Meclis, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına rağmen, ihtiyaç duyulan düzenlemelerin hayata geçirilmesi için çalışmalarını sürdürüyor.

Koronavirüs şartlarında yasama mesaisine devam edilen Meclis'te, TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un talimatları doğrultusunda, Türkiye'de ilk koronavirüs vakasının görüldüğü 11 Mart'tan haftalar önce tedbir alınmaya başlandı.
Salgına karşı duyarlılıkla hareket edilen Meclis'te, bu kapsamda 13 Mart'ta Kriz Yönetim Merkezi kurularak, Sağlık Bakanlığı ile TBMM bürokratlarından oluşan irtibat masası oluşturuldu.

Milletvekillerine yönelik alınan tedbirler kapsamında Genel Kurul Salonu'nda fiziki mesafeye uygun oturma uyarısı düzenli olarak yapıldı. Komisyon toplantıları büyük salonlarda organize edildi. 2021 yılı bütçe görüşmeleri TBMM Tören Salonu'nda gerçekleştirildi. Toplantı salonlarından bir kısmı video konferans salonuna dönüştürülerek, milletvekillerinin hizmetine sunuldu. Milletvekillerinin basın toplantıları açık havada gerçekleştirildi. Kış mevsimi nedeniyle mevcut Basın Toplantısı Salonu salgını önlemeye yönelik yeni düzenlemeler yapılarak, tekrar hizmete sunuldu.

Özel donanımlı takip odası

Meclis Hastanesi ile Ana Bina 112 Acil Servisi'nde Kovid-19 test ünitesi oluşturuldu. Şüpheli vakalar için özel tıbbi cihazlarla donanımlı takip odası ile Kovid-19 irtibat masası kuruldu. Enfeksiyon hastalıkları uzmanı görevlendirildi ve Grip Polikliniği oluşturuldu. TBMM'ye ziyaretçi giriş yasağı kararı alındı. Ziyaretçilere HES kodu doğrulama uygulamasına geçildi. Zorunlu olmayan resmi ziyaretler ertelendi. Zorunlu olmayan yurt dışı seyahatler ise durduruldu. Son iki hafta içinde Meclis'e, 261 ziyaretçi ana kapılardan, 29 ziyaretçi ise kulislere, milletvekili eşliğinde kartsız ve kontrolsüz olarak giriş yaptı. Bu kapsamda ziyaretçi yasağının uygulanması noktasında taviz verilmeyecek. Kulislerde su dışında diğer tüm ikramlar kaldırıldı. Milletvekillerine kendi odalarında ve katlarda oluşturulan özel aparatlarla ikram hizmeti ortamı ve imkanı sağlandı. Kulislerde ikram yasaklanacak ve bütün restoranlarda paket servise geçilecek. Bölgelerinden dönen milletvekillerine test yaptırması tavsiye edilecek. Milletvekilleri dahil özellikle Genel Kurul, grup ve komisyon toplantılarına katılan personele her pazartesi günü test yaptırılacak. AA