GASKİ Genel Müdürü Fahreddin Uslusoy, Kartalkaya Barajı'nda ciddi bir azalma söz konusu olduğunu ama şehirde su sıkıntılı yaşanmayacağını söyledi.

Uslusoy, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin içme suyu ve yağışlar açısından sıkıntılı bir dönem geçirdiğini belirterek, “Malumunuz olduğu üzere ülkemiz özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi içme suyu ve yağışlar açısından sıkıntılı bir dönem geçiriyor. 2013 yılında 2012 yılına göre yağış daha az oldu. Bulunduğumuz bölge itibari ile söyleyeyim. Tabi 2014 yılının başında da bu sıkıntının devam edeceğini yavaş yavaş hissediyoruz. Şu anda yağışlar

başladı ama geçen yılla 2012 sonu 2013 başıyla bir yıl sonrasını bugünleri mukayese ettiğimizde bir önceki yıla göre ciddi oranda düşüş var” dedi.

DOLULUK YÜZDE 30

Gaziantep’in içme suyunun büyük çoğunluğunun temin edildiği Kartalkaya Barajı’ndaki su seviyesinde ciddi bir azalma olduğunu kaydeden Uslusoy, “Bizim şu anda içme suyunu temin ettiğimiz Kartalkaya barajındaki su seviyesinde ciddi bir azalma var. Bir önceki yıl yüzde 100 dolu iken barajımız şu anda barajdaki doluluk oranı yüzde 30’lar civarında. Tabi ümit ediyoruz ki şu andaki içinde bulunduğumuz dönemdeki yağışlar devam eder; özellikle kar yağışı ile birlikte barajımız Nisan ve Mayıs aylarında tamamen dolacağını planlamaktayız” açıklamasında bulundu.

SUYU TASARRUFLU KULLANIN

Yaşanan kuraklığın şehirdeki içme sularını etkilemeyeceğini kaydeden Uslusoy, rezervlerin kritik noktada olduğunu hatırlatarak vatandaşların suyu tasarruflu kullanmaları çağrısında bulundu. Uslusoy, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Buradan değerli hemşerilerimize mesaj iletmek istiyorum. Bu sıkıntının geçici olduğunu herhangi bir şekilde şehrimizde su problemi, içme suyu problemi yaşanmayacağını tabi ki rezervlerin kritik noktada olduğunu belirtmek istiyorum. Vatandaşlarımıza da su sıkıntısı olsun ve ya olmasın suyu tasarruflu kullanmalarını tavsiye ediyorum. Çünkü yerine ikame edebileceğimiz başka bir şeyin olmadığı insanların en temel ihtiyacı. Dolayısıyla vatandaşlarımız suyu tasarruflu kullansınlar. Ancak şu an içinde bulunduğumuz problemin geçici bir problem olduğunu kentimizde de, şehir içinde özellikle bir su probleminin olmadığını belirtmek istiyorum. Sadece kaynakta ciddi bir azalma var. Bu azalmalarında Şubat ve Mart aylarındaki yağışlarla birlikte geçmiş yılların seviyesine geleceğini umut ediyoruz.”

TEDBİRLER ALINDI

Kuraklığın devam etmesi halinde içme suyu sağlanan barajlara terfi hatlarından takviye yapılacağını aktaran Uslusoy, alınan tedbirlerle vatandaşların mağdur edilmeyeceğini belirtti. Yer altı kaynakları ile de takviyede bulunulacağını ifade eden Uslusoy, “Tedbirlerimiz de var. Barajı biz Çataltepe’den yani Gölbaşı bölgesinden yani oradaki nehirlerden besleyecek terfi hatlarımız var. Bu terfi hatlarından baraja takviye yapacağız. Diğer yer altı kaynaklarımızı devreye alacağız. Bu tedbirlerimiz de şehrimizde önümüzdeki günlerde yaz aylarında herhangi bir su sıkıntısı yaşanamaması için yapacağımız çalışmalar. Dediğim gibi seviyelerde düşüklük var. Ancak her halükarda herhangi bir sıkıntıyı yaşamadığımızı gelecekte de yaşamayacağımızı söyleyebiliriz” diye konuştu.

İHA