Elektrik Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi, Suriyelilerin vatandaşlığa alınmasıyla ilgili kararın tekrar gözden geçirilmesini talep etti.

Oda yaptığı açıklamada, "TBMM’ye sunulan “Uluslararası İşgücü Kanunu Tasarısı” üzerinde çalışma ve görüşmeler sürmektedir. Tasarı Gerekçesinde her ne kadar “Yabancı sermayenin teşviki ve yabancıların kayıt dışı çalışmalarının önlenmesi” gibi bir görüş belirtiliyorsa da, görülmesi gereken bazı gerçekler de vardır" denildi.

İTHAL ETMEK DOĞRU DEĞİL

Öneri getiren oda, "İşgücü kalitesinden bahsedilecekse, mevcut işsiz Mühendislerin ihtiyaç olan branşlara göre düzenlenecek seminerlerle uzmanlık alanları oluşturulabilir ve oluşturulmalıdır. Ülkemizde mevcut durumda doktor ihtiyacı olabilir ama 100 bin civarında kendi vatandaşımız Mühendis varken dışarıdan Mühendis ithal etmenin doğru olmadığını düşünüyoruz"

İNSANİ TUTUM ÖTESİNDE

"Ayrıca; Türkiye'ye göç eden Suriyeli sayısı, Suriye nüfusunun yüzde 10'nu oluşturuyor" diyen oda yöneticileri, "Ülkemiz tarih sayfalarına geçecek insani sorumluluğunu yapmıştır, yapmaktadır, yapacaktır. Ancak vatandaşlık tartışması, Türkiye'nin insani tutumunun ötesinde bir durumdur. Sosyalizasyon, entegrasyon ve demografi sorunu başlamıştır. Pek çok açıdan tartışılması gerekir. Toplumdan onay alınması gereken çok önemli bir konudur. Uluslararası İşgücü Kanunu ve Suriyelilere Vatandaşlık durumu tekrar gözden geçirilmelidir" HABER MERKEZİ