadığını, ancak yeni gelecek başkanın işi kolay olsun diye ihale sürecini başlattıklarını dile getiren Asım Güzelbey, "Kendilerinin bu iş 1 senesini alır. Yeni gelecek başkan bu projeyi yaparsa şehir kazanır adda kendisinin olur. Bu hat yapılırsa toplam tramvay hattı 40 km olacak. Şuanda İbrahimli ile birlikte 30 km. Yani ben bu süreçte kimsenin eline koz vermek istemiyorum, tartışılmak istemiyorum. Emekliliğe 2 ay kaldı. Teknik ve yasal bir zorluk yoksa ihaleyi iptal edeceğim" dedi.

GAZİANTEP'İN CADDELERİNİ BÜYÜTEMEYİZ

Gaziantep'in trafik sorununun çözülmesinde insanların arabalarını evlerinde bırakması için toplu taşımanın oldukça önemli olduğunu ifade eden Güzelbey şunları söyledi:"487 dolmuşu değiştirdik, otobüs oldular. 10 tane yeni körüklü otobüs aldık. ortada bir gerçek var, Gaziantep'te senede 20 bin araç trafiğe çıkıyor. Sen Gaziantep'in caddelerini büyütebilir misin? Ordu Caddesi, Atatürk Bulvarı, Hürriyet Caddesi'ni büyütebilir misin? Yapamazsın. Yapacağın şey insanların toplu taşıma araçlarını tercip etmesi için onlara imkan sunmak."

Meral KINACILAR