(DHA) - ÜLKELERİNDEKİ iç karışıklıklardan kaçarak Gaziantep'e yerleşen Suriyeliler, üreterek ve çalışarak ekonomiye katkı sağlıyor. Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Eyyüp Bartık, kentte sayıları 150 bini bulan Suriyelilerden maddi durumu iyi olanların ticaret yaptığını, kötü olanların ise fabrikalarda çalıştığını söyledi. Bartık, kentte kendilerine kayıtlı 150'nin üzerinde Suriyeli işletme bulunduğunu belirterek, "Gaziantep ekonomisi büyüyor, Suriyelilerin de buna katkısı olduğunu düşünüyoruz" dedi.


Suriye'deki çatışmalardan kaçarak Türkiye'ye sığınan ve Gaziantep'e yerleşen kampların dışında yaşayan Suriyeliler, geçimlerini sürdürmek için çeşitli sektörlerde iş yapıyor. Türkiye'nin ihracat yapan kentleri arasında 6'ncı sırada yer alan Gaziantep'te sayıları 150 bini bulan Suriyelilerden bazıları fabrikalarda çalışırken, maddi durumu iyi olanlar ticaret yaparak geçimlerini sürdürüyor. Kalifiye durumdaki Suriyelilerin mesleklerini yapabilmesi için çalışma başlatılan Gaziantep'te, sivil toplum kuruluşları bu kişilerin ekonomiye katkı sağlaması için ilgili kuruluşlara tekliflerde bulundu. Gaziantepliler'in de işgücünden faydalandığı Suriyelilerin getirilerinin yanında götürülerinin de bulunduğu tahmin ediliyor.

ASIM GÜZELBEY: SURİYE'DE İNSANLIK DRAMI YAŞANIYOR

Sayıları 150 bini bulan Suriyelilerin Gaziantep'te yaşam mücadelesi verdiğini ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı AK Parti'li Asım Güzelbey, Suriye'de halen insanlık dramının yaşandığını söyledi. Güzelbey, Suriyelilerin bazılarının Gaziantepli ortaklarıyla yatırım yaptığını belirterek, şunları söyledi:

"Şu bir gerçek ki Suriye'de insanlık dramı yaşanıyor. Bu kime olduğu önemli değil. Bizi en çok ilgilendiren oradaki insanların çektiği eziyetler. Halep bilindiği gibi UNESCO miras listesindeki bir kent. Orada bir medeniyet yok ediliyor. Bunların ikisi de birbirinden geri kalmayan büyük bir dram. Gaziantep'te de sayıları 150 bine dayanan bir Suriyeli nüfus var. Bunları önce bir yaşam mücadelesi veriyor. İçlerinde hali vakti iyi olanlar var. Onlarda Gaziantep'te iş imkanları arıyor. Gaziantepli ortaklarıyla beraber yatırımlar yapıyorlar. Tabi gönül arzu eder ki oradaki şartlar düzelsin, bu insanlar bir an önce memleketlerine dönsünler. Ama ortada şöyle bir realite var ki; artık memleketlerine de dönseler, kalabilecekleri bir memleket yok. Bu gerçeği iyi görüp, iyi okumak lazım. Buradaki olayları ülkenin yararına olabilecek şekilde yönlendirmek lazım."

FATMA ŞAHİN: GAZİANTEP'TE BAŞKA BİR ŞEHİR VAR

Aile ve Sosyal Politikalar eski Bakanı ve AK Parti Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin, ülkelerinden kaçarak gelen yaklaşık 150 bin Suriyelinin Gaziantep'te başka bir şehir oluşturduğunu söyledi. Bunun sosyal ve ekonomik yönden çok önemli olduğunu ifade eden Şahin, Suriyeliler için 'ne yapabiliriz' diye düşündüklerini kaydetti. Fatma Şahin, "Özellikle 3 yıldan beri devam eden bir süreç var ve Suriye noktasında en uzun sınırı olan kentlerden biri de Gaziantep. Gaziantep'te yaklaşık 140 bin Suriyelinin yaşadığıyla ilgili Valilikten gelen veriler var. Gaziantep'te, Suriyeli 140 bin kişiden oluşan başka bir şehir var. Bu çok önemli bir sosyal ve ekonomik alan. Bunun için biz ne yapabiliriz, nasıl çalışabiliriz diye bir çalışma yaptık. Gaziantep Ticaret Odası başkanlığında ilgili bütün sivil toplum kuruluşları, bundan sonraki süreçte neler yapılabilir diye konferanslar yapıldı" diye konuştu.

Gaziantep'e gelen Suriyelilerin yüksek oranda kalifiye kişiler olduğunu ve aralarında doktor, ebe, hemşirelerin bulunduğu anlatan Fatma Şahin, bunları istihdam etmek ve ekonominin içine katmak için çalışmalar yaptıklarını söyledi. Şahin, her zaman önceliklerinin Türk vatandaşlarından yana olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Gelen Suriyeli vatandaşların, Gaziantep'te yaşayanların, yüksek oranda kalifikasyonu var. Bunların arasında doktor, ebe, hemşire, öğretmen var. Bunlar aynı zamanda şuanda Suriye'den gelip, burada yaşayan, eğitim ve sağlık ihtiyacı olan kişiler. Arapça ve kendi kültürleri ile vatandaşlarını iyi bildikleri için burada özellikle çocukların eğitimi, Suriye'den gelen kardeşlerimizin sağlık hizmetlerini karşılamak için buraya gelip yaşayan doktor, ebe, hemşirenin, öğretmenin bu ihtiyacı giderecek potansiyeli olduğu, bu ihtiyacı gidermek için de bir çalışma yapılması talebi var. Burada, bizim kendi vatandaşımızın ihtiyacı en önemli ihtiyacıdır. Burada asla biz vatandaşımızın ihtiyacını göz ardı ederek öbür tarafta farklı bir alan açmaya çalışmıyoruz. Ama 140 bin kişinin ihtiyacını gidermek için de, oradan gelen kişilerin potansiyelini kullanmak, ekonominin içerisinde yer almalarını sağlamak istiyoruz."

Gaziantep'te kurulması planlanan 5'inci organize sanayi bölgesinde yaklaşık 25 bin kişinin istihdam edileceğini açıklayan Fatma Şahin, bu kişiler arasında kalifiye Suriyelilerin de olacağını söyledi. Suriyelilerin potansiyelinin kullanılacağı ve her şeyin kayıt altında tutulacağı bir sistem talebinin olduğunu anlatan Şahin, şunları kaydetti:

"Organize sanayide bizim şuanda 125 bin çalışanımız var. Organize başkanımızın bize ifadesi, 5'inci organize kuruluyor. Yeni fabrikalar açılıyor, yaklaşık 25 bin kişinin yeniden çalışacağı bir organize sanayi oluşuyor. Bizim vatandaşlarımız başta olmak üzere kalifikasyon anlamında Suriyeli kardeşlerimizin de ekonominin içinde olmak istiyor. Bunlar çalışma izni alabilmek için oturma izni alıp, çalışma iznine müracaat ediyor. Dolayısıyla her şeyin kayıt içine alındığı, bu insanların potansiyelinin de kullanıldığı, kendi vatandaşlarımızın da öncelikli olarak sistemin içerisinde olduğu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın denetiminde bu sistemin çalışması talebi var. Bu talep, sivil toplum kuruluşlarından geldi. Biz çözüm makamıyız, asla 1 milyon 800 bin hemşerimizin talebini göz ardı ederek, bir yapılanma içine giremeyiz. Şuanda yeterince bir potansiyel var ve kullanılmak istiyorsa da bunu Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Milli Eğitim, Sağlık, İçişleri bakanlığının her bir başlık üzerinde gelen talebi değerlendirip, bu talepler üzerinde eylem planı oluşturmaya çalışılmalı. Yapılmaya çalışılan budur, bu yapıldığı zaman Gaziantep ve Türkiye'nin büyüme talepleri daha da güçlenecektir."

EYYÜP BARTIK: SURİYELİLER'İN EKONOMİYE KATKISI VAR

Kente gelen Suriyelilerin iş bulmaya başladığını ve ekonomiye katkı sağladığını anlatan Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Eyyüp Bartık, Gaziantepliler'in bu kişilerden faydalandığını söyledi. Bartık, amaçlarının Gaziantep ve Türkiye ekonomisinin büyümesi olduğunu vurgulayarak, "Özellikle ticari anlamda, bölge ekonomisine katkı anlamında Gaziantep büyüyen şehir. Büyüyen şehirde, ister istemez hem kalifiye hem de kalifiye olmayan ciddi eleman ihtiyacı da doğuyor. Suriyeliler, gerçekten şuanda Gaziantep'te iş bulmaya başladı. Gaziantepliler de bundan faydalanıyor. Suriyeli sığınmacılarla ilgili hazırladığımız raporda, onlara geçici çalışma izni talebimiz var. Tabi ki biz uzun vadede, bunları çevre illerden de göç alarak, Gaziantep ve Türkiye ekonomisinin büyümesini istiyoruz. Gaziantep Ticaret Odası'na kayıtlı 350 yabancı sermayeli şirket var. Bu şirketlerin yüzde 50'sinin Suriyeli olduğunu düşünüyoruz. Yani Gaziantep ekonomisi büyüyor, Suriyelilerin de buna katkısı olduğunu düşünüyoruz. Çünkü, kabul etmesekde Gaziantep'teki 10 insandan 1'i Suriyeli; 200 bin civarında bir nüfusu tahmin edersek, bu şehrin ekonomisinde hem getirilerinin hem de götürülerinin olduğunu unutmak mümkün değil" dedi.

Kamuoyunda Suriyelilerin fabrikalara 'ilaç' gibi geldi yorumlarını da değinen Bartık, şunları söyledi:

"Biz tabii sivil toplum kuruluşuyuz. Buna her açıdan bakan dostlarımız, işletmelerimiz olabilir. 'Asla Suriyeli çalıştırmam' diyen üyelerimiz var, 'Suriyeli çalıştırırım' diyen üyelerimiz de var. Biz genel halkın beklentisiyle ilgili neler yapabiliriz ona bakıyoruz. Zaten ihtiyacı olan, ilaç gibi gelen alıp çalıştırıyor. Bu konuda bir müdahilliğimiz olamıyor. Ben ticari olarak, ekonomiye katkı sağladıklarını düşünüyorum. Fayda sağlamaya çalıştıklarını sağlamaya çalıştıklarını düşünüyorum. Suriyelilerin ülkelerine döndüklerinde hem Türkiye'ye hem de Gaziantep'e katkılarının olmasını bekliyoruz."