Büyükşehir Belediyesi eski Genel Sekreteri Ali İhsan Sofuoğlu belediyelerin yüksek Düzenleme Ortaklık Payı (DOP) aldığından yakındı. Mimarlar Odası'nın yeni belediye başkanlarından beklentilerinin anlatıldığı dünkü toplantısında söz alan Ali İhsan Sofuoğlu, 1970'li yıllarda yüzde 25-30 olan DOP'un son yıllarda yüzde 65-70'lere çıktığını öne sürerek, bunun bir standarda getirilmesi gerektiğini söyledi.

KEYFİ UYGULAMALARDAN VAZGEÇİLMELİ

Esat Kaya Turgay döneminde buna bir usul, bir şekil getirildiğini söyleyen Sofuoğlu, "Yüzde 30'u kanuni DOP, yüzde 20'si de altyapı yapma karşılığında hibe olarak alınıyordu. Yani vatandaş altyapı ödemiyordu. Şimdi Kanuni DOP yüzde 40'a çıktı. Ama belediyelerin keyfi uygulamaları var, bazı durumlarda yüzde 65-70'leri istiyorlar. Vermezseniz sizi düzenlemenin, planlamanın içerisine almıyorlar. Vatandaşı zor durumda bırakıyorlar. DOP'un yüksek istenmesi arsa fiyatlarını yükseltiyor, buda daire fiyatlarını artırıyor, dolayısıyla vatandaş mağdur oluyor. Keyfi uygulamalardan vazgeçilmeli. DOP açık şekilde herkese eşit uygulanmalı" dedi.

HER YERE KENTSEL DÖNÜŞÜM YAPILMAZ

Bazı kurumlara plan yapma yetkisi verilmesini de eleştiren Sofuoğlu, "Kensel dönüşümün amacı, şehirleşmede eskimiş yerlerin düzenlenmesi, sosyal donatı alanlarının oraya konması için yapılan bir çalışmadır. Açık alana, boş araziye kentsel dönüşüm yapılır mı? İmar planlama yetkisini bu kurumlar kendi elinde tutuyorlar. Bunlara bir düzenleme getirilmeli. İstedikleri yeri kentsel dönüşüm ağı içerisine almamalılar" diye konuştu.

Meral KINACILAR