Cihazınızın donanım özelliklerine bağlı olarak zararlı yazılımlar okuma, yazma veya data yayınlama yaparken çok ciddi performans sorunları yaratabiliyorlar. Kısaca cihaz performansındaki düşüşler zararlı yazılımların işaret ışıkları olabilir. Cihazınızın hafıza (RAM) ve işlemci (CPU) yükünü gösteren yazılımlar konuyla ilgili olarak size bilgi verebilir. Mobil zararlı yazılımlar çoğu kez gelen veya giden çağrıların düşmesinden ve görüşmelerin kesilmesinden de sorumlu oluyor.

Eğer bu tip sorunları sadece belirli mekanlarda değil de GSM şebekesinin iyi olması gereken yerlerde de yaşıyorsanız biri veya bir şey konuşmanıza kulak misafiri oluyordur veya arka planda yaptığı ağır işler nedeniyle görüşme kaliteniz düşüyordur. Bazı okuyucularımız ise güvenli şifre kullanımı için ne yapmaları yönünde soruları var.

Bu konuyla ilgili duyarlı okuyucularımdan Ahmet Toprak beyin önerdiği 'Lastpassücretsiz ve etkileyici bir yazılım. Şifrenizi şifreleyerek LastPass sunucuları saklıyor. Bu sayede herhangi bir bilgisayarda bütün şifrelerinizden ve hesaplarınızdan yararlanabiliyorsunuz. İnternet tarayıcı üzerinden ya da tarayıcı eklentisinden LastPasse ulaşabiliyorsunuz. Hatta sık kullanılanlara da ekleyebilirsiniz. Ancak LastPass mükemmel değil.

Standart ayarlarda internet tarayıcınızı sistemde tutuyor. Bu durumda bilgisayarınızı kullanan biri sizin ziyaret ettiğiniz siteleri ziyaret ettiğinde otomatik giriş yapmış oluyor. Bu ayarı değiştirmenizi tavsiye ederim. Kimi araştırmacılar da bu tür yazılımların içine konan bir kod ile şifrelerinizin başka bir yere gönderilmesi olasıdır. Kodu bilmeden şifreyi öğrenemezler derseniz de şundan yola çıkarak açıklayayım. Her otelde kat görevlilerinde anahtar bulunmaktadır.

Bu anahtar her kapıyı açabilmektedir. Bilmem anlatabildim mi?

Şifre için kafa yoran birisi için, günümüzde herhangi bir teknolojik cihazın hacklenmesi, artık alışılagelmiş bir durum. Pek tabi herhangi bir cihazı hacklemenin birçok yolu var ama konu akıllı telefon olduğu zaman, kişi şifresini girerken parmaklarına şöyle bir bakmak bile yeterli olur.

Omuz üstünden yapılan takip ile bugüne kadar birçok telefon, sahibi dışında kullanıcılar tarafından şifre ihlaline uğramış durumda. Her ne kadar günümüzdeki birçok telefon üreticisi kamera ve bazı yazılımlar ile şifreleri daha zor ele geçirilebilir hale getirmiş olsalar da hacklenme oranları halen bir hayli yüksekte seyrediyor.

Massachusetts Lowell Üniversitesinden bir gurup araştırmacı, iPad şifresini hiçbir ekran izine gerek kalmadan ele geçirmeyi başarmış bulunuyor. Kullandıkları teknik içerisinde kamera büyük rol oynuyor ve işi kolaylaştıran şey, kilit ekranındaki tuş takımının statik olması. Ürettikleri yazılımın ekran üzerindeki parmak hareketlerini tahmin etmesiyse tamamen kullanılan kameralara bağlı...

Araştırma ekibi Google Glassın kamerası ile kaydettikleri görüntüleri özel yazılımla taratıp, üç metre mesafedeki bir iPadin dört rakamlı şifresini, parmak hareketlerini değerlendirerek, yüzde 83 ile 90 ihtimalle tahmin edebiliyorlar. Daha iyi bir kamera ile bu oranın yüzde 100e kadar çıkması, mesafenin ise 44 metreye kadar uzaması mümkün. Bu durum ileride büyük sorunlara yol açabilecek tehlikelere gebe. Nitekim aynı ekibin, Android işletim sistemi üzerinde, kamera ile parmak izini takip etmek isteyenlerin cihazlarının kafasını karıştıracak, farklı bir proje üzerinde çalışıyor. Gelelim güvenli şifre oluşturmaya. Şifrelerin güçlü ve korunaklı olması için en az 8 haneli seçmek durumundayız. Günlük hayatınızdan kolay hatırlayacağınız herhangi bir cümle kullanabilirsiniz. Atasözlerinden,

Şarkı sözlerinden, şiirlerden, seçeceğiniz cümlelerin aralarında rakamlar ve özel karakterler kullanarak çok daha güçlü bir parola oluşturmanız mümkün. Bir elin nesi var, iki elin sesi var.

--> 1Env,2Esv. 10 Yılda 15 milyon genç yarattık her yaştan.

--> 10Y15mgyhy. Ben 1996 yılının 7. ayında mezun oldum

--> B1996y7. Mezuniyet tarihim 1998 yılının 4. ayıdır.

--> Mt98y4.a. Bu kurallara uygun parola oluştururken genelde yapılan hatalardan dolayı saldırganların ilk olarak denedikleri parolalar vardır. Bu nedenle parola oluştururken aşağıdaki önerileri de dikkate almak gerekir. Kişisel bilgiler gibi kolay tahmin edilebilecek bilgiler parola olarak kullanılmamalıdır. (Örneğin doğum tarihiniz, çocuğunuzun adı, soyadınız, vs. gibi) Sözlükte bulunabilen kelimeler parola olarak kullanılmamalıdır.

Çoğu kişinin kullanabildiği aynı veya çok benzer yöntem ile geliştirilmiş parolalar kullanılmamalı. Karakter ve rakam oluşturan şifreleri daha güvenlidir.