TBMM Adalet Komisyonu'nda, HSYK Kanun Tasarısı maddeleri üzerine yapılan tartışmalarda CHP Gaziantep Milletvekili Ali Serindağ komisyon başkanı Ahmet İyimaya’yı “toplantıyı hukuka uygun olarak yönetin, hukuka karşı hile yapmaktan vazgeçin” diye uyardı. Serindağ, “oldu olacak Mevcut yasada ‘kurul’ deyimini kaldırın, ‘kurul’ deyiminin yerine ‘Bakan’ı yerleştirin, işi bitirin” dedi.

CHP Gaziantep Milletvekili Ali Serindağ TBMM Adalet Komisyonu'nda yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Sayın Başbakan 2010 sonrası HSYK’yı yeniden oluştururken “HSYK'da kaymak tabakayı yıkıyoruz” demişti. İşler Hükûmete göre yürürken, Hükûmete göre hiçbir sorun yokken toplumun değişik kesimlerinden gelen yakınmalar hiç dikkate alınmadı. Sonra ne olduysa oldu, HSYK, birden bire darbeci, değiştirilmesi gereken, Hükûmete operasyon yapan bir kurul hâline geldi… Başbakan şimdi “HSYK suç işledi, bunları kim yargılayacak? Yetkim olsa yargılarım.” noktasına geldi. İşte, bu tasarı Anayasa’ya bu nedenle aykırı. Yani, “HSYK üyelerini nasıl yargılarım?” amacını güden bir tasarı…"

ANAYASAYA AYRIKI

"Emniyeti hallaç pamuğu gibi attınız. Emniyetin ihtisas sahibi şubelerini dağıttınız" diyen Serindağ, "Ondan sonra, tabii, yargıya bir şey yapmak lazımdı, yargıya o neşteri atabilmek için bu kanunu değiştirmeniz lazım, Anayasa’ya aykırı olarak. Bunun tek nedeni, Emniyette yapılanın meri mevzuatla adliyede yapılamamasıdır. Şimdi, yeni gelen bu teklif yasalaşırsa A’dan Z’ye oradaki tüm görevliler değişecek, Genel Sekreter dâhil, oradaki idari personel dâhil, tetkik hâkimleri dâhil, müfettişler dâhil, herkes değişecek. Böyle yapmakla onların yargıya gitme imkânlarını da ortadan kaldırıyorsunuz ve adil yargılanma hakkını da ihlal ediyorsunuz. Bu, Anayasa’ya aykırılık teşkil eder… Siz bu teklifi yasalaştırmakla Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunu tamamen Bakanlığın bir şubesi hâline getireceksiniz, yani yargının yönetimini tümüyle yürütmeye devredeceksiniz. Bu, tamamen Anayasa’ya aykırıdır, kuvvetler ayrılığı ilkesine aykırıdır, yargı bağımsızlığına aykırıdır, tabii hâkim ilkesine aykırıdır" şeklinde konuştu.

BURASI HUKUK DEVLETİ

Serindağ açıklamasında şu görüşlere yer verdi: "Türkiye’de ilk defa oluyor, bir cumhuriyet savcısının adli kolluğa verdiği talimat adli kolluk tarafından yerine getirilmiyor. Bu bir Anayasa krizidir, bu yargı ve yürütme bir arasındaki krizdir. İkincisi: Şimdi, TIR durduruluyor, savcı arama emri veriyor, vali diyor ki: “Bunu arayamazsınız.” Şimdi, bakın, ben de valilik yaptım. Memurin Muhakematı Hakkında Kanun diye bir kanun var. Bakınız, bir soruşturma yapmak için idari mercilerden izin alma keyfiyeti yeni değildir. Zaten, Anayasa’da da vardır. Bu da ona müsterihtir… Cumhuriyet savcısı delilleri toplar, delil tespitini yapar, ortada soruşturmaya gerek görür ise soruşturma yapmak için izin ister. Yoksa, cumhuriyet savcısı delil toplamak için izin istemez. Bu, hiçbir şeklide kabul edilebilir bir durum değildir. Ama, izin merci isterse izin vermeyebilir, o ayrı bir şeydir fakat cumhuriyet savcısının delil toplamasına, gerekli tespitleri yapmasına kimse engel olamaz ve bu bir anayasal suçtur, ister sayın vali olsun ister Sayın Bakan olsun, Başbakan olsun, kim olursa olsun öyle bir şey yok. Burası bir hukuk devleti ise böyle bir şey olamaz… "

HABER MERKEZİ