Yeni kitabın tanıtımını Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısıyla yapıldı. Antep savunmasında yaşananların gelecek nesillere en doğru şekilde aktarımını amaçladıklarını dile getiren Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, “Bize düşen de bizden sonraki nesillere Antep savunmasında yaşananları çok iyi anlatmak ve evraklarla sağlam hale getirmek. İnşallah bu kaynaklardan bizden sonraki nesiller de en iyi şekilde faydalanır” dedi.

EN ÖNEMLİ ÖZELLİĞİ ŞEFFAFLIK

Antep savunmasının Osmanlı kaynaklarında yer alan kayıtlarından oluşturulan Antep Savunması Heyet-i Merkeziye Muharebe Defteri ‘Savunmanın Şifreleri’ kitabının tanıtımı düzenlenen basın toplantısıyla yapıldı. Toplantıda konuşan Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Antep savunması ile ilgili 2013 yılından bu yana çalışma sürdürdüklerini kaydetti. Çalışmalarda emeği geçenlere teşekkür eden Başkan Fadıloğlu, şunları söyledi:“Çocukluğumuzda büyüklerimizin hatıralarından dinlemiş olduğumuz Gaziantep savunmasının ne zor şartlarda yapıldığını kulaktan dolma bilgilerle biliyorduk. Ancak bugün bu eserlerle birlikte tescil edilecek şekilde ne şartlarda Antep savunmasının kazanıldığını, nasıl bu topraklara sahip olduğumuzu bir kez daha meydana koymuş olduk. Özellikle Gaziantep’in Türkiye’de rol model olmasının aslında sosyolojik bir olay olarak özellikle incelenmesi gerektiğine inanıyorum. Bunun temelinde de bu eserdeki kayıtlar yatıyor."

SAĞLAM HALE GETİRİLDİ

'Bize düşen de bizden sonraki nesillere Antep savunmasında yaşananları çok iyi anlatmak ve evraklarla sağlam hale getirmek' diyen Fadıloğlu, "Düzenli orduların karşısında çete mücadelesi yapan bir organize yapının, organize bir şekilde bugünkü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfının yapmış olduğu kaynakları tutması, askeriyenin alıp-sattıklarının tamamı, artık bilgi işlem teknolojilerinin yapmış olduğu işlemlerin tamamını kayda almış. Tabi bunun en önemli özelliği de bir şeffaflığı ortaya koyuyor olması. O zamanlarda 50 kuruşun dahi hesabını yapan bir yönetim anlayışıyla bugünlere gelindi. Bugünden sonra da tarihimizle ilgili ulaştığımız yeni bilgileri, milletimizin önüne kaynak halinde koyacağız. Ben tekrar tekrar bu çalışmalarda emeği geçen arkadaşlarıma yürekten teşekkür ediyorum. İnşallah bu kaynaklardan bizden sonraki nesiller de en iyi şekilde faydalanır.” diye konuştu.

ANTEP SAVUNMASI; “20.YÜZYILIN EN ÖNEMLİ SAVUNMASI”

Prof. Dr. Halil İbrahim Yakar, Antep Savunması Heyet-i Merkeziye Muharebe Defteri ‘Savunmanın Şifreleri’ isimli kitap hakkında basın mensuplarını bilgilendirdi. 20.yüzyılın en önemli savunmasının; Antep savunması olduğunu vurgulayan Yakar, şunları söyledi:"“Elimizde Milli Tugay Başkanlığından almış olduğumuz Antep savunmasını gösteren bir harita var. Haritada görüldüğü üzere Antep savunmasının geçtiği alan 18-20 kilometre alan. 20 bin kuvvetle gelen Fransız, 18-20 kilometreye sıkıştırdığı Antep’i, 25 ay işgal ediyor. Tankıyla, tüfeğiyle ve topuyla işgal eden Fransız ordusu, şehri teslim alamıyor. Antep açlığa teslim oluyor.

İNGİLİZ ORDUSUNDA, HİNTLİ, TUNUSLU VE SUDANLI MÜSLÜMANLAR VARDI

Frasızlardan önce; İngilizler geliyor. Kurmay heyet dışında İngiliz vatandaşı yok. Asker olarak, Hintli, Tunuslu ve Sudanlı müslümanlar var. Antepliler, kara kara adamların olduğunu söylüyor. O bahsettikleri kara adamlar, hintli askerlerdir. Hatta bir savaş esnasında bakıyorlarki müslümanız saf değiştiriyorlar. Hatta yaralanıp, hapse düşüyorlar.

15 TEMMUZ'DA OYNANAN OYUNUN AYNISINI OYNAMIŞLAR

İngilizler Antep’i Fransızlara teslim etme töreni yapıyor. Elimizde buna dair bir fotoğraf var. 15 temmuzu hatırlatıyor. Bizi kendi ülkemizde boğmaya çalışıyor. 2017 yılında ülkede oynanan oyunların aynısı o yıllarda oynanıyor. Sadece aktörler değişti. Eğer güçlü olmazsanız, değerlerinize sahip çıkmazsanız sizi, kendi vatanınızda parçalarlar ve sizi bölüşerek tören yaparlar. İngiliz ve Fransızların düzenli ordusu karşı Antep savunması; çocuğuyla, genciyle, yaşlısıyla ve kadınıyla muhteşem savunma yaptı. Bundan ötürü; Antep Savunması 20. yüzyılın en önemli savunmasıdır.”

DAHA ÖNCE YAYIMLANAN KAYNAKLAR

Antep Savunması İaşe Satınalma Defteri ‘Bir Şehrin Dayanışması’, Antep Savunması Hastane Defteri ‘Bir Şehrin Feryadı’, Antep Savunması Askeri İaşe Defteri ‘Açlığın Günlüğü’, Ayıntab Etraf-ı Şehir Cepheler Kumandanlığı Tahrirat, Telgraf, Telefon, Tamim Defteri ‘Sessizliğin Çığlığı’ kitaplarının ardından son olarak Antep Savunması Heyet-i Merkeziye Muharebe Defteri ‘Savunmanın Şifreleri’ yayımlanarak kamuoyunun takdirine sunuldu.

‘ANTEP SAVUNMASI HEYET-İ MERKEZİYE MUHAREBE DEFTERİ’

Muhabere Defteri Gaziantep Müzesi envanterinde 24 numara ile kayıtlıdır. Defterin ilk sayfasında Heyet-i Merkeziye Muhabere Defteri başlığı yer almaktadır. Defterde her yazışmaya bir numara verilmekle beraber bazı yazışmalar numarasızdır. Siyah kaplı sarı yapraklı defterde toplam 212 yazışma mevcuttur. Muhabere Defteri’ndeki yazışmalardan anlaşıldığına göre, Heyet-i Merkeziye savunma esnasında Antep’te vuku bulan her bilgi ve durumu savunma cepheleriyle, mıntıka, fırka ve kolordu komutanlıklarıyla, Büyük Millet Meclisi ve Mustafa Kemal Paşa ile paylaşmıştır. Antep Heyet-i Merkeziye bazen bilgi vermek, bazen onay almak bazen de içinde bulundukları durumun ve hametini ortaya koymak amacıyla kritik olan her bilgi ve olayı başta Ankara olmak üzere bağlı oldukları üst makamlarla veya kendilerine bağlı kurul ve kurumlarla istişare ederek durum değerlendirmesi yapmışlardır. Defterde iaşe ve erzak eksikliği ile temini noktasında pek çok yazı vardır. Defterdeki belgelerde bazen resmî üsluptan çıkılmış, çaresizliğin en son haddesini gösteren duygusal ifadelere yer verilmiştir. Yazılarda adeta açlığın ve çaresizliğin çığlıkları duyulmuştur. Umudun yitirildiği, elden bir şeylerin gelmediği anlarda bile savunmanın ciddiyeti ve savaşın acı yüzü yazışmalara yansımıştır. Ayşegül BAĞCI