Mustafa Tülü ve Enes Çaldır, büyük bir firmada baş mühendis olarak çalışırken işten ayrılıp Ar-Ge çalışmaları yapmak üzere "Argex" adında firma kurdu. GaziantepTeknokent'e çalışmalarını sürüderen mühendisler, 3 ayda hayata geçirdikleri akıllı saat projesiyle dünyanın dört bir yanına ihracat yapmaya başladı. Özellikle çocukların ve gençlerin elektronik ve programlama öğrenmelerini ve bunu geliştirmelerini hedefleyen "watchX" adlı saate en çok ilgiyi dünyaca ünlü teknoloji firmalarının bulunduğu Japonya ve ABD gibi ülkeler gösteriyor.

KÜÇÜK BİR OFİSTE ÇALIŞIYORLAR

Firmanın ortaklarından Tülü, Gaziantep Üniversitesi Fizik Mühendisliği bölümünden mezun olduğunu, elektrik, elektronik mühendisliği alanında da yüksek lisansının devam ettiğini belirterek, arkadaşı tasarım mühendisi Enes Çaldır ile çalıştıkları iş yerinden ayrılarak "Argex" adlı firmayı kurduklarını söyledi.

İşten ayrıldıktan sonra çalışacakları bir ofisleri olmadığı için her sabah 8'den akşam 17'ye kadar işe gider gibi kafede vakit geçirerek akıllı saat projesinin temellerini attıklarını, 1 ay sonra da "mobil ofislerini" GAÜN kütüphanesine taşıdıklarını ifade eden Tülü, bir süre sonra GaziantepTeknopark'a başvurduklarını ve Target'in kuluçka merkezinden küçük bir ofis tahsis edildiğini ve çalışmalarını burada sürdürdüklerini vurguladı.

GENÇLERE TAVSİYELER

Projeyi belirli aşamaya getirdikten sonra kitlesel fonlama sitesi olan İndiegogo'da satışa sunduklarını anlatan Tülü, ürünü satışa sunduktan yaklaşık 11 gün sonra hedefledikleri rakamı geçtiklerini, bunun da büyük bir başarı olduğunu belirtti. Tülü, genç girişimcilere tavsiyem projelerini ertelememeleri tavsiyesinde bulunarak "Bir an önce yapmak istedikleri şeyleri geliştirip bu ürünün satışına bir an önce başlasınlar. Genellikle projeler, finansal proje, yatırım arama, 1-2 yıllık ürün geliştirme ve satış şeklinde oluyor. Bu yanlış bir taktik. 2 senenin sonunda belki siz kimsenin istemeyeceği bir ürünü geliştirmiş oluyorsunuz. Ama siz ürünü bir an önce piyasaya sunup müşterilerin geri dönüşüne göre ürünü şekillendirip bir son ürüne giderseniz daha doğru lacaktır. Biz bu yolu tekip ettik." ifadelerini kullandı. AA