Aile ve Sosyal Poliitkalar Bakanlığı tarafından Gaziantep’e Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) açıldı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin tarafından bir süre önce aralarında Gazantep’in de bulunduğu 14 ilde pilot uygulama olarak ŞÖNİM açılacağını söylemişti. Altyapı hazırlıklarının tamamlanmasının ardından İstanbul, İzmir gibi illerle birlikte Gaziantep’te de ŞÖNİM açıldı. ŞÖNİM, tek kapı sistemiyle, yani bünyesinde sağlık personeli, polis, akademisyen, avukat ve bakanlığa bağlı çalışanları tek çatı altında toplayarak hizmet veriyor.

ŞÖNİM’LERİN ORTAK İSMİ “KOZA”

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından Gaziantep Valiliği’ne bağlı olarak açılan ŞÖNİM, Özel İdare Otoparkı’nın da bulunduğu Ömeriye Cami yanındaki Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na ait yerde hizmet vermeye başladı. ŞÖNİM ile hedeflenin şiddet olaylarına anında müdahale edebilmek ve şiddet olaylarının önüne geçmek. ŞÖNİM’lerin 2 yıl içerisinde 81 ilde de açılması planlanıyor. ŞÖNİM’lerin bütün illerdeki ortak ismi ise, “kadınların tek başına ayakta durmaya başlayacağı güne kadar kapalı bir yerde misafir edilmesi” anlamına gelecek, “koza” olacak.

TEK KAPI SİSTEMİ HİZMET

Aile ve Sosyal Politikalar Gaziantep İl Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, “Tek kapı” sistemi olarak tasarlanan merkezde şiddet mağdurlarına yönelik bütün işlemler, tek bir çatı altında gerçekleştirilecek. 7 gün 24 saat çalışacak ŞÖNİM’ler, kadının ekonomik, psikolojik, hukuki ve sosyal anlamda güçlendirilmesini hedefleyecek; merkezlerde “kadına etkili ve süratli hizmet” sunumu sağlanacak. Merkezde, şiddetin önlenmesi ve tedbir kararlarının izlenmesine, şiddet mağduru kişilere ve şiddet uygulayan veya uygulama ihtimali bulunan kişilere yönelik hizmet verilecek. Merkezde hizmetlerin etkin bir biçimde sunumuna yetecek sayıda psikolog, sosyal çalışmacı, sosyolog, çocuk gelişimcisi ve eğitimcisi gibi meslek elemanları ile sağlık personeli, kolluk görevlisi ve idari personel bulunuyor.

MAĞDURA HER TÜRLÜ HİZMET SAĞLANACAK

Özellikle kadına yönelik şiddetin önüne geçmeyi amaçlayan ŞÖNİM’e gördüğü şiddet şekli ne olursa olsun şiddet gören mağdur vatandaş başvurabilecek. Şiddetin şekline göre de 8 saat gibi kısa bir süre içinde durum tespiti yapılarak gerçekleştirilecek müdahalenin şekli belirlenecek. Bu kapsamda Tedbir kararının alınması, devamı, değiştirilmesi veya kaldırılması için müracaat edilecek. Daha sonra koruyucu ve önleyici tedbirler takibe alınacak. Ayrıca merkezde, şiddet görmüş veya mağdur kadına rehberlik ve danışma hizmetleri de sunulacak. Müdahale hizmetleri, barınma yeri sağlanması, geçici maddi yardım, rehberlik ve danışmanlık hizmetleri, hayati tehlikenin bulunması halinde geçici koruma altına alınması, kreş yardımı, çocuklar için burs, eğitim-öğretim, hukuki, tıbbi ve istihdama yönelik destek ve daha birçok şekilde yapılabilecek.

ALO 183 ŞÖNİM…

İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Denizli, Antalya, Mersin, Adana, Samsun, Trabzon, Şanlıurfa, Diyarbakır, Van ve Gaziantep’te pilot uygulama olarak açılan ŞÖNİM’lere alo 183 ve 155 polis hattından direk ulaşılabilecek.