19 Mayıs 2011 Perşembe günü saat 15.30 sıralarında, Türkmenler Mahallesi 41 nolu sokakta bir taziye çadırında oturuyordum. Oturduğumuz alana iki resmi elbiseli polis memuru yaklaştı. Taziye çadırında oturan yaşlı ve genç ayrımı yapmaksızın herkesle tek tek tokalaşarak taziye dileklerinde bulundular.
Taziye çadırına her gelen gibi kendileri de oturarak, merhumun neden vefat ettiğini, yaşını sordular.
Polis memurlarının cenaze sahibinin uzaktan yakından bir akrabalıkları var mıdır diye düşündüm. Cenaze sahibini çok yakından bildiğim için Emniyet teşkilatında herhangi birisiyle bir yakınlığı yoktu.
Bundan dolayı, polis memurlarının buraya ne için geldiklerini merak etmeye başladım.
Genelde görev başında bulunan polis memurlarını böyle bir taziye yerinde görmek pek alışılmış bir durum değildi dişe düşündüm...
O sırada polis Memurlarından birisi ne için orada olduklarını anlatmaya başladı.
Gaziantep Şahinbey İlçe Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polis Tekilatında görevli olduklarını, adlarının Enver Şan ve İsmail Doğan olduklarını beyan etti. Görevli oldukları alanı ve ne için gezdiklerini, taziye yerindeki kalabalığa anlatmaya başladı. Halkın bilinçlenmesi konusunda bilgilendirme çalışmaları yaptıklarını, örnek vermek gerekse Hırsızlık, gasp, dolandırıcılık, aile, çocuk yetiştirme, polis- vatandaş işbirliğinin önemi ve benzeri konulara uzun uzun değindiler.
Vatandaş bu güne kadar polisi hep farklı alanlarda gördüğü için bu davranıştan oldukça menmun ve hoşnut olmuştu. Baktılar polis ayaklarına gelmiş memurların anlatımları ve benzeri konularda sorunlarını tartıştı ve çözüm yollarını öğrendi.
Bu ve buna benzer konular hakkında uzun uzun konuşarak paylaşmanın zevkini yaşadı.
Polis memurlarının bu güzel konşmalarını, aydınlatıcı bilgilerini görünce yaşlıların aklına hemen gece bekçileri geldi.
O zamanları ben de çok iyi tanıyorum, bekçilerin halk arasında farklı bir yeri vardı. Zaman zaman özlemlerini hisediyoruz. Karşımızda bizlerle birlikte oturan ve sohbet eden polis memurlarını görünce o eski günkü özlemimizi gidermiş olduk.
Polis memurlarının burada olması, Polis-Vatandaş işbirliği için önem arzeden önemli konuydu. Tabi ki polisimizi öcü görmekten ne çıkacak ki. Olması ve gereken de bu. Onlar bizim, biz, onların arasında ... Bu uygulama yerinde alınan bir karardır. Polis memurları ile konuştukça bu prejenin ve uygulamanın 2008 yılında başladığını öğrendik. Umarız devamı daha güzel ve farklı alanlarda gelişir. Elbet ki kısa zamanda herşeyi burada konuşma zamanımız yoktu. Önemli bilgiler edindikten sonra kalkıp giderken çantalarından çıkardıkları el ilanlarını dağıttılar. Bu el ilanlarında halkın bilinçlenmesi konusunda elbetki önemli uyarılar yer almaktaydı. Bunları sırasıyla diğer yazımda konu edeceğim.
Bu güzel bir uygulama. Halkın bilinçlenmesi elbetki iyidir. Ancak bu projeyi hedefine taşımak elbetki tek taraflı olmaz. Emniyet bizlerin huzuru için bu kadar çaba gösteriyorsa, bizlerin de duyarlı olması gerekir. Vatandaşlık haklarımızı yerinde ve zamanında kulanmamız şarttır.
Onlar bizlerin mutluluğu, refahı, huzuru için çaba göstererek mahalle mahalle, sokak sokak, dükkan dükkan dolaşıyorlarsa bizler de üzerimize düşen görev ve ödevleri yapmalıyız.. Olmasıda gereken budur değil midir?
Bu anlamda takdire şayan gördüğüm Gaziantep Emniyet Müdürünü ve tüm teşkilatını tebrik ediyorum.
(Devam edecek)