Taksim meydanının yer altına alınması, Sultan Ahmet meydanının yayalaştırılması, Ayasofya Meydanı, Topkapı Sarayı'nın komple entegrasyon projelerini gerçekleştiren, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'ne ise yaklaşık 10 yıldır proje ve danışmanlık hizmeti veren Palye Proje firmasının Yöneticisi M. Edip Demir'le, Gaziantep'teki trafik sorununu konuştuk.

Koordineli bir şekilde çalışılırsa, iyi bir ulaşım planlaması ve iyi bir trafik düzenlemesi projesi yapıldığı takdirde Gaziantep'in resmen Avrupa görünümlü, batılı tarzda modern bir şehircilik hayatına kavuşacağını belirten M. Edip Demir, "Lokalda bazı kavşak düzenlemeleri, kısmi revizyonlar, sinyalizasyon çalışmalarıyla 3 sene içerisinde Antep'in tamamı temizlenmiş olur" dedi.

Gaziantep'te kent trafiğini rahatlatmak için trafik düzenlemesine başlayacaklarını söyleyen Demir, "Tek yön, çift yön, sinyalizasyon çalışmalarını başlatıyoruz. Beklemeye gerek yok. Ayrıca yeni imara açılacak bölgelerden İbrahimli 2'de trafik sorunu yaşanmaması için, ulaşım trafik düzeni projesi yapıyoruz. İbrahimli 2 için toplayıcı yollar, ara bağlantı yolları, tek yön uygulamaları planlıyoruz. Kavşaklarda mümkün mertebe sinyalizasyona gerek duymadan kendi içinde döner adalarla veya tek yönlerle çözmeye çalışıyoruz" dedi.

GAZİANTEP 3 BÖLÜMDEN OLUŞUYOR

Trafik yönünden Gaziantep'i 3'e ayırdıklarını ifade eden Demir, "Bir eski Antep. İkincisi Belediye ve valiliğin olduğu yerden İbrahimli'ye giden ikinci Antep ve Karataş, İbrahimli 2, Şehitkamil kontularının olduğu Organize bölümü ise 3. Antep. Her bölgenin kendi problemleri var. Birde diğer bölgelere entegrasyon problemi var. Şehir içerisinde şu anda mevcut alanlarla ilgili proje çalışması tekrar revize edilecek. Onunla ilgili proje çalışmalarını yürüteceğiz" dedi.

KISMİ MÜDAHALELERE BAŞLIYORUZ

Gaziantep'te kent trafiğini rahatlatmak için trafik düzenlemesine başlayacaklarının müjdesini veren Demir, "Kent içerisinde yıkmadan, herhangi bir sanat yapısını bozmadan sıfır maliyetle ya da maliyetin en düşük olduğu şekliyle cadde kaldırım düzenlemesi yapılacak. Bu oldukça basit ve en güzeli de bir süre sonra yine değişiklik yapılabilir. Tek yön, çift yönler sinyalizasyonlar yapılacak. Bunu başlatıyoruz. Beklemeye gerek yok. Kısmi müdahalelere başlıyoruz" diye konuştu.

TEK YÖN UYGULAMASINA İBRAHİMLİ 2'DEN BAŞLANACAK

Tek yön uygulamasının insanların alışkanlıklarından dolayı kolay olmadığını, buna kademe kademe geçileceğini söyleyen Demir, "İbrahimli 2 bölgesi imara açılmadan orada tek yön çalışması yapılacak. İnsanlar orada rahatlığı gördüğü zaman tek yön uygulamasına geçilmesi kolay olacak" dedi.

PROJEDE SONA GELİNDİ

İbrahimli 2'nin komple her şeyiyle beraber ulaşım trafik düzeni projesinin yapılacağını ifade eden Demir şunları söyledi:"İbrahimli 2'de toplayıcı yollar, ara bağlantı yolları, tek yön uygulamaları düşünülüyor. Şu andaki eski mevcut Antep'in içinde bulunduğu trafik yoğunluğu yaşanmasın diye önceden proje için hazırlık yapıldı. Bu çalışmayı biz yürütüyoruz. Sonlarına doğru geldik. Kavşaklarda mümkün mertebe sinyalizasyona gerek duymadan kendi içinde döner adalarla veya tek yönlerle çözmeye çalışıyoruz."

TRAFİK YÜZDE 30-40 RAHATLAYACAK

İbrahimli 1'de 51 nolu caddeden itibaren Abdulkadir Aksu'ya, Sigorta hastanesinin olduğu yerden Fevzi Çakmak'a kadar kademe kademe tek yön uygulaması yapılacağını anlatan Demir, "Tek yön uygulamasıyla trafik yüzde 30-40 rahatlayacak" dedi.

IŞIKTA BEKLEME SÜRELERİ DÜŞECEK

Trafikte kımızı ışıkta beklemekten dolayı bazı bölgelerde uzun kuyruklar oluştuğunu, bunun için tek yön ve bazı kavşaklarda ışık düzenlemeleri gerektiğini belirten Demir, "Işıkta beklemeyi 80 saniyeden 30 saniyeye düşürdüğünüzde, 50 saniye iyileştirme yaparak, toplamda yüzde 50 iyileştirme yapmış olursunuz" dedi.

BİR ÇOK AĞ PLANLAMASINA GİDİYORUZ

Trafik sorununun önüne geçilmesinde niye geç kalındığını sorduğumuz Demir şöyle cevap verdi:"Lokal müdahaleler yapıldığı zaman, ulaşım ana planıyla engresrasyon gerekiyor. Bazı yerlerin tekrar yeni trafik hacimlerine göre belirlenmesi gerekiyor. Birazda süreç ondan dolayı gecikti. Gaziantep, 2 Milyona yakın nüfusa yaklaştı. Şehitkamil ve Şahinbey belediyelerinin yeni oluşturduğu bölgelerle birlikte 1 Milyonun üzerinde yeni bölge planlamaları var. Bunların kendi içerisinde farklı planlamaları var. Şu anda çok iyi gitmeyen ya da yeni açılan bazı yollarımız var. Bazı yolların standardının belirlenmesi gerekiyor. Bu bölgelerde 500 bin nüfusun üzerine bir tane aks veya 2 tane aksla bunu çözmemiz mümkün değil. Onun için şu anda bir çok ağ planlamasına gidiyoruz. Şehitkamil ve Şahinbey belediyeleri ile koordineli şekilde çalışıyoruz."

METRODA GEÇ BİLE KALINDI

Nüfusu 500 binin üzerinde olan yerlerde raylı sistem, nüfusu 1 milyona giden yerlerde ise raylı sistemler değil artık yeraltı metrosuna gidilmesi gerektiğini söyleyen Demir, "Gaziantep'te metroda geç bile kalındı. Metro yapılması lazım. Metro trafik sorunu biter mi derseniz bu mümkün değil. Metro ulaşımı kısmen hafifletir ama trafiği bitirmez. Çünkü trafik araçlarla olan akımdır. İnsanlar yine özel araçlarını kullanacaktır. Onun içinde trafik düzenlemesi projeleri yapılması gerekiyor" dedi.

GAZİANTEP'İN GENEL PROBLEMİ

Gaziantep'te cadde ve sokakların dar olmasının trafiği olumsuz etkilediği yönündeki görüşlere katılmadığını ifade eden Demir şunları söyledi:"Caddelerin geniş olması trafik sorunu için tek başına yeterli olmaz. Örneğin İbrahimli 1'de bazı caddelerde imar planları çok güzel yapılmış. Ancak tek başına caddelerin genişliği yeterli değil. İbrahimli 1 bölgesine bakıldığı zaman 30-40-50 metrelik caddeler var. Caddelerin çok geniş olması da doğru değil. Bu seferde siz o caddelerde trafiği akıtabilmek için caddeleri disiplin altına almak adına caddeleri daraltmanız gerekiyor. Yani caddelerin çok geniş olması trafiğin iyi akacağı anlamına gelmiyor, tam tersine trafik oluşur. Trafiğin belli bir standardı vardır, siz bunu akıtacağınız saatte şerit başına dersiniz 1500 aracın akması gereken bir yol yaparsınız, kalkıpta 10 şeritli bir yol yapmazsınız, çünkü o zaman bu 15 bin araç anlamına gelir. 15 bin aracı hiçbir yerden getirip hiçbir yere götüremezsiniz. Çünkü trafikte her zaman devamlılık esastır. Bir yerden girdiğiniz zaman eğer iki şeritli bir yol ise, yolun sonuna kadar iki şeritli yolun devamlılığını sağlamanız gerekiyor. Bir yerde iki şerit, bir yerde üç şerit, bir yerde tek şeride düşerse, bu düzensizlik anlamına gelir. Antep'in genel problemi bu."

MERAL KINACILAR