GEKADER'den yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Fatih Eren, ağırlıklı olarak yeme-içme, gıda, tekstil ve perakende gibi sektörlerin kullandığı tek kullanımlık plastikler için Avrupa ülkelerinin harekete geçmeye başladığını kaydederek, bu konuda yasaklama başta olmak üzere bazı adımların atılmaya başlandığını bildirdi. Sadece doğada değil insanların tükettiği birçok gıdada plastiklerle karşılaşılmaya başlandığına vurgu yapan Eren, gezegenin ve insanlığın geleceği için geri dönüşüm sektörünün çok önemli olduğunu aktardı.

RAKAMLAR YETERSİZ

Eren, Türkiye'de geçen yıl geri dönüştürülen 51,7 milyon ton atığın 48,5 milyon tonunun plastik, kağıt, metal ve mineral gibi geri kazanım tesislerinde ham madde haline getirildiği bilgisini paylaşarak, böylece ülke ekonomisine sektör olarak 100 milyar lira kazandırdıklarını bildirdi. Rakamların henüz yetersiz olduğunu kaydeden Eren, Türkiye'nin geri dönüşüm konusunda hala alması gereken çok mesafe bulunduğunu vurguladı.

3 MİSLİ ARTTI

Fatih Eren, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütüne (OECD) göre, dünyada plastik atık tüketiminin 2019'da önceki 20 yılda iki kat artarak 353 milyon tona ulaştığını belirterek, "Yine OECD'ye göre, gerekli önlemler alınmadığı takdirde, yıllık plastik atık miktarı 2060'a gelindiğinde, 2019'a göre 3 misli artarak 1,1 milyar tona yaklaşmış olacak." açıklamasında bulundu. Geri dönüşümü ancak yakılarak mümkün olan tek kullanımlık plastik ürünlerin bu atıklar içerisinde büyük yer kapladığını vurgulayan Eren, "Bu nedenle tek kullanımlık plastik ürünleri kendi geleceğimiz ve dünyamız için bir an önce hayatımızdan çıkarmalıyız." ifadesini kullandı.