TÜRK Silahlı Kuvvetleri, Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) tehdit ettiği Süleyman Şah Türbesi'ne ulaşımın sağlandığı Şanlıurfa'nın Suruç İlçesi'nin Mürşitpınar Köyü sınırında önlemlerini artırdı. Güvenlik önlemlerinin en üst seviyede tutulduğu, onlarca tank ve zırhlı aracın konuşlandırıldığı sınır hattına Gaziantep 5'inci Zırhlı Tugay Komutanlığı'ndan da araç ve personel takviyesi yapıldı.

Suriye sınırındaki Mürşitpınar Sınır Karakolu'nda askeri tedbirler artırıldı. Türkiye'nin yurtdışındaki tek toprak parçası olan ve Mürşitpınar Köyü'ne 35 kilometre uzaklıktaki Süleyman Şah Türbesi'nin bulunduğu Caber Kalesi çevresinde kontrolü elinde bulunduran El Kaide bağlantılı İŞİD örgütünün tehdidinin ardından, sınırda önlemler en üst seviyeye çıkarıldı. Sınır hattında bulunan mevcut nöbet kulübelerine ilave kulübeler yapılarak askerler konuşlandırıldı. Sınır hattında zırhlı araçlarla yapılan devriyelerin sayısı artırıldı. Sınır hattında bulunan 2'nci Hudut Tabur Komutanlığı bahçesinde ise onlarca tank ve zırhlı aracın park halinde durduğu görüldü.

ARAÇ VE PERSONEL TAKVİYESİ

Öte yandan, son günlerde yaşananların ardından sınırdaki 2'nci Hudut Tabur Komutanlığı'na, zırhlı araç ve personel takviyesi yapıldı. Hafta sonu Gaziantep'te bulunan 5'inci Zırhlı Tugay Komutanlığı'ndan sınıra, aralarında hava savunma sistemi ile füze bataryalarının yanı sıra tank ve obüslerin bulunduğu zırhlı araç ile personel takviyesi yapıldı. Gaziantep'ten gönderilen birliklerin ve zırhlı araç ile bataryaların önceden belirlenen sınıra hakim noktalara konuşlandırılacağı bildirildi.

TÜM SINIR KAPILARI MUHALİFLERİN ELİNE GEÇTİ

HATAY'IN Yayladağı İlçesi'ne giriş çıkış sağlayan Suriye'nin Keseb Sınır Kapısı'nın da pazar gününden itibaren muhaliflerin eline geçmesiyle, Suriye ile Türkiye arasında Mardin'den Hatay'a kadar tüm sınır kapılarıında Esad rejimi kontrolü kaybetti. Suriye ile Türkiye arasında yer alan bazıları sadece demiryolu geçişi sağlayan 877 kilometrelik sınır hattında 12 sınır kapısının bazıları kapalı olurken, Keseb'in ÖSO'nun eline geçmesiyle birlikte Suriye'nin Türkiye sınır kapılarının kontrolü, zaman zaman denetimi sağlayan muhalif gruplar değişmesine rağmen şöyle oldu:

IŞİD'in kontrolünde olan kapılar: Carablus (Karkamış-Gaziantep), Çobanbey (Kilis Çobanbey) Demiryolu, Telabyat (Akçakele-Şanlıurfa), Kamışlı (Ceylanpınar-Şanlıurfa).

ÖSO'nun kontrolünde olan kapılar: Es-Selame (Öncüpınar-Kilis), Bab-AL Hava (Cilvegözü/Reyhanlı-Hatay), Keseb (Yayladağı-Hatay), Dırbesiye (Şenyurt/Kızıltepe-Mardin).

PYD'nin kontrolünde olan kapılar: Girmeli (Nusaybin), Serakaniye (Ceylanpınar-Şanlıurfa), Kobani (Suruç-Şanlıurfa.) Bu kapı geçici olarak açıldı, sadece yaralı geçişi ve insani yardım yapılıyor).

Birkaç ay öncesine kadar sınırda resmi olmayan bazı geçiş yolları daha varken, Türkiye giderek bu geçişlere sınırlama getirdi. DHA