Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde 1043 nolu sandıkta blok oy kullanıldığı ve iki okulda sandık görevlilerinin darp edildiği yönündeki iddialar üzerine, YSK Başkanı Sadi Güven "Suruç'taki bazı sandıklara yönelik asayişle ilgili iddialar konusunda, idari ve adli işlem için gerekli girişimlerde bulunulmuştur" dedi. CHP Sözcüsü Bülent Tezcan Suruç'ta yaşanan hile ve toplu oy kullanma iddialarıyla ilgili basın açıklaması yaptı.

İŞTE O İDDİALAR

Suruç'taki GAP Anadolu Lisesi'nde iddiaya göre sandık görevlileri kimliği belirsiz kişilerce darp edildi.Okulda bulunan 1043 nolu sandıkta ise toplu oy kullanıldığı öne sürüldü. Blok oyların kullanıldığı iddia edilen sandığa ait fotoğraf ve görüntüler sosyal medyada paylaşıldı.Öte yandan merkez Haliliye ilçesinin Uluhan Mahallesi'nde de İmam Hatip Ortaokulu'nda darp edildiğini belirten CHP'li sandık görevlileri jandarmaya giderek şikayetçi oldu.

YSK BAŞKANI'NDAN AÇIKLAMA

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, Suruç'taki bazı sandıklarda asayişe yönelik duyumlar alınması üzerine kurul tarafından idari, adli ve seçim hukuku açısından işlem yapılması için gerekli girişimlerde bulunulduğunu bildirdi.

Başkan Güven, Suruç'taki bazı sandıklarda oy kullanma işlemlerine yönelik iddialarla ilgili sorularını yanıtladı.

Seçimin Türkiye genelinde sükunet içinde geçtiğini, katılımın iyi olduğunu belirten Güven, Suruç'taki bazı sandıklarla ilgili asayişe yönelik duyumlar alındığını söyledi. Sadi Güven, "Duyumlar üzerine kurulumuzca idari, adli ve seçim hukuku açısından işlem yapılması için ilgili makamlara gerekli girişimlerde bulunulmuştur." dedi.

Başkan Güven, 08.00'de başlayan oy verme iş ve işlemleriyle ilgili şu ana kadar önemli bir olumsuzluğun kendilerine bildirilmediğini dile getirdi.

CHP'DEN HİLE VE TOPLU OY KULLANMA İDDİASI

CHP Sözcüsü Bülent Tezcan Suruç'ta yaşanan hile ve toplu oy kullanma iddialarıyla ilgili basın açıklaması yaptı.

Bülent Teczan'dan şu ifadeleri kullandı:3 Milletvekili arkadaşımız orada. 3 gündür orada çalışıyorlar. Urfa'da yaşananlar ciddiye alınması gereken hususlar. İtirazlar yapıldı. YSK nezdinde girişimlerde bulunuldu. Yaşanan çarpıcı olayları kamuoyuyla paylaşma sorunu olmuştur. Şanlıurfa Suruç 1043 nolu sandıkta çok açık bir şekilde toplu oy kullandırılmış. Sabah erken saatlerde sahte oy kullanma suçüstü olarak yakalanmıştır.

TEHDİT VE SALDIRI

Bir başka olay da Eyyübiye ilçesi 2313 nolu sandıkta gece saatlerinde 100 oy Cumhur İttifakına kullanışmış ve sandığa atılmıştır. Bu işlem sadece görüntü ve tutanakla tespit edilen 2 usülsüzlüktür. Bizim müşahitlerimizi sandıklara sokmamak için darp tehdir ve saldırı söz konusu. Haliliye uluhan ilköğretim okulunda müşahitlerimiz darp edildi. Müşahit olarak gitmek isteyenler sandıklara alınmıyor. Görev yapamazsınız diyerek sandıklardan çıkartılıyor. Eyyübiye'de sandık görevlileri içeri alınmadan engelleniyor. İpekyolu ilçesi Fevzigeyik ilkokulunda kolluk kuvvetleri görevlileri okula almıyor. Bunların tümüyle ilgili diğer bölgelerde tespitler var.

SANDIKLAR BASKI ALTINDA

Sağlık köyü 2236 2237 2238 2239 2239 2240 nolu sandıklar tehdit baskı altındadır. müşahitler görev ve çalışmalarını yürütemiyorlar. Suruç ilçesinde sokaklarda silahlı kişiler seçim ortamını tehdit eder vaziyete geziyorlar.Suruçta seçmen baskı altına alınmaya çalışılıyor. Suruç'ta terör havası estirilmektedir. Seçim kurullarının bu konuda gerekli tedbirleri almaları gerekiyor. Arkadaşlarımız birebir bölgeyi takip ediyorlar. Şuana kadar gelen usülsüzlüklerle ilgili çalışmalar aktif şekilde yapılıyor. Seçimin güvende olması için arkadaşlarımız çaba gösteriyor. Sayım - döküm işleminde de oyların çalınmaması için aynı hassasiyetle çalışacağız. Silahlı çetelerin dolaştığı yerde güvenli bir seçim ortamı yaratamazsınız."