TDV Zennup Çağdaş Yükseköğretim Kız Öğrenci Yurdu’nun ev sahipliğindeki programda, göç sorunu konuşuldu. Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Suriye’den dalga dalga gelen düzensiz göçü başarıyla idare eden Gaziantep Göç Yönetimi Modelini “birlikte yaşamak” felsefesi üzerine kurduklarını bildirdi.

7 YIL ÇOK AĞIR GEÇTİ

Başkan Şahin, “2011 yılından bu yana insani ve vicdani olarak biz ne yapmalıyız sorusunun yanıtını bulmak için sorun çözmeye çalıştık. Türkiye’nin uyguladığı açık kapı politikası kapsamında komşularla empati yaparak bu süreci en az zararla yönetebilirizi düşündük, ama 7 yıl çok ağır geçti. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde başta Gaziantep olmak üzere çok sayıda il, bu yükü hep birlikte kaldırdı. Bu işin bütçe yönetimi çok önemli, AB ile bu çerçevede yapılan anlaşmaların hızlı bir şeklide söz verilen rakamların yerine getirilmesini bekliyoruz, ekonomik bakımından destek gelmezse sürdürülebilirlik sıkıntıya düşer. Herkes kendi sorumluluk ve yükümlülüğünü uygulamaya almasını gerektiren bir tabloyla karşı karşıyayız. Dünya’daki göç politikalarını, sosyal uyum, entegrasyon nasıl sağlanmaya yönelik araştırma yaptık, orta ve uzun planlamalı acil eylem planı hazırladık. Modelin temel felsefesi; birlikte yaşamak, birlikte paylaşmak üzerine kurduk. Göç, terörizmin, ırkçılığın, radikalizmin bir sonucudur, aslında göçü yönetemediğimiz için bu sonuçla uğraştığımızı, aslında sonucu iyi yönetebilmemiz için başa dönüp, göçü önleyici tedbirler almamız gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.

4 ANA BAŞLIĞI ÖNE ÇIKARDIK

Şahin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile açık iş varsa buralara ilk olarak Türk vatandaşlarını, ardından da yüzde 10 kotayla mültecileri sisteme koyan "birlikte yaşam birlikte çalışma modeli" oluşturduklarını dile getirerek, binlerce kişiye Türkçe kursları açtıklarını söyledi. Gaziantep Müftüsü Ahmet Çelik ise, Gazianteplilerin paylaşmayı çok sevdiklerini şehrin yönetiminde herkesin söz sahibi olmasıyla şehirde huzurun yaygınlaştığını bildirdi. BÜLTEN