İlk olarak Gaziantep Üniversitesi Akademik Yıl Açılış törenine katılan Şimşek, öğrencilere verdiği ilk derste, bütçenin beşte birini eğitime harcadıklarını, eğitimde özel sektörün payını artıracaklarını söylerken, öğrencilere şirket kurun tavsiyesinde bulundu. Vatandaşlara "yastık altında altın tutmayın" çağrısında bulunan Şimşek, "Gelin Merkez Bankasında saklayalım. Bunun karşılığında da yılda 2,4'ün biraz üzerinde gelir sağlayalım.Şu ana kadar 5 bin kişi, bir ton altın getirip kira sertifikası veya tahvil aldı. Bu da yaklaşık 150 milyon liraya tekabül ediyor. Yastık altında 2 bin 200 ton altın olduğunu tahmin ediyoruz" dedi.

BAŞ DÖNDÜRÜCÜ PROGRAM

Şimşek, Şahinbey Belediyesi'nin öğrencilere aşure dağıtım töreni, Engelsiz Vatandaşlar için Yaşam Merkezi Temel Atma Töreni, Ziraat Bankası İbrahimli Şubesi Altın Hesabı Açılması, 19 Ekim Muhtarlar günü nedeniyle Şahinbey Belediyesi Muhtarları ile Programın ardından Akkent Mahallesi'nde Abdülkadir Yüksel Parkı Açılışına katıldı.2018 yılında bitirilmesi planlanan ve bütçesinin Kuveyt Hükümeti’nin fonundan alınan yaklaşık 18 milyon TL hibe ile sağlanarak yapılacak olan Engelsiz Yaşam Merkezi'nin temelini atan Şimşek, “Bu proje örnek olacak ülkemize. İnşallah diğer kurumlarımızın belediyelerimizin önderliğinde bu merkezlerin sayısı Türkiye’de çoğalacak" dedi.

simsek-001.jpg

BORÇLULUK ARTIYOR

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Gaziantep Üniversitesi Mavera Konferans Salonu'nda, üniversitenin akademik yıl açılışı dolayısıyla ilk dersi verdi. Dünyanın büyük bir borç birikim sürecinde olduğunu, uzun vadede küresel belirsizlik, jeopolitik risklerle karşı karşıya olduğunu söyleyen Şimşek, yatırımların her zaman esas olduğunu, kalıcı refahın da bu sayede gelişebileceğini vurguladı. Şimşek, şöyle konuştu:"Gerek gelişmiş gerekse gelişmemiş ülkelerde borçluluk hızla artıyor. Dünya genelindeki gelir dağılımında adaletsizlik arttı. İslamafobi, ırkçılık gibi yeni trendlerin arkasında korkular var. İstihdam konusundaki tehditler ve korkular, gelir konusundaki adaletsizlik gibi unsurlar da bunlardan birkaçı." diye konuştu.

simsek1.jpg

AB İLE BAŞA BAŞ GELECEĞİZ

Türkiye'nin Çin ve Hindistan hariç kendisine benzer ülkeleri geride bırakarak yoluna devam ettiğini belirten Şimşek, konuşmasını şöyle sürdürdü:"Böyle gidersek AB ile başa baş hale gelmiş olacağız. Geçen sene küresel kriz nedeniyle yüzde 3 büyümüş dünya. Biz de darbe gibi büyük badirelere rağmen dünya kadar büyümüş. Bu sene ise 5 civarı beklentimiz var. Bazı kesimeler 'Efendim büyüme bize yansımıyor' diyorlar ama sene başından bu yana 800 binden fazla kardeşimize iş bulmuşuz. Bunu konut, beyaz eşya, otomobil satışında, yurt dışına çıkan turist sayımızda görebilirsiniz."

simsek4.jpg

ŞİRKET KURUN

Öğrencilere ve akademisyenlere de seslenen Şimşek, "Mezun olmadan önce mutlaka birkaç yerde çalışın. Bu üniversiteler ilim merkezi ama bir o kadar da piyasaya iş gücü yetiştirmek. O yüzden üniversiteler sanayiden kopuk olmamalı. Öğrencilerimiz, fikirlerinizi hayata geçirin, şirket kurun, sektörlerle ortak bir şeyler yapın ve bilgiye dayalı politikalar geliştirin." dedi.

YASTIK ALTINDA TUTMAYIN

Yatırımları daha da artırmak istediklerini, o nedenle vatandaşa "yastık altında altın tutmayın" çağrısında bulunduklarını anımsatan Şimşek, "Gelin Merkez Bankasında saklayalım. Bunun karşılığında da yüksek gelir verelim, çalınma riskini bertaraf etmiş olalım ve size de yılda 2,4'ün biraz üzerinde gelir sağlayalım. Yani yatırım sistemi geliştirelim, Merkez Bankamızın rezervlerini artıralım. Aslında imkanlarımız var ama imkanlarımız atıl ve yastık altında duruyor." şeklinde konuştu.

EN FAZLA PAY EĞİTİME

Bütçenin beşte birini eğitime ayırdıklarını belirten Şimşek, "Derslik konusunda sorunu çözdük. İstanbul, Gaziantep gibi birkaç yer derslik soruna sahip. Okul bazlı bütçeye geçeceğiz. Hayat boyu öğrenme merkezlerini devreye sokacağız. Çünkü 4. sanayi devrimi hepimizin yeniden eğitime tabi tutulmasını gerektirecek. Okul öncesi eğitimi yaygınlaştıracağız ve eğitimde özel sektörün payını artıracağız. Meslek ve teknik liselerinin toplam lise mezunları arasındaki payın yüzde 34'ten yüzde 52'ye çıktı. Hedefimiz lbu oranı yüzde 60'a yükseltmek" dedi.

GÜR: GELECEĞE HAZIRLIYORUZ

Rektör Prof. Dr. Ali Gür de Türkiye'nin sayılı üniversiteleri arasında yer alan Gaziantep Üniversitesi olarak öğrencilerini bir yandan akademik olarak donatırken bir yandan da ahlaklı, etik duyguları gelişmiş, tartışmayı bilen, çatışmadan uzak bireyler olarak geleceğe hazırlamaya çalıştıklarını söyledi.

AŞURE DAĞITTILAR

Konuşmaların ardından Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, beraberinde Vali Ali Yerlikaya, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Rektör Prof. Dr. Ali Gür ile yerleşke içerisinde öğrencilere aşure dağıttı.

GAZİANTEP ÖNEMLİ BİR ÖRNEK

Şimşek, daha sonra Büyükşehir Belediyesince Şahinbey ilçesinde inşa edilecek Engelsiz Yaşam Merkezi’nin temel atma törenine katıldı. Sosyal belediyeciliğin önemine işaret eden Şimşek, Gaziantep’in de bu konuda önemli bir örnek olduğunu kaydetti. Başbakan Şimşek, kendilerinden önce 5 bin 777 engelli çalışırken, bugün 49 bin engellinin istihdam edildiğini belirterek, "Bugün çok şükür 49 bine yakın engellimizi istihdam ettik. Çünkü biz insanı merkeze alıyoruz. Şu anda Milli Eğitim Bakanlığımız 462 bin engelli vatandaşımıza eğitim imkanı sunuyor” dedi.

ŞAHİN:HERKES MUTLU DEĞİLSE BİZDE DEĞİLİZ

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de engelliler açısından fırsat eşitliği oluşturmak için çalıştıklarını dile getirerek şöyle konuştu:"İki milyonluk şehirde herkes mutlu ve huzurlu değilse biz de değiliz. Bereketi artırmak için engelli kardeşlerimizle birlikte hareket etmeliyiz. O yüzden göreve geldiğimiz günden bu yana tüm engelli bireylerinin hayatına dokunup ekonominin içine katmazsak başarılı olamayız. Merkezin inşaatı bir yılda tamamlanacak ve engelliler fizyoterapi imkanı bulacak. Merkezde ayrıca meslek edindirme kursları da olacak" dedi.

enese.jpg

MERKEZDE NELER VAR?

Tesisin bütçesinin Kuveyt Hükümeti’nin fonundan alınan 5 milyon dolar (yaklaşık 18 milyon TL) hibe ile sağlandığını belirten Şahin, "Merkez ortalama 10 bin metre kare arsa üzerine toplamda 13 bin metre kare kapalı alandan oluşacak. Türkiye’deki engelli merkezleri arasında en büyüğü Gaziantep’te olacak. Merkezde kapalı Yüzme, hidroterapi havuzu, çok amaçlı kapalı spor salonu, fitness salonu, fizik tedavi birimi, sergi salonu, konferans salonu, meslek atölyeleri, engelsiz kreş, engel guruplarına özel eğitim bölümleri, nefes evi, kapalı ve açık otopark, kafeterya gibi bölümler var" dedi.

1 TON ALTIN GETİRDİLER

Şimşek, Ziraat Bankasının İbrahimli Şubesi'ni ziyaret ederek, altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikasına başvuran vatandaşlarla görüştü. Burada konuşan Şimşek, "Şu ana kadar 5 bin kişi, bir ton altın getirip kira sertifikası veya tahvil aldı. Bu da yaklaşık 150 milyon liraya tekabül ediyor. Yastık altında 2 bin 200 ton altın olduğunu tahmin ediyoruz. Sistemle beraber altın sahibi, altınını Hazinenin güvencesine veriyor. Böylelikle de hem çalınma veya kaybolma riskinden kurutuluyor. Tasarrufları ekonomiye kazandırmak lazım. Çünkü şu an atıl bir kaynak. Tahminen şu an ülkemizde 100 milyar dolar yastık altında altın var. Bu çok büyük bir kaynak." dedi.

MUHTARLARLA BULUŞTU

Şimşek, Şahinbey Belediyesinde muhtarlarla düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, vatandaşlara ulaşma konusunda hizmetin temelini muhtarların oluşturduğunu dile getirdi. Daha iyi hizmetler üretebilmesi için muhtarlara yönelik Gaziantep'teki belediyelerin sunduğu inisiyatiflerin takdir edildiğini anlatan Şimşek, devleti temsil eden muhtarların toplumun huzuru konusunda da sorumluluk aldığını vurguladı. Şu an toplumsal huzurun iyi bir şekilde sağlanabilmesi için herkese sorumluluk düştüğünü ve muhtarların da önemli katkılar sağladığını aktaran Şimşek, muhtarların yaşam kalitesini artırmaya ve özlük haklarının sağlanmasından statülerinin gelişmesi konusunda yapılan çalışmaları anlattı.

esese.jpg

KENTSEL DÖNÜŞÜM

Kentsel dönüşüm çalışmalarına da değinen Mehmet Şimşek, "Önceki hükümet döneminde plansız yapılar oluşmuş. İnsan onuruna yakışmayan bir sürü yapılaşma. Belediyelerimiz de bu sorunu çözmek için üstün çaba gösteriyor. Buna da destek vermeniz gerek. Bu çok önemli. Hep birlikte hareket edersek başarabiliriz. Bu şehir çok farklı. Muazzam bir ilerleme yaşandı, daha iyisini de yaşamalıyız." değerlendirmesinde bulundu. HABER MERKEZİ