Arıkan, mevcut sistemin yolları daralttığını, daha küçük caddelerde tesis edilemediğini belirtirken "Ayrıca kavşaklarda dönme zorluğu, emniyet mesafeleri sorunları, ağaç kesme ve görüntü kirlililiği gibi birçok olumsuzlukları da beraberinde getiriyor. Raylı sistemlerde akülü sistem, elektrik direklerine ihtiyaç duymadığımız bir sistem. En önemlisi de elektrik kesintilerinde ulaşım kesilmiyor" dedi.

ŞEHRİMİZE BU SİSTEM DAHA UYGUN

İslim Arıkan, büyük kentlerimizde olduğu gibi, Gaziantep’te de, iş gücü, zaman kaybı, konfor açısından toplu taşımacılığın öneminin her geçen gün arttığını, toplu taşımada raylı sistemlerin en etkili örneklerden biri olduğunu dile getirdi. Yapısı itibarı ile mevcut raylı sistemlerin elektrik enerjisi havai hatlarla sağlandığını ifade eden Arıkan, "Fakat bu durum sürekli gelişen, büyüyen Gaziantep’te de, çift yönlü rayların döşenmesine zorunluluk getirmesi ve yolları daraltması, daha küçük caddelerde tesis edilememesi, kavşakları dönme zorluğu, emniyet mesafeleri sorunları, ağaç kesme, görüntü kirlililiği gibi birçok olumsuzlukları da beraberinde getirmektedir" diye konuştu.

AVANTAJLARI VAR

Raylı sistemlerde akülü sisteme geçilmesini, mevcut sistemin akülü sisteme göre revize edilmesini öneren Arıkan, "Akülü sistemin pek çok avantajı var. Raylı sistemlerde akülü sistem, elektrik direklerine ihtiyaç duymadığımız bir sistemdir. Akülü raylı sistemlerin, dar caddelere girme imkanı, büyük kavşaklarda U dönüşü , tek yönlü hat tesis etme, altyapı maliyetlerinin sadeleştirilmesi ve azaltılması, hava şartlarından etkilenmeme, küçük caddeler için ihtiyaca göre küçük vagonların kullanılması ve bunun getireceği avantajları vardır. Bu sistemlerde ileriye dönük altyapı planlama endişeleri olmayacaktır. En önemlisi de elektrik kesintilerinde ulaşımın kesilmemesidir. Akülü hafif raylı sistemler günümüzün geçerli ve gerçekçi yaklaşımıdır."

KONYA'DA UYGULANIYOR

Elektrik Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi olarak, şehrimiz için vizyonel, ihtiyaçlara cevap veren etkin projeleri her zaman önerdiklerini ve önermeye devam edeceklerini söyleyen Arıkan,"Birçok gelişmiş ülkede ve Türkiye’ de de Konya’ nın belirli bir bölgesinde akülü sistem uygulanıyor. Enerji açısından da önemli derecede tasarruf sağlanacaktır. Örnek şehrimizin de buna ihtiyacı vardır. Biz bu konuyu Kasım ayında İnşaat Mühendisleri Odası ile birlikte gerçekleştireceğimiz 6. Enerji Forumu’nda da gündeme getireceğiz" şeklinde konuştu. Meral KINACILAR