Üniversite işinin bir sadaka-i cariye olduğunu kaydeden Şimşek, Türkiye’nin önde giden iş adamlarının eğitime kaynak aktarmasının ve güçlü bir şekilde destek vermesinin Türkiye'nin kalkınması ve kalıcı refah açısından çok kritik önem taşıdığını aktardı.

Vali Ali Yerlikaya, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ali Gür, Sanko Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ahmet Sınav, Sanko Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, öğretim üyeleri ve öğrencilerin katıldığı açılışta Başbakan Yardımcısı Şimşek, ilk dersi verdi. Şimşek, derste Türkiye'nin yapısal reformları ve geleceğiyle ilgili yatırımları anlatarak, küresel ekonominin zor bir durumdan geçtiğine dikkat çekti.

KALKINMAYA ÖNEM VERİYORUZ

Devletin bütçesinin yüzde 20'sinin eğitime ayrıldığını vurgulayan Şimşek, vergi gelirlerinin de yüzde 25’inin eğitime harcandığını dile getirdi. Eğitime erişimde çok ciddi mesafe katettiklerini ancak kalite açısından OECD ortalamalarının hala gerisinde olunduğuna değinen Şimşek, özel sektörün okul öncesinden doktora programı düzeyinde rekabet ortamını geliştirmesi ve bu çerçevede memleketin kalkınmasına destek vermesini önemsediklerini ifade etti. Bu konuda gelişmiş ülkelerle aranın kapandığını ancak hala arzulanan yerde olunmadığını anlatan Şimşek, Türkiye’nin başarılarının yanı sıra karşı karşı olduğu yapısal sorunlara ve reform gündemine ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.

EKONOMİYE ENTEGRE BİR ÜLKE

Türkiye’nin bir ada değil, küresel ekonomiye entegre bir ülke olduğuna işaret eden Şimşek, "Dünya ekonomisinde hakikaten şu anda küreselleşmeyle ilgili soru işaretleri var. Muhtemelen küreselleşme çok uzun bir süredir dünyayı küçültmüştür. Dünya ekonomisinde olup bitenleri anlamadan Türkiye’yi anlamak zordur" ifadelerini kullandı.

NÜFUS YAŞLANIYOR

Mehmet Şimşek, nüfusun da yaşlandığını, çalışma çağındaki nüfusun azaldığını ve yatırımlarda ise artışın çok cılız olduğunu söyledi. "Yatırımlarda en zayıf dönem 2008 sonrası dönemdir. Halbuki 2008 sonrası dönem küresel faizlerin dünya tarihinde en düşük olduğu dönemdir." değerlendirmesinde bulunan Şimşek, geleceğe ilişkin güven bunalımı olduğunun altını çizdi.

DOLARIN ARTIŞI

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, bu aralar en çok konuşulan konulardan birinin doların yükselişi olduğunu ifade etti. 13 yılda doların en hızlı yükselişini son dönemde gösterdiğine dikkati çeken Şimşek 1990’lı, 2000’li yılların başında da böyle bir sürecin yaşandığını anımsattı.

KONUKOĞLU: SORUMLUYUZ

SANKO Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, üniversite ve hastaneyi sosyal sorumluluk olarak gördüklerini belirterek, “Bu üniversite, hastane ve okullar bizim sosyal sorumluluklarımızdır. Hiçbir zaman kazancı öne sürmedik. Üniversitemizin ve hastanemizin Gaziantep’e, bölgemize ve Ortadoğu’ya iyi hizmet vereceğine inanıyorum. Vakıf olarak her konuda sosyal sorumluğa devam ediyoruz ve bundan sonra da devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

SINAV: HEDEF EN İYİ

SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Sınav, “Kuruluşumuzdan beri en iyisini yapmayı hedefledik ve kalitemizi yükseltmeye çalışarak devam ediyoruz. 3 yıldan beri hep üretken ve uyum içerisinde çalıştık. Bölgemiz dünya medeniyetlerine beşiklik etmiş bir bölgedir. Bu bölgenin insanı istediği zaman bölgenin yoksulluğunu aşıp başarabilmektedir. Tarih boyunca bilime hükmeden medeniyetler dünyaya da hükmetmişler. Birinci amacımız kendini ve hayatı doğru okuyan profesyoneller yetiştirmektir. Hedefimiz bölgemizin en iyi üniversitesi hayalimiz ise dünyanın en iyi üniversitelerinden biri olmaktadır” diye konuştu. AA - DHA