Zirve Üniversitesi Emine-Bahaeddin Nakıboğlu Tıp Fakültesi, geleceğin hekimlerini yetiştirmek için kapılarını açıyor.

Tüm yatırım masrafları Gaziantep’in hayırseverler iş adamlarından Merhum Bahaeddin Nakıboğlu ve ‘Gaziantep’in Gevher Nesibeleri’ Emine Nakıboğlu ve kızları Gülfer Nakıboğlu, Şule Mazıcıoğlu, Lale Yetkin, Eda Akınal, Demet Aytekin tarafından bağışlandı. İki yıllık bir hazırlık ve fizibilite süreci geçiren Tıp Fakültesinin Temel Tıp Bilimleri Binası, 11 Mayıs 2013’de hizmete açılarak 2013-2014 Eğitim-Öğretim Yılında ilk öğrencilerini alacak. Emine-Bahaeddin Nakıboğlu Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nin temeli ise, yine aynı tarihte, 11 Mayıs 2013 Cumartesi günü saat 14:00’ da atılacak.

EMİNE-BAHAEDDİN NAKIBOĞLU TIP FAKÜLTESİ’NDE YOK YOK

Emine-Bahaeddin Nakıboğlu Tıp Fakültesi daha öğrencilerini almadan profesyonelce planlanarak, öğrencilerin ilk 3 yıl klinik öncesi dönemin eğitiminin yapılacağı Temel Tıp Bilimleri Binası, yaklaşık 20 bin metre kare kullanım alanına sahip. Bu büyüklüğü ile temel tıp bilimlerine en geniş yer ayıran fakülteler arasında yer alıyor. Söz konusu binada, amfi ve dersliklerin yanı sıra 16 adet öğrenci laboratuarı, okuma ve ders çalışma salonu, sınav solunu, öğretim üyesi ofisleri ve sosyal mekanlar bulunmaktadır. Ayrıca, hem öğretim üyelerinin hem de öğrencilerin kullanımına sunulan toplam 3 bin metre kare alana kurulan Merkezi Araştırma Laboratuarları ve Deneysel Hayvan Araştırma Laboratuarı ile araştırma alanıyla da Türkiye’nin yüz akı olmaya aday. Eğitim programı olarak entegre tıp eğitimini benimseyen fakülte, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi ve Bilişimi Anabilim Dalı ile birlikte ortaklaşa hazırlamakta olduğu bir eğitim programını kullanacak. Eğitim programı mezunların, iyi bir hekim olmasının yanında, yurt içinde ve dışında uzmanlık veya doktora eğitimi için gerekli alt yapıya ve akademik alt yapıya sahip olacakları bir şekilde kurgulandı. Eğitim dili Türkçe olmakla birlikte İngilizcenin hekimlikteki önemi göz önüne alınarak bir yıl İngilizce hazırlık okutulacaktır. Ayrıca hazırlık sınıfında iletişim, hekim yaşantısına ve bilimsel düşünceye ait dersler verilecek. Tıp Fakültesi, bilgi, beceri (simülasyon), etik ve araştırma temelli (knowledge based- simulation based- moral based- research based school of medicine) olarak kurgulandı. Her öğrenci, danışman öğretim üyelerinin kontrolünde, eğitimlerinin ilk yılından itibaren aktif olarak merkezi araştırma ve deneysel hayvan araştırmaları merkezindeki araştırmalara katılacak. Öğrencilerin, mezun olmadan hakemli bir dergide bilimsel çalışmalarını yayınlaması ve akademik bir alt yapı kazanması, hedefler arasında. Emine-Bahaeddin Nakıboğlu Tıp Fakültesinde Simülasyon eğitimi, tıp eğitiminin en temel öğesi haline getirildi. Hümanistik bir yaklaşımla, tıbbın birinci ilkesi, primum no necere (önce zarar verme) ilkesine uygun olarak bir pratisyen hekimin yapabilmesi gereken tüm tıbbı işlemler simüle edilecek. ‘Hastaya dokunmadan önce plastiğe dokun’ sloganıyla ifade edilen simülasyon eğitimleri, 2 bin metre karelik bir alana kurulan beceri laboratuarların da, standart hastalar, maket ve bilgi sayar kontrollü mankenler ile verilecek. Fakültenin beceri laboratuarları, yatırım bedeli olarak Türkiye’de bir tıp fakültesinde bu konuda kurulmuş laboratuarların en kapsamlı ve en büyüğü olmaya aday gösteriliyor. Alanında deneyimli ve yurtdışı tecrübeli öğretim üyelerinden oluşan güçlü bir akademik kadroya sahip olan tıp fakültesi, her geçen gün yeni akademisyenlerin katılımıyla gücüne güç katmaya devam etmeyi hedefliyor. Ayrıca, 2013 yılı içinde 3 temel alanda yüksek lisans ve doktora eğitimine başlanması planlanıyor.

TIP FAKÜLTESİNE İLK YIL 90 ÖĞRENCİ ALINACAK

2013-2014 Eğitim ve Öğretim Yılına 30’u yurtdışı kaynaklı olmak üzere toplamda 90 öğrenci ile başlayacak olan Tıp Fakültesi, yüzde 10’luk dilimler halinde; tam burslu, yüzde 50, ve yüzde 25 burslu kontenjanlar mevcut olacak. Ayrıca, başarı derecesine göre ilk 5 binden gelen öğrencilere çeşitli miktarlarda burslar verileceği öğrenildi. Emine-Bahaeddin Nakıboğlu Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi ise 400 yataklı olup bölgenin en gelişmiş Nörolojik bilimler ve Beyin Cerrahi Merkezini bünyesinde barındıracak şekilde tasarlanan hastanenin 200 yataklı olan birinci bloğun temeli 11 Mayıs 2013’de atılması bekleniyor. Geleceğin hekimlerini yetiştirmek için yola çıkan Emine-Bahaeddin Nakıboğlu Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Binası ve Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi, Gaziantep başta olmak üzere Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne de önemli bir açığın kapanmasını sağlayacağı açıklandı.