Esad rejimi altında baskı ile yaşayan ve hiçbir siyasi hakları bulunmayan Suriyeli Türklerin, savaş bitip, Suriye yeniden yapılanırken söz sahibi olmaları için Halep Türkleri Temsilciler Meclisi kuruldu. Bir süre önce gazetemizin gündeme getirdiği “kimsenin yapamadığını yaptı” dediği Faik Akyılmaz, sonunda gerçekleşmesi çok zor olan bir buluşmaya imzasını attı.

SURİYE’DEKİ Türklerin örgütlenmesi için Suriye’de 160 Türk köyünü gezen Faik Akyılmaz, “Bana inandılar, peşime düşüp bir güç oldular. 100 kişilik temsilciler meclisi kendi başkanını seçti. Suriye’de yaşayan Türklere birlik beraberlik olmaları için büyük bir kapı açıldı” dedi.

3 AYDAN BERİ Suriye’de yaşayan Türklerin biraraya gelmesi için yoğun bir çalışmanın içerisine girdiğini, 1 ay gibi bir sürede Bambuç, Cerablus, Azer, Halep ve Halep’in yanısıra, Türkiye-Halep sınırı arasında olan 160’a yakın Türkmen köyünü gezdiğini belirten Faik Akyılmaz, “Burdaki Türkmen liderleri, Türkmen ailelerin ileri gelenleriyle görüştüm. Gaziantep’e gelen fakir ailelere sağlık ve ev bulmaları konusunda yardımcı olduğum için bana inandılar. Yılmadım, çok çabaladım. Bana, ‘orda her tarafa bomba atılıyor, korkmadın mı?’ diyorlar. İnanın oraya giderken Umreye gider gibi gittim. Aylarca Suriye’nin Türk köylerini dolaştım. Kalbimi açsanız, kalbimden Türk bayrağı çıkar. Amacımız Türklere yardımcı olmak. Bana inandılar, peşime düşüp bir güç oldular” diye konuştu.

Türklerin biraraya gelmeleri, birlik ve beraberlik içinde olmaları için aylarca yaptığı çalışmalar sonucu Türk muhalifleri örgütlediğini, 17’ye yakın doktor, 20’ye yakın avukat, 22-23’e yakın mühendisin yeraldığı büyük bir liste hazırladıklarını anlatan Faik Akyılmaz, “100 kişilik listeyle Halep Türkleri Meclisi kuruldu. Halep Türkleri Meclisini geçtiğimiz günlerde Zirve Park’ta gerçekleştirdik. Orada seçim yapılması tehlikeli olur diye burda yaptık. Seçime eski milletvekillerinden Mehmet Ceylan ve Ali Özdemir’de katıldı. 4 aday çıktı, Abdülmecit Ahmet Ağa isimli bir mühendis arkadaşımız en çok oyu aldı ve Halep Türkleri Temsilciler Meclisi Başkanı oldu. Suriye yeniden yapılanırken, Türklerin söz sahibi olmaları için bu meclis oluşturuldu. Gaziantep’te bir büro ve asıl Suriye’deki Cekke köyünde bir yer tutulacak” dedi.

TÜRKLERE BÜYÜK BİR KAPI AÇILDI

Meclisin göreve en yakın zamanda başlayacağını ifade eden Akyılmaz şunları söyledi:“Suriye’de 3 milyon Türk yaşıyorsa bunların yarısı Halep’tedir. Halep’in nüfusu 4.5, 5 milyon civarındadır. Her milletten insan yaşıyor Biz ordaki Türklerin, birlik beraberlik olmalarını istiyoruz. Burdaki seçimde de Koordinatör Valimiz Veysel Dalmaz, Sayın Valimiz Erdal Ata, Ak Parti il Başkanımız Ahmet Uzer, İl Genel Meclisi Başkanımız Menderes Karaduman da birlik beraberlik konuşmaları yaptı. Bu seçim faydalı oldu. Suriye’de yaşayan Türklere birlik beraberlik olmaları için büyük bir kapı açıldı. Ben Suriye’deki Türklerin gelecekte biraraya geleceklerine ve büyük bir güç olacaklarına inanıyorum, inandığım içinde ben bu çalışmayı yaptım.”

ESAD REJİMİ GİDECEK

‘Suriye’de yaşayan Türkler örgütlü değildi, bunlara hiçbir siyasi hak tanımamışlar, bunlara hiç siyasette bir yere aday olma hakkı vermemişler’ diyen Akyılmaz, “Bunları 40 yıllık Esad baskı rejimiyle yaşatmışlar, öyle bir kötü yaşamışlarki, birinin çocuğunu evinden alıyorlar, götürüyorlar aile nereye gittiğini soramıyor. Bu şekilde 20-30 yıl kaybolan insanlar var. Zaten bu Esad rejiminin yıkılması için bu ayaklanmalar oldu. En yakın zamanda da bu Esad rejiminin gideceğine orada yeni bir hükümet kurulacağına inanıyorum. Bu kurulacak hükümet içindede Türklerin büyük bir yeri olması için ben bu çalışmayı yaptım. Bu çalışmamız karşılığında inşallah orda yaşayan Türkler birlik beraberliklerini sürdürürlerse, büyük bir güç olacaklardır” şeklinde konuştu.

YARDIMLAR TÜRKLERE ULAŞMIYOR

Bu meclisin Türk devleti ile Halep’te yaşayan Türkler arasında mekik dokuyacağını söyleyen Akyılmaz, savaş sürecinde giden yardımlardan Türklerin de faydalanmalarının sağlanacağını belirtti. Akyılmaz şöyle konuştu:“Devletimiz çok büyük yardım yapıyor, ancak muhatap bulamıyor, kime yapacak nasıl yapacak, burdan giden yardımları takipte edemiyor. Bu yardımları bazıları alıp satıyorlar, yani Türklerin eline pek birşey geçmiyor. Azez, Kilis ve Karkamış Cerablus kapıları Arapların elinde, ordan giden yardımların hiçbir tanesi Türklere ulaşmıyor. Şu anda devletimiz Çobanbey kapısını açtı, 15-20 güne kadar faaliyete geçecek. Ordan giden yardımlar direk Türklerin eline geçecek.”

Savaştan dolayı, Türklerden Gaziantep’e fazla gelen olmadığını, kamplarda yaşayanların büyük çoğunluğunun da Arap kökenli olduğunu dile getiren Akyılmaz, “Türklerden, çok az gelen var, onlarda Gaziantep ve Kilis’te yaşıyor. Hiçbir Türk çadırda yaşamıyor varsada çok az. Gaziantep’e gelen Türk sayısı 30 bini bulur bulmaz. Bunun da yüzde 95’i fakir aileler. Hemen hemen zengin ailelerden Türk hiç gelmemiş. Fabrika sahipleri, köy ağaları evlerini terketmemişler. Evlerini terkedenler Halep’te bomba düşmüş, evi başına yıkılmış, ev bulamamış insanlar” şeklinde konuştu.

Suriye Halep Türkleri Temsilciler Meclisi Başkan Yardımcılıklarına Av. Muhammet Eyüp Zeydan, Av. Yusuf Silo, Dr. Muhammed Vecihi Cuma, Dr. Ahmet Bozan, Dr. Vasim Mahli, Eczacı Zafer Nahsen, Av. Abdulhamit Zahir, İşadamı Ali Alov, Av. Mahmut Berruk, Maruf Şaben, Abdulbasir Durmuş, Adnan Abdullah, Semir Alov, Mühendis Ahmet Aleç, Mühendis Muhammed Salih Kelhüseyin, Av. Muhammed Huso, Mali Müşavir Hazim Salih, Öğretmen Hasan Vayis, Av. İbrahim Hasan, Av. Mustafa İbrahim getirildi.