Makina Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Başar Küçükparmak, Gaziantep'te 450 bin konuttan sadece 160 bininin doğalgaza geçtiğini belirtti. Yeni imar alanlarından çok, kenar mahallelerin doğalgaza geçmesinin önemli olduğunu belirten Küçükparmak, hava kirliliğinin önüne geçilmesi açısından doğalgaza geçişin teşvik edilmesi gerektiğini belirtirken, "Kenar mahallelerde maliyeti daha ucuz olan doğalgaz sobası özendirilip, yaygınlaştırılabilir" dedi.

KOMBİ MALİYETİ YÜKSEK

Gazdaş'ın Gaziantep'te doğalgaz altyapısını bitirme noktasına geldiğini, ancak 450 bin konuttan sadece 160 bininin abone olduğunu belirten Başar Küçükparmak, "Devletin doğalgaza geçişleri teşvik etmesi gerekiyor. Burada kenar mahalleler önemli. Binalarda sorun yok. Ya merkezi sistem ya da kombi şeklinde insanlar doğalgaza geçiyor. Ancak kenar semtlerde, gazdaş evin önüne kadar altyapıyı götürmüş, ama kombi maliyeti yüksek olduğu için insanlar doğalgaza geçemiyor. Tesisat maliyeti yüksek tutuyor. Evin yalıtımına göre bazen kombi maliyeti 10 Bin TL'yi buluyor" diye konuştu.

KENAR SEMTLERDE HAVA KİRLİLİĞİ ÖNEMLİ SORUN

Kenar semtlerde ciddi şekilde hava kirliliği sorunu olduğunu belirten Küçükparmak, buralarda doğalgaz sobasını önerdi. Küçükparmak, "Dogalgaz sobasının tesisatı çok fazla olmadığı için maliyet de düşük oluyor. Doğalgaz sobası kombiye göre daha uygun. iki odaya doğalgaz sobası alıyorsunuz. Üstelik normal sobalara göre daha güvenli. Soba zehirlenmeleri anlamında daha kontrollü, tesisat anlamında daha kontrollü. Zehirlenme riski daha düşük. Her odadan ayrı baca çıkıyor. Isınma maliyeti de daha düşük. Kömüre göre daha avantajlı" dedi.

BİLGİ EDİNMEK İÇİN ODAMIZA BAŞVURSUNLAR

Doğalgaz sobasına geçmek isteyenlerin odaya başvurarak kendilerinden yardım alabileceğini söyleyen Küçükparmak, "Vatandaş bize gelerek soba mı, kombimi kullanırsak daha uygun olur diye fikir sorabalir" dedi. Meral KINACILAR